Σελίδες

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Στην τελική ευθεία για την ελαιοσυγκομιδή - Ευεργετική η βροχή, επικίνδυνος ο δάκος

Ακρως ευεργετική για την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας ήταν η βροχή των τελευταίων ημερών, μετά την απειλητική ανομβρία των προηγούμενων ημερών.
Αυτό μας είπε ο εκτελών χρέη διευθυντή στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, Κυριάκος Σκούλικας - και εξήγησε πως η βροχή “έπεσε αργά όλο το 24ωρο και απορροφήθηκε από το έδαφος, χωρίς να προκαλέσει κινδύνους για πλημμυρικά φαινόμενα”.
Ο κ. Σκούλικας ανέφερε ότι σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ αναμένονται βροχές και τις επόμενες ημέρες, και παρατήρησε πως “χρειάζεται το νερό για τις ελιές. Είχε συρρικνωθεί ο καρπός και, αν κρατούσε 10 ημέρες η ανομβρία, θα είχαμε πτώσεις του καρπού, όπως έχουμε σε κάποιες περιπτώσεις”.
Οσον αφορά τις ζημιές που προκάλεσε η βροχόπτωση, εκτίμησε ότι επηρέασε

περισσότερο τα αμπέλια, ποικιλίες που δεν είχαν τρυγηθεί, ροδιές που δεν ήταν ποτιστικές και πολύ λίγο τα σύκα, καθώς η συγκομιδή τους ήταν στο τέλος της.
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ
Ο κ. Σκούλικας επεσήμανε ότι ο καιρός αυτός, με την άνοδο της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας, ευνοεί την αύξηση του δάκου. “Οι πληθυσμοί του δάκου έχουν κρατηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της ξηρασίας όλο το προηγούμενο διάστημα και του προγράμματος δακοκτονίας. Το δίκτυο της παγιδοθεσίας έχει δουλέψει καλά” μας είπε και εκτίμησε πως “θα έχουμε αύξηση ελεγχόμενη του δακοπληθυσμού”.
Παρατήρησε ότι “προβλήματα θα υπάρχουν σε ορισμένους γνωστούς θύλακες του νομού κι εκεί θα επεμβαίνουμε βάσει των δυνατοτήτων του προγράμματος”.
Ο υπεύθυνος γεωπόνος της δακοκτονίας, Ανδρέας Κρασσακόπουλος, ανέφερε ότι στις περιοχές με τα γνωστά προβλήματα στο δάκο (Ακριτοχώρι, Βασιλίτσι, Σταυροπήγιο, Κάμπος και άλλα χωριά της Μάνης) έχουν γίνει ήδη 3 ψεκασμοί.
Επεσήμανε πως “τώρα που αυξάνεται η υγρασία οι καλλιεργητές πρέπει να πηγαίνουν στα κτήματά τους και όπου χρειαστεί να παρεμβαίνουν. Να έχουν το νου τους, η περίοδος αυτή είναι του δάκου”.
Ακόμα, ο κ. Κρασσακόπουλος συμβούλευσε τους παραγωγούς να ελέγχουν με τι ψεκάζουν και να τηρούν τις οδηγίες της ετικέτας, του σκευάσματος, για το χρόνο συγκομιδής μετά τον τελευταίο ψεκασμό, για τις μαυρολιές και τις ελιές Καλαμών.
Γ.Σ. eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα