Χάνονται όσα δε διορθωθούν μέχρι τέλος του χρόνου
Προ εκπλήξεων θα βρεθούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη νέα χρονιά στη Μεσσηνία, καθώς όσα παραμείνουν ως «αγνώστου» ή «μερικώς αγνώστου» ιδιοκτήτη, θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Πρόκειται για τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο, κατά την πρώτη κτηματογράφηση στην περιοχή μας το 2004, ενώ τέλος του 2020 εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που οι ιδιοκτήτες μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία διόρθωσης.
Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλαμάτας, δεν είναι λίγα τα ακίνητα που είναι χαρακτηρισμένα ως αγνώστου ιδιοκτήτη και σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στην περιοχή του Ελαιοχωρίου του Δήμου Καλαμάτας, πάνω από το 15% των ακινήτων είναι χαρακτηρισμένα ως αγνώστου ιδιοκτήτη και κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει ήδη ζητήσει προφορικά την παράταση της προθεσμίας, καθώς, όπως τόνισε και ο πρόεδρός του Περικλής Ξηρογιάννης, υπάρχουν ακόμα και διαμερίσματα που είναι αγνώστου ιδιοκτήτη. Ο κ. Ξηρογιάννης παρατήρησε ότι θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να ζητηθεί και εγγράφως παράταση της προθεσμίας.
Χιλιάδες τα «αγνώστου»
Συνολικά, σε όλη τη χώρα καταγράφονται 299.174 ακίνητα ως «αγνώστου» ή «μερικώς αγνώστου» ιδιοκτήτη σε 298 περιοχές της χώρας.
Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο έως τέλος του χρόνου να καταθέσουν στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο, προκειμένου η περιουσία τους να μην πέσει στα χέρια του Δημοσίου. Διαφορετικά, την 31η Δεκεμβρίου 2020 χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.
Σημειώνεται ότι ήδη 13.156 ακίνητα σε 35 περιοχές της χώρας, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί από τη γενική παράταση, έχουν πάρει το δρόμο προς το Δημόσιο και τώρα πλέον οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να προσφύγουν μόνο για να ζητήσουν χρηματική αποζημίωση.
Στις πρώτες θέσεις το Ελαιοχώρι
Για τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης (1997 – 1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δε δηλωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη», σύμφωνα με τα «Νέα», ανέρχεται σε 312.330. Από αυτά, όπως είπαμε, τα 13.156 από τις 35 περιοχές που δε δόθηκε παράταση περνούν στο Δημόσιο και απομένουν 299.174.
Από αυτά, τα 101.907 είναι ακίνητα για τα οποία απουσιάζει τουλάχιστον ένας από τους ιδιοκτήτες, δηλαδή χαρακτηρίζονται μερικώς «αγνώστου ιδιοκτήτη». Εδώ ανήκουν και ακίνητα που ανήκουν στο κράτος ή τους Δήμους, αλλά δε δηλώθηκαν.
Η πλειονότητα των ακινήτων αφορά γεωτεμάχια: τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανέρχονται σε 216.121 και τα μερικώς «αγνώστου» σε 63.583. Και ακολουθούν οι «οριζόντιες ιδιοκτησίες» με 61.206 διαμερίσματα «αγνώστου» και 22.653 μερικώς αγνώστου.
Σε πραγματικούς αριθμούς, οι περιοχές με τα περισσότερα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι το Κορωπί Αττικής με 10.309, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 8.243, οι Αχαρνές με 6.135, η Μάνδρα Αττικής με 5.842 και η Πάτρα με 5.315.
Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα περισσότερα ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι το Ελληνικό Αργολίδας με ποσοστό 27,24%, οι Πρασιές στο Ρέθυμνο με 15,64% και το δικό μας Ελαιοχώρι στο Δήμο Καλαμάτας με 15,47%. Αντίθετα, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Δράμα και η Κοζάνη έχουν ελάχιστα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» και μονοψήφιους πραγματικούς αριθμούς.
Όπως σημειώνεται από τα «Νέα», ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο, με την υποχρέωση του Δημοσίου (από το καλοκαίρι του 2013) να δηλώσει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του.
Εκ πρώτης όψεως αυτό δε φαίνεται, αλλά υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως σε όλες τις περιπτώσεις ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης ιδιωτικών περιουσιών από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, κυρίως τις δασικές, οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να υποβάλουν ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές, οι οποίες θα πάρουν δεκαετίες για να εκδικαστούν και να τελεσιδικήσουν μέχρι τον Άρειο Πάγο.
Αίτημα για παράταση
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητεί παράταση ενός χρόνου (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021) για τη διόρθωση όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών, συμπεριλαμβανόμενων των εξαιρεθέντων από τη γενική παράταση σε 35 Δήμους και περιοχές της χώρας με ήδη λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά και νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, σημειώνοντας σχετικά ότι το Δημόσιο μπορεί και πολύ συχνά διεκδικεί οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο, ακόμη και χωρίς κανέναν τίτλο, και χωρίς καμία συνέπεια εναντίον του, απλώς με την επίκληση (συνήθως) του δασικού χαρακτήρα, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μεταγραμμένων συμβολαιογραφικών τίτλων των προκατόχων τους, που να φτάνουν ως και το 1885.
Το θέμα τέθηκε με ερώτηση βουλευτή και στη Βουλή με αίτημα την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών. Βίκυ Βετουλάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα