Σελίδες

Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Τα 233 σημεία στην Ελλάδα που υπάρχουν αποθήκες με νιτρικό αμμώνιο-Τα 2 στη Μεσσηνία

Το νιτρικό αμμώνιο που μπήκε στη ζωή μας με τραγικό τρόπο λόγω της ασύλληπτης τραγωδίας που χτύπησε τη Βηρυτό, είναι ένα κοινό λίπασμα που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των φυτών. Πρόκειται για ένα χημικό λίπασμα που μπορεί να γίνει επικίνδυνο μόνο εάν δεν αποθηκεύεται σωστά.
Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ, έχει υποχρεωθεί και έχει κάνει νόμο του κράτους την Οδηγία SEVESO, η οποία εφαρμόζεται σε εγκαταστάσεις οι οποίες αποθηκεύουν ή χειρίζονται επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως το νιτρικό αμμώνιο ή το υδροχλώριο και γενικά εύφλεκτες, τοξικές ενώσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2017, στην Ελλάδα έχουν ενταχθεί στις υποχρεώσεις της Οδηγίας SEVESO 275 επιχειρήσεις εκ των οποίων λειτουργούν οι 233, με το 45% να δραστηριοποιείται στον τομέα των πετρελαιοειδών. Η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια

Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των επικίνδυνων, σύμφωνα με την Οδηγία, εγκαταστάσεων.





Ανάλογα με την ποσότητα των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν, οι εγκαταστάσεις κατηγοριοποιούνται σε κατώτερη και ανώτερη βαθμίδα, οι τελευταίες υπόκεινται σε αυστηρότερες απαιτήσεις. Με πράσινο χρώμα στο χάρτη οι εγκαταστάσεις κατώτερης βαθμίδας και με κόκκινο οι ανώτερης (ΠΗΓΗ ΥΠΕΝ)



Σε Καλαμάτα και Μελιγαλά σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχουν αποθήκες με νιτρικό αμμώνιο, σε χαμηλές όμως ποσότητες

Οι υποχρεώσεις
Σύμφωνα με την επιταγή της Οδηγίας που έχει περάσει στο ελληνικό δίκαιο, καθορίζεται για κάθε ουσία, όπως και για το νιτρικό αμμώνιο, μια κατώτερη και μια ανώτερη κρίσιμη ποσότητα και ανάλογα με την αποθηκευμένη ποσότητα προσδιορίζονται και οι υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις που τις αποθηκεύουν ή τις χειρίζονται.
Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες σε ποσότητες μεταξύ της ανώτερης και κατώτερης οριακής τιμής, υποβάλλουν στην αρχή η οποία έχει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης, την πολιτική πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων καθώς και τους όρους διασφάλισης της ορθής εφαρμογής.
Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία αφορούν στην εγκατάσταση, τις δραστηριότητες, τις επικίνδυνες ουσίες, το άμεσο περιβάλλον, την εκτίμηση για πρόκληση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, την εγγύτητα με άλλες επικίνδυνες εγκαταστάσεις.
Οι εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες σε ποσότητες μεγαλύτερες από την ανώτερη οριακή τιμή, έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ).
Αντίστοιχα σχέδια είναι υποχρεωμένες να καταρτίσουν οι Περιφέρειες της χώρας που έχουν εγκαταστάσεις SEVESO.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Κάθε Περιφέρεια πρέπει σύμφωνα με την Οδηγία SEVESO να ενημερώνει τους πολίτες για όλες τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα όριά της με συγκεκριμένα στοιχεία. Παράλληλα να έχει αναρτημένες τις γενικές οδηγίες αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια βιομηχανικού ατυχήματος με τις ζώνες αποκλεισμού και προστασίας. Στην Περιφέρεια Αττικής για παράδειγμα υπάρχουν 40 εγκαταστάσεις ενταγμένες στις υποχρεώσεις της Οδηγίας και στην ιστοσελίδα υπάρχουν αναρτημένα τα Ειδικά ΣΑΤΑΜΕ ανά βιομηχανία, καθώς και οι οδηγίες προς τους πολίτες.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κύριες επιπτώσεις από την εκδήλωση ατυχήματος σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι το ωστικό κύμα από την έκρηξη αερίων καυσίμων, η θερμική ακτινοβολία από την καύση εύφλεκτων υλικών και η έκλυση τοξικών ουσιών. Στα περισσότερα ατυχήματα, η διάρκεια εκδήλωσης ενός ατυχήματος είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για την καταστολή του ατυχήματος και για το λόγο αυτό η προσπάθεια αντιμετώπισης θα πρέπει να επικεντρώνεται στην πρόληψη των ατυχημάτων.
ΓΙΑΤΙ Η ΟΔΗΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ SEVESO
Ήταν 10 Ιουλίου του 1976, όταν στη μικρή ιταλική πόλη Σεβέζο, στα βόρεια του Μιλάνου, έσκασε η βαλβίδα ασφαλείας ενός λέβητα στη χημική βιομηχανία ICMESA (του ελβετικού ομίλου καλλυντικών Givaudan / θυγατρική του Hoffmann – La Roche) με αποτέλεσμα τη διαρροή τεράστιων ποσοτήτων της άκρως τοξικής ουσίας διοξίνη.
Λίγες ώρες μετά και ενώ οι αρχές δεν είχαν ενημερώσει για την επικινδυνότητα τους κατοίκους, τα πουλιά άρχισαν να πέφτουν νεκρά από τον ουρανό, τα ζώα να πεθαίνουν και οι κάτοικοι να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της μόλυνσης από την τοξική ουσία. Και ήταν αυτό το τρομακτικό βιομηχανικό δυστύχημα που οδήγησε έξι χρόνια μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει την Οδηγία SEVESO Ι, για την πρόληψη και αντιμετώπιση τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Σήμερα, είναι σε ισχύ η Οδηγία SEVESO ΙII, η οποία προβλέπει πιο αυστηρά προληπτικά μέτρα και συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την ενημέρωση των πολιτών.   zoon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα