Μεγάλη Πέμπτη: Φακές με ρύζι (Φακόρυζο)
Οι φακές είναι μία φυτική τροφή πλούσια σε σίδηρο.
Υλικά: 200γρ. φακές χονδρές, 1-2 φύλλα δάφνης, 200γρ. ρύζι καρολίνα, 2-3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, άνηθο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση: Βράζουμε τις φακές μαζί με τα δαφνόφυλλα σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου 40’-45’. Τις σουρώνουμε και αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ρύζι. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και τα
αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά της ντομάτας και να είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι. Προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για ακόμη 5’. Σερβίρουμε τις φακές ζεστές ή κρύες, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό.
Μεγάλη Παρασκευή: Πιλάφι με γαρίδες και μύδια
Τα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων και αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Β12.
Υλικά: 200γρ γαρίδες καθαρισμένες, 200γρ μύδια, 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 4-5 ντοματίνια, ζωμό γαρίδας (το νερό στο οποίο έχουμε βράσει τις γαρίδες), 1 ½ φλιτζάνι ρύζι, ούζο, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε. Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2’-3’. Σβήνουμε με ούζο. Προσθέτουμε το ζωμό γαρίδας και αφήνουμε να βράσει. 5’ πριν το βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τις γαρίδες, τα μύδια και τα ντοματίνια. Συμπληρώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
Μεγάλο Σάββατο: Μαγειρίτσα
Ένα θρεπτικό φαγητό κατάλληλο να προετοιμάσει τον οργανισμό για να εισέλθει ξανά στην κρεατοφαγία της επόμενης μέρας.
Υλικά: 1 συκωταριά, 2 μαρούλια τρυφερά, 1 ματσάκι άνηθο, 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 πράσο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο: 2 αυγά, 2 λεμόνια
Εκτέλεση: Πλένουμε τη συκωταριά και τη βράζουμε για 10’. Στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα περιττά μέρη και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τον άνηθο. Χοντροκόβουμε τα μαρούλια, τα ζεματάμε για 10’ και τα στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη συκωταριά για μερικά λεπτά, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε τα μαρούλια.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, 2 ½ φλυτζάνια ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε. Τέλος, περιχύνουμε τη μαγειρίτσα με το αυγολέμονο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Η ελληνική διατροφή είναι πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά, επομένως η μία εβδομάδα νηστείας θα είναι απλά ένα πολύ μικρό διάλειμμα. Ακολουθώντας το παραπάνω μενού θα αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας χωρίς να χάσετε κανένα από τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα!
Γράφει η επιστημονική ομάδα της Vitamins Academy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα