Για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενημερώνουν οι Νίκος Χαρδαλιάς και Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ‘’όχι’’».
«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό, αυτή την πόρτα πρέπει να την αφήσουμε κλειστή», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος περιοχών, όσον αφοράς τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα, παρά λαμβάνεται υπ’ όψιν η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, αναφερόμενος και στην Πάρο και την Αντίπαρο. «Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο cluster, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με
ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου», εξήγησε.
«Ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ‘’όχι’’», τόνισε. «Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα από τις άλλες χώρες. Έχουμε άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας», συνέχισε και απηύθυνε κάλεσμα γι’ αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Όπως υποστήριξε, το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια, κι έχουν προκληθεί από τη μη λήψη μέτρων σε χώρους μαζικής συνάθροισης.
«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα, διότι η μετάδοση οφείλεται στη μαζική, εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων. Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, τις μάσκες, τα μέτρα υγιεινής, τα ωράρια», τόνισε. Προσέθεσε, ακόμα, πως υπάρχει ειδική προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων και πως θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Ανακοίνωσε, επίσης, πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας
«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε.
Οργή για τις καταγγελίες περί απόκρυψης κρουσμάτων
Εν τω μεταξύ, οργισμένη ήταν απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά στις καταγγελίες των ίδιων των γιατρών και συγκεκριμένα της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), περί επί τούτω απόκρυψης κρουσμάτων κορονοϊού σε περιοχές με αυξημένο τουρισμό, από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος συνέχισε: «Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα. Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι όλα απομονωμένα μαζί με το στενό τους περιβάλλον. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται κανείς να δημιουργεί πανικό. Σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα».
«Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια. Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά. Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομονωμένα. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος», προσέθεσε, κι εξαπέλυσε πυρά εναντίον όσων αναπαράγουν ψευδή -κατά τον ίδιον- σενάρια περί απόκρυψης κρουσμάτων, κάνοντας λόγο και για μυθεύματα που «δημιουργούν πολιτικές ατζέντες».
Κοντοζαμάνης: Χτίζουμε το νέο σύστημα υγείας
«Μέσα στην πανδημία χτίζουμε το νέο σύστημα υγείας» επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε πως «αντιμετωπίσαμε την επιδημία με επιτυχία και επιστρέψαμε στην κανονικότητα έχοντας θωρακίσει το σύστημα υγείας» επισημαίνοντας «Βέβαια προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων».
Προανήγγειλε την προκήρυξη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, 400 νέων θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας και προσλήψεις 1.650 νοσηλευτών επείγουσας ιατρικής. Σημείωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή έχουν στη διάθεση τους τα απαραίτητα μέσα για την προστασία τους και διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν αποθέματα σε όλα τα είδη ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία». Παράλληλα, τόνισε ότι όλα τα νοσοκομεία διαθέτουν επάρκεια όλων των φαρμάκων που απαιτούνται για την νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.
Ερωτηθείς για το αν ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα κατά την επιστροφή των υγειονομικών από τις άδειες τους στους χώρους εργασίας, τόνισε: «Έχουμε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες ώστε όλοι όσοι επιστρέφουν στις υγειονομικές δομές να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό. Πρώτο μας μέλημα είναι να κρατήσουμε ‘’καθαρά’’ τα νοσοκομεία και να προστατεύουμε τους εργαζόμενους».
Σε ερώτηση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων τόνισε: «Το αν είναι 8 ή 10 φορές περισσότερα τα κρούσματα σε σχέση με αυτά που ανακοινώνονται είναι εικασία και επιστημονική εκτίμηση. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν να κάνει τεστ, που θυμίζω ότι είναι δωρεάν».
Μιλώντας για τα τεστ και τη σημασία τους στην παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα μας, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι από τα 800 τεστ μοριακού ελέγχου που γινόταν ημερησίως στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας, σήμερα έχουμε φτάσει τα 12.000 κάθε μέρα. «Συνολικά στη χώρα από την αρχή, όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός, έχουν γίνει περίπου 750.000 μοριακά τεστ», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των ΜΕΘ, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και ένα χρόνο μετά κατάφερε να λειτουργήσει 901 κλίνες ΜΕΘ. «Από τις 901 διαθέσιμες ΜΕΘ στη χώρα, οι 186 είναι διαθέσιμες για νοσηλεία Covid-19 αυτή στιγμή και θα αυξηθούν αν χρειαστεί. Στην πρώτη φάση την επιδημίας είχαν αναπτυχθεί 1.017 κλίνες. Αυτές μπορούν να αναπτυχθούν ξανά αν παραστεί ανάγκη» τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να λειτουργήσουν συνολικά 1.200 κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του έτους.ieidiseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα