Σελίδες

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Προειδοποιητικά Συμπτώματα που επιβάλλουν επίσκεψη στο γιατρό



Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος εμφανίζεται στο 25% του πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά το μήνα, γεγονός που την αναδεικνύει σε ένα από τα πιο κοινά προβλήματα για τα οποία ο πάσχων επισκέπτεται το φαρμακείο.
Πρόκειται για πάθηση που αναπτύσσεται όταν η παλινδρόμηση του στομάχου προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα ή/και επιπλοκές.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσάρεστο αίσθημα οπισθοσθερνικού καύσου ή/και αναρροής, σε συνδυασμό με συμπτώματα όπως ο επιγαστρικός πόνος ή οι διαταραχές του ύπνου. Το αίσθημα καύσου είναι το πιο κοινό σύμπτωμα και εμφανίζεται ως κάψιμο πίσω από το στέρνο που αντανακλά στο φάρυγγα. Εμφανίζεται συχνότερα μετά από γεύματα –εντός 30-60 λεπτών μετά το φαγητό– ή το βράδυ, όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε ύπτια θέση.




Οι ασθενείς που εμφανίζουν οποιοδήποτε από τα εξής προειδοποιητικά συμπτώματα, θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους για περαιτέρω διερεύνηση.

– Δυσκολία στην κατάποση

– Ακούσια απώλεια βάρους

– Πόνος στην κοιλιακή χώρα

– Επίμονος έμετος

– Γαστρεντερική αιμορραγία


Αντιμετώπιση

Στους περισσότερους ασθενείς, η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος είναι μια χρόνια πάθηση με επίμονα συμπτώματα και απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία, διαρκή ή περιοδική.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες διέγερσης της παλινδρόμησης και για πολλούς από αυτούς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, οι προσαρμογές της διατροφής ή του τρόπου ζωής μπορεί να επαρκούν για τον έλεγχό της.
Παράγοντες διέγερσης και συστάσεις

Διατροφή

Μείωση των ποσοτήτων γευμάτων, αποφυγή των τροφών που διεγείρουν την παλινδρόμηση όπως ωμά κρεμμύδια, σοκολάτα, καφεΐνη, μέντα, χυμοί εσπεριδοειδών, προϊόντα ντομάτας, λιπαρές τροφές, πικάντικες τροφές, ανθρακούχα ποτά, καφές, τσάι.

Αλκοόλ

Να αποφεύγεται καθώς αποτελεί παράγοντα διέγερσης της παλινδρόμησης.

Παχυσαρκία

Μείωση του βάρος για υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Φυσική δραστηριότητα

Η παλινδρόμηση μπορεί να εμφανιστεί από την επίκυψη, για το λόγο αυτό τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται.

Θέση ύπνου

Σε περίπτωση προβλημάτων λόγω νυχτερινού αισθήματος καύσου, να ανασηκώνεται το κεφάλι από το κρεβάτι και να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών δύο έως τρεις ώρες πριν από τον ύπνο.

Εγκυμοσύνη

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή. Σε περίπτωση που δεν φέρουν αποτέλεσμα, μη συστηματικά φάρμακα.
newsitamea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα