Σελίδες
▼
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020
11 Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο
11 Σεπτεμβρίου 2001. Έμοιαζε ένα πρωινό σαν όλα τ’ άλλα. Στο μεγάλο αεροδρόμιο της Βοστώνης, τα μεγάφωνα ανάγγελλαν τις τελευταίες επιβιβάσεις, ενώ οι αργοπορημένοι ταξιδιώτες έτρεχαν να προλάβουν τις πτήσεις τους. Ωστόσο, αυτοί ήταν και οι πιο τυχεροί. Όσοι έχασαν την πτήση για Λος Άντζελες.
Πτήση 11 – Η αρχή της τραγωδίας
Το πρώτο αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Βοστώνη στις 7:59 το πρωί. Επρόκειτο για την πτήση 11 της American Airlines με προορισμό το Λος Άντζελες. Αν και η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά, δεν έγινε αμέσως αντιληπτή από το κέντρο ελέγχου. Η πρώτη ανησυχητική ένδειξη ήρθε στις 8:19 όταν μία από τις αεροσυνοδούς της πτήσης, ονόματι Μπέτυ Ονγκ, επικοινώνησε με το έδαφος από το κινητό της τηλέφωνο.
«Από την καμπίνα του πιλοτηρίου δεν απαντάνε. Κάποιος από τις πρώτες θέσεις έχει μαχαιρωθεί. Και νομίζω μας ναρκώνουν, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Νομίζω έχουμε
πέσει θύματα αεροπειρατείας». Τα λόγια της θορύβησαν τους πάντες.
Το κέντρο ελέγχου άρχισε να προσπαθεί απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με το πιλοτήριο, ενώ παράλληλα διατηρούσε στη γραμμή την Ονγκ και τις συναδέλφους της.
Ο αεροπειρατής της πτήσης 11, Μοχάμεντ Άτα. Wikimedia Commons Μόλις πέντε λεπτά αργότερα, στις 8:24, από το μικρόφωνο του πιλοτηρίου ακούστηκε αχνά μία φωνή να απευθύνεται στους επιβάτες σε σπαστά αγγλικά. Ήταν ο Μοχάμεντ Άτα, ένας από τους πέντε αεροπειρατές που είχαν καταλάβει το αεροπλάνο.
«Έχουμε μερικά αεροπλάνα. Παραμείνετε ήρεμοι και όλα θα πάνε καλά. Επιστρέφουμε στο αεροδρόμιο. Αν προσπαθήσετε να κάνετε την οποιαδήποτε κίνηση, θα βλάψετε το αεροπλάνο και τους εαυτούς σας».
Ο αιγύπτιος τρομοκράτης, λόγω άγνοιας, είχε ενεργοποιήσει άθελά του την επικοινωνία με τον πύργο ελέγχους. Ωστόσο, οι χειριστές δεν είχαν πολλά περιθώρια αντίδρασης.
Μέχρι τις 8:27 το Boeing είχε αλλάξει πορεία. Πλέον κατευθυνόταν νότια.
Σε λιγότερο από 20 λεπτά είχε φτάσει στη Νέα Υόρκη, όπου άρχισε απότομα να χάνει ύψος. Στις 8:47 π.μ., μπροστά στα έντρομα μάτια των Νεοϋορκέζων, το αεροπλάνο συνετρίβη πάνω στον Βόρειο Πύργο του «Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου» (World Trade Center).
Αμέσως, τα ενενήντα πατώματα του ιστορικού ουρανοξύστη τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Πτήση 175 – Η συντριβή που όλοι παρακολούθησαν ζωντανά
Παράλληλα, ανιχνεύθηκε μία δεύτερη ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο Boeing.
Το κέντρο ελέγχου δεν άργησε να διαπιστώσει ότι η πτήση 175 της United Airlines, η οποία είχε απογειωθεί από το ίδιο αεροδρόμιο της Βοστώνης, είχε επίσης καταληφθεί από αεροπειρατές και κατευθυνόταν στη Νέα Υόρκη. Για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι στον πύργο ελέγχου αιφνιδιάστηκαν.
«Βλέπεις έναν τύπο στα 4.000 πόδια, ανατολικά του αεροδρομίου; Μοιάζει σαν να…» «Ναι, τον βλέπω.» «Κατευθύνεται κι αυτός στο κτίριο; Μόλις χαμήλωσε 800 πόδια με μια κίνηση. Μπορείς να καταλάβεις τι αεροπλάνο είναι;» «Δεν ξέρω, θα το διαπιστώσω σε ένα λεπτό.» «Άλλο ένα χτύπησε το κτήριο! Άλλο ένα μόλις χτύπησε με δύναμη το «Κέντρο Εμπορίου». Όλο το κτίριο καταρρέει!». Αυτή ήταν η συνομιλία μεταξύ των πύργων ελέγχου που έγινε στις 9:02, ένα μόλις λεπτό προτού το δεύτερο αεροσκάφος πέσει πάνω στον Νότιο Πύργο.
Οι χειριστές, σοκαρισμένοι από την κατάσταση, φαίνεται να αδυνατούν να αντιδράσουν, ενώ από πίσω ακούγονται οι φωνές των επιβατών.
Παράλληλα, εξαιτίας της πρώτης σύγκρουσης που είχε προηγηθεί 15 λεπτά, εκατοντάδες κάμερες είχαν ήδη κυκλώσει τους Δίδυμους Πύργους και μετέδιδαν ζωντανά την εικόνα από το σημείο. Έτσι, όταν το δεύτερο Boeing χτύπησε τον Νότιο Πύργο, εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν αποσβολωμένοι τις τραγικές σκηνές. 00:00 00:01 Την ίδια ώρα, στο κέντρο της πόλης επικρατούσε πανικός.
Άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους, άλλοι έβλεπαν το σοκαριστικό θέαμα από γειτονικά κτίρια, ενώ πολλοί έψαχναν απεγνωσμένα τους δικούς τους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στους ουρανοξύστες.
Όλες οι πυροσβεστικές και διασωστικές δυνάμεις της πόλης είχαν επίσης συγκεντρωθεί στο σημείο.
Η επέμβασή τους, αν και ηρωική, δεν κατόρθωσε να προλάβει το μοιραίο. Η φωτιά ήταν τεράστια και είχε βγει εκτός ελέγχου. Οι περισσότεροι όροφοι των Πύργων ήταν απλησίαστοι και οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι δεν είχαν κανέναν τρόπο διαφυγής.
Έτσι, κατά την υπεράνθρωπη προσπάθειά τους να τους σώσουν, σκοτώθηκαν συνολικά πάνω από 340 πυροσβέστες και 60 αστυνομικοί.
Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι μέσα στα δύο κτίρια καίγονταν ζωντανοί. Και όσοι ήθελαν να γλιτώσουν τον βασανιστικό θάνατο, άρχισαν να πηδούν από τα παράθυρα.
Το θέαμα ήταν τραγικό και οι σκηνές βγαλμένες από ταινία τρόμου. Η στιγμή που ένας άντρας πέφτει από το παράθυρο του ουρανοξύστη για να μην καεί ζωντανός. YouTube
Δυο ακόμα αεροπορικές τραγωδίες
Λίγο πριν οι Δίδυμοι Πύργοι καταρρεύσουν και ενώ όλοι ήταν μουδιασμένοι από το σοκ, δύο ακόμα αεροπειρατείες αιφνιδίασαν τις αμερικανικές αρχές.
Η πτήση 77 της American Airlines και η πτήση 93 της United Airlines είχαν επίσης καταληφθεί από τρομοκράτες. Οι αρχές των ΗΠΑ κατάλαβαν ότι ήταν σε εξέλιξη συντονισμένες τρομοκρατικές ενέργειες. Γνώριζαν πώς ξεκίνησαν αλλά όχι πώς και πότε θα ολοκληρώνονταν.
Υπό τις συνθήκες αβεβαιότητας, άγνοιας και τρόμου που επικρατούσαν, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν ο Λευκός Οίκος και όλες οι εγκαταστάσεις κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Στις 9:37 το Boeing της πτήσης 77 προσέκρουσε πάνω στο Πεντάγωνο. Καθώς το κτίριο δεν είχε προλάβει να εκκενωθεί πλήρως, τα θύματα ανήλθαν σε 189.
Σκοτώθηκαν και οι 64 επιβαίνοντες του αεροπλάνου, συμπεριλαμβανομένων των πέντε αεροπειρατών, αλλά και 125 ακόμα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο Πεντάγωνο.
Από την άλλη, τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην τέταρτη και τελευταία μοιραία πτήση ήταν και τα πιο δραματικά.
Σε αντίθεση με τις άλλες τρεις, οι επιβάτες της πτήσης 93 αντιστάθηκαν σθεναρά στους τρομοκράτες. Στις 9:32, οι αεροπειρατές τους ενημέρωσαν πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Έπειτα, έκλεισαν τον αυτόματο πιλότο και έστριψαν το αεροσκάφος προς τα ανατολικά. Εικάζεται ότι τελικός στόχος ήταν το Καπιτώλιο ή ο Λευκός Οίκος.
Ωστόσο, αυτός δεν επετεύχθη ποτέ, διότι οι 40 επιβάτες πέρασαν δυναμικά στην αντεπίθεση.
Αντί να παραμείνουν στις θέσεις τους, επιχείρησαν μαζικά να εισβάλουν στο πιλοτήριο.
Προκειμένου να τους παρεμποδίσει, ο λιβανέζος Ζιάντ Τζιράχ, που εκτελούσε χρέη πιλότου, άρχισε να κάνει απότομους ελιγμούς, ανεβοκατεβάζοντας την μύτη του αεροπλάνου.
Παρόλα αυτά, η κατάσταση είχε ήδη βγει εκτός του ελέγχου των τρομοκρατών και ο Τζιράχ δέχτηκε εντολή να καταρρίψει επιτόπου το αεροσκάφος.
Έτσι κι έγινε.
Στις 10:03 το Boeing συνετρίβη σε ακατοίκητη περιοχή της νοτιοδυτικής Πενσυλβανία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν επιβίωσε κανείς. Το σημείο της Πενσυλβανία που συνετρίβη η πτήση 93.
Από την πτήση αυτή, υπάρχουν και τα πιο δραματικά ηχητικά ντοκουμέντα. Πολλά από τα θύματα, βλέποντας το τέλος να πλησιάζει, τηλεφωνούσαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα για να τα αποχαιρετήσουν.
«Αγάπη μου, πρέπει να με ακούσεις προσεκτικά. Είμαι σ’ ένα αεροπλάνο που έχει πέσει στα χέρια αεροπειρατών. Είμαι πάνω στο αεροπλάνο, σε παίρνω από το αεροπλάνο. Θέλω να σου πω ότι σε αγαπώ. Σε παρακαλώ πες στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ πάρα πολύ. Κι ότι λυπάμαι πάρα πολύ, αγάπη μου. Δεν ξέρω τι να πω. Είναι τρεις άντρες, έχουν καταλάβει το αεροπλάνο. Έχουμε αλλάξει κατεύθυνση και άκουσα ότι κάποια αεροπλάνα έχουν πέσει πάνω στο «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου». Ελπίζω να ξαναδώ το πρόσωπό σου, αγάπη μου. Σ’αγαπώ. Αντίο.» 00:00 00:01 Το φωνητικό μήνυμα της Σίσι Λάιλς είναι από τα πιο χαρακτηριστικά.
Η 33χρονη αεροσυνοδός και μητέρα τεσσάρων παιδιών, με βουρκωμένη φωνή, άφησε το τελευταίο αυτό μήνυμα στον άντρα της, ο οποίος ήταν αστυνομικός και την ώρα εκείνη ξεκουραζόταν από τη βραδινή βάρδια.
Η τελική κατάρρευση και ο τραγικός απολογισμός
Πίσω στη Νέα Υόρκη, η αντίστροφη μέτρηση έφτανε στο τέλος της.
Ο Νότιος Πύργος, αν και χτυπήθηκε δεύτερος, ήταν ο πρώτος που κατέρρευσε στις 9:59 π.μ.
Μισή ώρα αργότερα, στις 10:28, κατέρρευσε και ο Βόρειος.
Συνολικά σκοτώθηκαν 2.996 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 6.000.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην παγκόσμια ιστορία… dikaiologitika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα