Σελίδες

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Πλήγμα στη Μελισσοκομία και σε ποιότητα και σε παραγωγή


Έχουν επιφέρει κορωνοϊός, ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και ξηρασία
Σοβαρό πλήγμα έχει υποστεί η Μελισσοκομία και στη Μεσσηνία, με ντόπιους μελισσοκόμους να δηλώνουν ότι έχει μειωθεί η παραγωγή και, φυσικά, οι πωλήσεις.
Η πανδημία και τα lockdown έχουν δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο, με τους μελισσοκόμους να πιστεύουν ότι είναι από τους παραγκωνισμένους και παραμελημένους παραγωγούς στη χώρα μας.
Από τα σημαντικότερα, όμως, ζητήματα που θέτουν οι δύο Μεσσήνιοι μελισσοκόμοι που μιλήσαμε, είναι εκείνο της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και στην περιοχή μας.
Πλήγμα από τον τουρισμό
Οι δύο μελισσοκόμοι, ο Αργύρης Τσιγάρος και ο Κωνσταντίνος Γιαννούλης, μας επισήμαναν ότι φέτος είναι μειωμένη και η παραγωγή και, φυσικά, έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πωλήσεις.
Ο κ. Τσιγάρος σημείωσε ότι μετά την πρώτη καραντίνα η κατανάλωση του μελιού μειώθηκε σημαντικά. Το μεγάλο πλήγμα, όμως, ήρθε από τον τουρισμό και τη μείωσή του.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού μελιού πουλιέται σχεδόν χέρι με χέρι και η πανδημία μείωσε κατά πολύ αυτή τη δυνατότητα. Όχι μόνο από τους τουρίστες που δεν ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές, αλλά και από τις τουριστικές μονάδες που δε δούλεψαν ή δούλεψαν ελάχιστα και οι οποίες είναι από τους βασικούς καταναλωτές του ελληνικού μελιού.
Υπάρχουν, όμως, και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως μας είπαν. Κυρίαρχο – σημείωσαν αμφότεροι-είναι η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων. «Έχουμε παραβιάσει τόσο τη φύση, που απορώ πώς αντεπεξέρχεται, κι αυτό οφείλεται στην ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων. Υπάρχουν νόμοι που είναι αυστηροί, αλλά δε εφαρμόζονται. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση σε αυτόν που πάει να ραντίσει. Εμείς οι μελισσοκόμοι βλέπουμε παντού “εχθρούς”. Ραντίζει όποιος θέλει, όπου θέλει, με ό,τι θέλει, χωρίς να νοιάζονται τι υπάρχει δίπλα», τόνισε ο κ. Γιαννούλης.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η ξηρασία που παρατηρήθηκε φέτος, κι αυτό επηρεάζει πολύ τα μελίσσια.
«Δεν υπάρχουν πια τέσσερις εποχές. Φέτος κουβαλούσαμε νερό με βυτία για να ποτίσουμε τα μελίσσια. Έχουν ξεραθεί ακόμα και οι πηγές στο βουνό», είπαν και συμπλήρωσαν: «Η Μελισσοκομία είναι παραγκωνισμένη. Στην Ελλάδα έχουμε την καλύτερη ποιότητα παγκοσμίως. Ο Ταΰγετος δίνει εκπληκτικά μέλια. Το δε κομμάτι που κάηκε έδινε τις πιο ανώτερες ποικιλίες».
Παρατήρησαν πως δεν υπάρχει από το κράτος η στήριξη που πρέπει και αυτό έχει αντίκτυπο, αφοί πολλοί μελισσοκόμοι δεν κάνουν τις θεραπείες που πρέπει ή κάνουν τις μισές. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα και στην ποσότητα. Όπως, επίσης, ανέφεραν, φέτος υπήρξε σημαντική μείωση στις πιστώσεις αντικατάστασης κυψελών, αλλά δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση.
Από τις δυσκολότερες χρονιές
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας, πριν από λίγες ημέρες έκανε λόγο για μία από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων 20 ετών στη HYPERLINK “https://www.newsit.gr/tags/melissokomos/” \t “_blank” Μελισσοκομία, με την πτώση στην παραγωγή να εκτιμάται ότι θα αγγίζει και το 50% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Καλές αποδόσεις, όπως λέει, είχαν τα μέλια από πεύκο, μέτρια αυτά από το θυμάρι, ενώ σχεδόν μηδενική είναι η παραγωγή μελιού από έλατο, συμπληρώνοντας πως τα ανθόμελα που υπάρχουν είναι ελάχιστα.
Αριθμοί για τη συνολική παραγωγή μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν, καθώς πολλοί μελισσοκόμοι βρίσκονται στη διαδικασία του τρυγητού στα πεύκα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Ντούρα, «εάν δεχτούμε ότι ένας επαγγελματίας για να βγάλει μεροκάματο χρειάζεται 20 κιλά μέλι/κυψέλη, φέτος η εκτίμησή μας είναι ότι δεν ξεπέρασε τα 10 κιλά».
Η Ομοσπονδία πιστεύει ότι μια βοήθεια που θα μπορούσε να έρθει από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας είναι η ένταξη του κλάδου της Μελισσοκομίας στους πληττόμενους ΚΑΔ. Κάτι τέτοιο θα έδινε τη δυνατότητα διευκόλυνσης – ρύθμισης σε οφειλές στο Δημόσιο και στις τράπεζες.
Πάντως, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Αραμπατζή, έχει αναφέρει επ’ αυτού: «Σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος διερευνούμε τη δυνατότητα στήριξης των μελισσοκόμων από την πανδημία του κορωνοϊού, στο δόγμα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι ουδείς αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας, που επλήγη αποδεδειγμένα από την κρίση θα μείνει χωρίς στήριξη».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες μας έχουν ζητήσει από τους συλλογικούς φορείς του κλάδου όλα εκείνα τα ικανά στοιχεία να αποδείξουν την τυχόν ζημία που προκάλεσε η κρίση του COVID-19, προκειμένου να τεκμηριωθεί το σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβάλλει το προσωρινό πλαίσιο των Κρατικών Ενισχύσεων και όπως έχει ακολουθηθεί σε κάθε πληγέντα από την πανδημία κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής».
«Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο που θέτουν οι Κανονισμοί» κατέληξε η κ. Αραμπατζή.    Βίκυ Βετουλάκη tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα