Σελίδες

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Μαντάς για Κτηματολόγιο: “Να δοθεί παράταση για να μη χαθούν περιουσίες”


Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, σχετικά με την ανάγκη να δοθεί παράταση πριν την οριστικοποίηση των εγγραφών του Κτηματολογίου Καλαμάτας.
Την ανάγκη να υπάρξει χρονικό περιθώριο μετά τις 31/12/2020 για την οριστικοποίηση των κτηματολογικών εγγραφών στην περιοχή της Καλαμάτας, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.
Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, “στις περιπτώσεις ανακριβούς ή εσφαλμένης καταχώρισης ακινήτου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, παρέχεται η δυνατότητα εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας να ζητηθεί διόρθωση με αγωγή ενώπιον Δικαστηρίου”. Για την περίπτωση της Καλαμάτας, αυτή η χρονική προθεσμία λήγει στις 31/12/2020 και μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας οι κτηματολογικές εγγραφές καθίστανται οριστικές, ενώ όσα ακίνητα έχουν καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», αυτά περιέρχονται αυτόματα στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση του κ. Μαντά, “εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα υφίστανται ακόμα εκατοντάδες δικαιώματα επί ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας (οικόπεδα, διαμερίσματα, χιλιοστά σε συνιδιοκτησίες, κλπ.), τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»”. Αυτό φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις “περιπτώσεις πολιτών που είτε δεν έχει χρειαστεί να κάνουν κάποια συναλλαγή για το ακίνητό τους, ώστε να διαπιστώσουν ότι είναι χαρακτηρισμένο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», είτε πιστεύουν εσφαλμένα ότι έχει γίνει ορθή αποτύπωση στους κτηματολογικούς χάρτες, χωρίς όμως αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα”. Ταυτόχρονα είναι γεγονός ότι λόγω της πανδημίας, τόσο τα Δικαστήρια όσο και τα Κτηματολογικά Γραφεία έμειναν κλειστά ή σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας έτσι τα χρονικά περιθώρια έγκαιρης ολοκλήρωσης των δικαστικών διαδικασιών αναγνώρισης ακινήτων. Σε αυτές τις συνθήκες είναι πιθανό να υπάρξει “πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική αναστάτωση, λόγω αφενός απώλειας εμπράγματων δικαιωμάτων και αφετέρου σημαντικής δυσχέρειας των συναλλαγών”.
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μαντάς καλεί το υπουργείο να προχωρήσει έγκαιρα σε παράταση της σχετικής προθεσμίας οριστικοποίησης των κτηματολογικών εγγραφών μετά τις 31/12/2020. Τέλος ζητά “να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών”, με στόχο αφενός να αποφευχθούν όσο περισσότερο γίνεται πιθανά μελλοντικά προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και αφετέρου να μην χαθούν δικαιώματα πολιτών σε ακίνητες περιουσίες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 18/11/2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
Θέμα: «Παράταση προθεσμίας διόρθωσης καταχωρίσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Σύμφωνα με την εθνική μας νομοθεσία, στις περιπτώσεις ανακριβούς ή εσφαλμένης καταχώρισης ακινήτου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, παρέχεται η δυνατότητα εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας να ζητηθεί διόρθωση με αγωγή ενώπιον Δικαστηρίου. Για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από τον ν. 3481/2006, όπως είναι η περιοχή της Καλαμάτας, η εν λόγω προθεσμία λήγει στις 31/12/2020 και μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας, οι κτηματολογικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των φερόμενων σε αυτές δικαιούχων. Επιπλέον όσα ακίνητα έχουν καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», αυτά περιέρχονται αυτόματα και με οριστικό τρόπο στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς κανένα περιθώριο αλλαγής αυτού του καθεστώτος.
Με βάση υπολογισμούς που έχουν πρόσφατα πραγματοποιηθεί, εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα υφίστανται ακόμα εκατοντάδες δικαιώματα επί ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας (οικόπεδα, διαμερίσματα, χιλιοστά σε συνιδιοκτησίες, κλπ.), τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και αν δεν διεκδικηθούν άμεσα, θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου στο τέλος του έτους, προκαλώντας πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική αναστάτωση, λόγω αφενός απώλειας εμπράγματων δικαιωμάτων και αφετέρου λόγω σημαντικής δυσχέρειας των συναλλαγών.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας είναι από τα πρώτα που λειτούργησαν χωρίς ακόμα να έχει εμπεδωθεί στους πολίτες η διαδικασία των κτηματογραφικών δηλώσεων. Ταυτόχρονα πολλές φαίνεται να είναι οι περιπτώσεις πολιτών που είτε δεν έχει χρειαστεί να κάνουν κάποια συναλλαγή για το ακίνητό τους, ώστε να διαπιστώσουν ότι είναι χαρακτηρισμένο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», είτε πιστεύουν εσφαλμένα ότι έχει γίνει ορθή αποτύπωση στους κτηματολογικούς χάρτες, χωρίς όμως αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα.
Είναι γεγονός επίσης ότι τα Δικαστήρια και τα Κτηματολογικά Γραφεία έμειναν κλειστά ή σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κατά το τρέχον έτος να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό τα χρονικά περιθώρια έγκαιρης ολοκλήρωσης των δικαστικών διαδικασιών αναγνώρισης ακινήτων, ενώ είναι αβέβαιο αν θα υπάρξουν δυνατότητες δικαστικής προστασίας για τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
Με ποιους τρόπους σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντισταθμίσει τον σημαντικό περιορισμό των χρονικών περιθωρίων που είχαν οι πολίτες προκειμένου να προβούν σε διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών, πριν καταστούν αυτές οριστικές;
Εξετάζει η κυβέρνηση να δοθεί παράταση της προθεσμίας διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων πέραν της 31/12/2020, έτσι ώστε να μην χαθούν αδίκως εμπράγματα δικαιώματα επί ακίνητης περιουσίας;
Ποιες άλλες ενέργειες προγραμματίζει το υπουργείο σας ώστε αφενός να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου να αποφευχθούν σημαντικά μελλοντικά προβλήματα σε συναλλαγές, πριν την οριστικοποίηση των κτηματολογικών χαρτών;
Ο ερωτών βουλευτής
Περικλής Π. Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα