Σε πολλές περιπτώσεις ο οξύς πόνος στην πλάτη είναι απλώς μια αντίδραση σε ασυνήθιστη χρήση. Αν, για παράδειγμα, ξεκινήσατε γυμναστική έπειτα από καιρό ή εκτελέσατε κάποιες ασκήσεις που δεν είχατε κάνει τελευταία. Ακόμα, όμως, μπορεί να ξυπνήσατε με δυνατό πόνο στην πλάτη, αν την προηγούμενη σηκώσατε δυσανάλογα μεγάλο βάρος για κάποιο λόγο, π.χ. σε μια μετακόμιση. Ο πόνος και το πιάσιμο σε αυτή την περίπτωση οφείλονται σε ένα παροδικό σπασμό των μυών και ένα μικρό διάστρεμμα των συνδέσμων στην πλάτη, μια μικρή δηλαδή βλάβη, αποτέλεσμα υπερβολικού τεντώματος ή αδέξιας προσπάθειας να σηκώσετε ένα βάρος. Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, η πλάτη μας
έχει σημαντική αντοχή, τόσο στις κακώσεις όσο και στον πόνο, συγκριτικά με τη μέση (οσφυαλγία) και τον αυχένα (αυχεναλγία). Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που θα αισθανθείτε πόνο στην πλάτη.
Διαβάστε ποια μπορεί να είναι τα αίτια του πόνου στην πλάτη και πώς να τον αντιμετωπίσετε.
Κακή στάση σώματος
Όπως συμβαίνει με την χρήση προϊόντων τεχνολογίας, ο τρόπος που κάθεστε μπορεί να επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη. Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία, λόγω της πίεσης που ασκείται στα οστά, τις αρθρώσεις και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Αντιμετώπιση
Αν δουλεύετε σε γραφείο φροντίστε τα πόδια να ακουμπούν στο έδαφος όταν κάθεστε, τα γόνατά να είναι στο ίδιο ύψος ή χαμηλότερα από τους γοφούς. Το κάτω μέρος της μέσης σας να στηρίζεται πλήρως από την πλάτη της καρέκλας, οι ώμοι να είναι κάθετοι ως προς το έδαφος και η πλάτη ίσια. Το ύψος του τραπεζιού πρέπει να φτάνει μέχρι τους αγκώνες, όταν κάθεστε, ενώ η οθόνη του υπολογιστή που ενδεχομένως χρησιμοποιείται να φτάνει μέχρι το ύψος των ματιών σας. Το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να κάθετε τόσες πολλές ώρες, με τη σωστή στάση σώματος μπορεί να αποφύγουμε πολλά!
Εθισμός στο κινητό
Αν είστε όλη μέρα στο τηλέφωνο είναι πολύ πιθανό να βλάψετε τη σπονδυλική σας στήλη . σύμφωνα με τη διευθύντρια του τμήματος χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στο New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine Dr. Kenneth K. Hansraj όταν σκύβουμε για να διαβάσουμε στο κινητό ή το tablet, ισοδυναμεί με το να κάθεται ένα οκτάχρονο παιδί πάνω στο κεφάλι μας, πράγμα καθόλου καλό για την υγεία μας!
Η σωστή στάση του σώματος είναι αυτή κατά την οποία τα αυτιά είναι ευθυγραμμισμένα με τους ώμους, ενώ οι ώμοι είναι προς τα πίσω. Αυτή η στάση μειώνει την καταπόνηση στο σώμα και ελαττώνει την έκκριση κορτιζόλης. Αντίθετα, η λάθος στάση πιέζει τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά της και εντέλει να οδηγήσει σε εγχείρηση.
Αντιμετώπιση
Η λύση είναι να κρατάμε το τηλέφωνο μπροστά μας και όχι προς τα κάτω. Να τοποθετούμε το tablet με κλίση 30 μοιρών όταν πληκτρολογούμε για να προστατέψουμε και τους καρπούς μας. Το κεφάλι θα πρέπει όταν διαβάζουμε να κρατάμε το κεφάλι όρθιο, στάση που περιορίζει το βάρος στην αυχενική μοίρα στα 4,5kg-5,7kg (10lbs-12lps).
Υπερβολικό στρες
Το στρες προκαλεί σφίξιμο των μυών και «κόμπους» στον αυχένα και στην πλάτη που εκδηλώνονται με πόνο. Το υπερβολικό άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει σπασμούς στην πλάτη. Αν το αμελήσετε ο πόνος θα χειροτερέψει.
Αντιμετώπιση
δοκιμάστε κάποια τεχνική χαλάρωσης (όπως ο διαλογισμός ή η βαθιές αναπνοές). Μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την οσφυαλγία.
Γεννήσατε πρόσφατα
Σχεδόν το 80% των νέων μητέρων υποφέρουν από πόνο χαμηλά στην πλάτη λόγω των πιέσεων που δέχθηκε το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των συνηθειών που σχετίζονται με τη φροντίδα του μωρού. Αν για παράδειγμα κρατάτε το μωρό μόνο από τη μία πλευρά του σώματος, επηρεάζεται η φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης.
Αντιμετώπιση
Εάν είστε νέα μητέρα, ενημερωθείτε για τη στάση του σώματος που πρέπει να έχετε και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε όλες τις ομάδες μυών ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο συγκεκριμένα σημεία.
Διόγκωση ή ρήξη μεσοσπονδυλίου δίσκου
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι λειτουργούν σαν αμορτισέρ για τη σπονδυλική στήλη απορροφώντας τους κραδασμούς. Η γήρανση του οργανισμού, η κακή στάση του σώματος, οι απότομες κινήσεις και η κληρονομικότητα αυξάνουν τις πιθανότητες ρήξης. Όταν ο δίσκος υποστεί ρωγμές, χάνει μέρος από τα υγρά του, το πάχος του ελαττώνεται και καθίσταται σκληρότερος. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται πόνος στη μέση (οσφυαλγία) από υπερβολική καταπόνηση.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει σε πρώτη φάση φάρμακα, επιθέματα και φυσιοθεραπεία.
Σοβαρές παθήσεις
Η παγκρεατίτιδα, μια μόλυνση των νεφρών ή ακόμη και ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσουν πόνο εξ αντανακλάσεως στην πλάτη. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε οστεομυελίτιδα, μία λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης. Οι περισσότεροι πόνοι στην πλάτη υποχωρούν μόνοι τους εντός 6 εβδομάδων. Αν παρατηρήσετε ότι ο πόνος επιδεινώνεται, συμβουλευτείτε γιατρό. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν παράλληλα με τον πόνο στην πλάτη είναι ο πυρετός, το μούδιασμα στην περιοχή του ορθού και η διαρροή εντέρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα