Σε δύσκολη φάση εισέρχεται πλέον η υπόθεση της ολοκλήρωσης του εθνικού κτηματολογίου. Στην κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας παρατηρούνται δύο ταχύτητες, με ορισμένες περιοχές να παρουσιάζουν ιδιαιτέρως υψηλή συμμετοχή και άλλες αδικαιολογήτως χαμηλή.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην “Καθημερινή”, σκοπεύει να πιέσει τους αμελείς με τη χρήση προστίμων, χωρίς κανείς βέβαια να μπορεί να προβλέψει πόσο αποτελεσματικό θα αποδειχθεί στην πράξη το μέτρο. Πρόσθετη καθυστέρηση δίνει και η αναθεώρηση του συνόλου των δασικών χαρτών, η οποία μάλιστα μπορεί να έχει και απρόβλεπτες συνέπειες για το έργο.
Σύμφωνα με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέχρι στιγμής έχει κτηματογραφηθεί το 33% της χώρας. Όσον αφορά στην κτηματογράφηση του υπολοίπου 59% της χώρας,
στις μελέτες που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη έχει δηλωθεί το 61,98% των (εκτιμώμενων) ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Υπάρχουν, όμως, μεγάλες διαφοροποιήσεις: από τα Δωδεκάνησα, που οι δηλώσεις ξεπέρασαν τις εκτιμώμενες (είναι στο… 103%), έως το υπόλοιπο της Δυτικής Αττικής και των νησιών, όπου έχει κατατεθεί λιγότερο από το ένα τρίτο.
Προκειμένου μια μελέτη να συνεχίσει στο επόμενο στάδιο, πρέπει να έχει συγκεντρωθεί τουλάχιστον το 50%-60% των δικαιωμάτων, με αρκετές περιοχές να βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες. Απλώς κάποιες περιοχές εξακολουθούν να υστερούν σε συμμετοχή. Η αλήθεια είναι ότι με τον κορωνοϊό άλλαξαν πολύ τα δεδομένα», λέει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», Στέφανος Κοτσώλης.
«Κατά τη γνώμη μου, η συμμετοχή θα αυξηθεί με την καλύτερη επικοινωνία του προγράμματος στους πολίτες και την επιβολή των προστίμων, κάτι που μπορεί να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους. Βρισκόμαστε πλέον στο πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας κτηματογράφησης, γιατί το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι πρώτες προαναρτήσεις. «Στόχος μας για την ολοκλήρωση του έργου παραμένει το 2022. Έχουν, όντως, πέσει οι ρυθμοί, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις, αλλά αυτό οφείλεται στον κορωνοϊό και στη θερινή περίοδο. Πιστεύω ότι με την απειλή των προστίμων ο κόσμος θα κινητοποιηθεί».
Όσον αφορά στις πέντε «ορφανές» περιοχές, όπου η κτηματογράφηση δεν ξεκίνησε ακόμα, υπολογίζεται ότι η συλλογή δηλώσεων στο Ρέθυμνο θα ξεκινήσει στα τέλη του χειμώνα, ενώ στις Κυκλάδες στο τέλος του καλοκαιριού του 2021. Θα ακολουθήσουν το υπόλοιπο Ηρακλείου και Χανίων, ενώ ερώτημα παραμένει η μελέτη για Θεσπρωτία-Κέρκυρα, που έχει «κολλήσει» στο ΣτΕ.
Οι δασικοί χάρτες
Στα προβλήματα, όμως, του κτηματολογίου προστέθηκε πρόσφατα και η υπόθεση των δασικών χαρτών (έργο που επηρεάζει την κτηματογράφηση), μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος (με τον ν. 4685/20) να ανακαλέσει όλους τους δασικούς χάρτες, ακόμα και αυτούς που έχουν κυρωθεί (55% της χώρας), ώστε να αφαιρεθούν από αυτούς διάφορες κατηγορίες εκτάσεων. «Με την επιλογή αυτή μπαίνει ένας επιπρόσθετος βαθμός δυσκολίας. Ήταν, όμως, μια πολιτική επιλογή, για την εξάλειψη διαφόρων προβλημάτων», λέει ο κ. Κοτσώλης. «Είναι αλήθεια ότι θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και δε γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στις περιοχές που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί. Θα το αντιμετωπίσουμε όμως».
Να σημειωθεί ότι οι δασικοί χάρτες του υπολοίπου 45% της χώρας έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» από το Φεβρουάριο. Όμως το υπουργείο επέλεξε να μην τους αναρτήσει.
Στο όριο
Ανάμεσα στο όριο του 50%-60%, που απαιτείται για να θεωρηθεί επιτυχημένη η κτηματογράφηση βρίσκεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του “Ελληνικού Κτηματολογίου”, μεταξύ αρκετών περιοχών και η Μεσσηνία. Ειδικότερα, κατατέθηκαν 361.336 δηλώσεις, που αντιπροσωπεύουν το 56,77% του συνόλου. tharros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα