Σελίδες

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

22 Οκτωβρίου 2013: Όταν «έφυγε» ο Αντώνης Καρράς – Ο αγνός και ασυμβίβαστος αγωνιστής, υπέρμαχος της εσωκομματικής δημοκρατίας


Σαν σήμερα, 22 Οκτωβρίου, το 2013 έφυγε από την ζωή ο Αντώνης Καρράς, ιστορικό και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ένας άνθρωπος συμπαθής ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Γεννημένος στις 27 Οκτωβρίου του 1929 στην Αθήνα υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσε σύμβολο ενότητας και συλλογικότητας μέσα στο κίνημα σε όλες τις κρίσιμες περιόδους του. Οικονομολόγος με σπουδές στο LSΕ τάχθηκε από νωρίς στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου όταν επέστρεψε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1960.


Διετέλεσε σύμβουλος στο ΚΕΠΕ και στο υπουργείο Συντονισμού. Δραπέτευσε το 1969 και επέστρεψε μετά την δικτατορία στην Ελλάδα από την Ιταλία. Ουδέποτε υποψήφιος βουλευτής αλλά επί χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος γραμματέας της Οργάνωσης στην ‘Α Αθήνας, ενεργός πολίτης.
«Μας έλεγε πάντα, Άσε τι κάνει ο άλλος, εσύ τι κάνεις;» είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, ο Αντώνης Καρράς ήταν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008, ενώ ξεχώρισε μεταξύ των διαδηλωτών για την «τάση», όπως την χαρακτήριζε ο ίδιος να πλησιάζει τους αστυνομικούς και να τους αποτρέπει από τη βίαιη συμπεριφορά τους απέναντι σε νέα παιδιά. «Όταν εκείνοι είναι αγριεμένοι, εγώ τους πλησιάζω ήρεμα και προσπαθώ να τους ηρεμήσω», έλεγε ο Αντώνης Καρράς.
Αίσθηση είχε προκαλέσει φωτογραφία του Γιάννη Κολεσίδη από τις πορείες του Δεκεμβρίου 2008 στην Αθήνα, που απεικόνιζε το ματωμένο χέρι του Αντώνη Καρρά να κρατά ένα φάκελο και στο βάθος να δεσπόζουν οι ασπίδες των ΜΑΤ.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία, η οποία κυριάρχησε στα ελληνικά και διεθνή μέσα με τη λεζάντα «Το ματωμένο χέρι ενός άντρα καθώς στέκεται μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου 2008», κέρδισε το δεύτερο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας World Press Photo στην κατηγορία «Άνθρωποι στις Ειδήσεις».

Ποιος ήταν ο Αντώνης Καρράς
Ο Αντώνης Καρράς αποτέλεσε ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του Κινήματος, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Αγνός και ασυμβίβαστος αγωνιστής, δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση ακόμα και με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ειδικότερα όταν επρόκειτο για ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν, πάντα, εναντίον της μίας και μοναδικής υποψηφιότητας για τα αξιώματα του Κινήματος και δεν δίσταζε, όταν άλλοι δεν τολμούσαν, να θέτει εκείνος υποψηφιότητα για αξίωμα, όπως του Γραμματέα της Κ.Ε., όταν ο Α. Παπανδρέου πρότεινε μια και μοναδική υποψηφιότητα.
Ο Αντώνης Καρράς ήταν οικονομολόγος και διετέλεσε Διευθυντής του υπουργείου Συντονισμού επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου από το 1964 έως την «αποστασία». Εκεί γνωρίσθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συνδέθηκε με προσωπική φιλία, διατηρώντας, όμως, την πολιτική του αυτονομία, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια, μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.




Είχε πλούσια αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και όλοι τον γνώριζαν με το ψευδώνυμο «Άλκης». Την περίοδο αυτή «έκανε βάρκα» μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, δηλαδή θαλάσσια δρομολόγια, μεταφέροντας αντιστασιακούς που έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα ή να επιστρέψουν για να αναλάβουν δράση.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε στο ΠΑΚ και ήταν από τα πρόσωπα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του.

Ήταν από την αρχή εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ήταν από τους ιδρυτές του βιβλιοπωλείου ΑΙΧΜΗ του Κινήματος, το οποίο διακινούσε όλα τα προοδευτικά βιβλία, περιλαμβανομένων εκείνων των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».



Ήταν ανοιχτός στα νέα ιδεολογικά ρεύματα και αγκάλιασε τη νέα γενιά όσο λίγοι, προσβλέποντας σε αυτήν, να οδηγήσει τη χώρα και τους Έλληνες σε ένα καλύτερο μέλλον.

Υπήρξε επίσης, για πολλά χρόνια, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, της κορυφαίας Νομαρχιακής Οργάνωσης του Κινήματος.

Έχαιρε της μεγάλης εκτίμησης όλων των αγνών ανθρώπων της δημοκρατικής παράταξης.

Κάποια παραπάνω στοιχεία:

Υπήρξε πάντα μάρτυρας υπεράσπισης στις μεταπολιτευτικές δίκες των συνήθων υπόπτων. Ήταν παρών στη δίκη του Παλαιστίνιου αγωνιστή Χαμντάμ ή Ρασίντ, στη δίκη του Κυριάκου Μαζοκόπου, στη δίκη των 4 (Βαγγελιώς Βογιατζή, Γεράσιμου Μπουκουβάλα, Χριστόφορου Μαρίνου και Κλέαρχου Σμυρναίου) στις αλλεπάλληλες δικαστικές μάχες του Γιώργου Μπαλάφα και τόσων άλλων. Ήταν παρών στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και βοηθός πολύτιμος των επιτροπών αλληλεγγύης.
thecaller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα