Σελίδες

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Έρχεται Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Κτηματολόγιο – Το 2021 σε λειτουργία όλα τα γραφεία

Έτος «ορόσημο» θα είναι το 2021 για το Κτηματολόγιο, όπως το χαρακτήρισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, το επόμενο έτος αναμένεται ότι σχεδόν το σύνολο των παλαιών υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε Κτηματολογικά Γραφεία. Εως σήμερα λειτουργούν έξι από τα 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 13 από τα 75 Υποκαταστήματα τους.
Τις προτεραιότητες του Κτηματολογίου το νέο έτος παρουσίασαν ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου και ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Δημήτρης Σταθάκης. Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Κτηματολογίου, σήμερα η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 65%. Το επόμενο έτος θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της χώρας (δηλαδή σε Κυκλάδες, μέρος της Κρήτης, και αργότερα σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία). Στόχος είναι στο τέλος του 2021 να λειτουργεί Κτηματολόγιο για το 37% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, να βρίσκεται σε φάση ανάρτησης/προανάρτησης το 40%, στη φάση εξέτασης ενστάσεων το 16% και σε φάση συλλογής το 7% των δικαιωμάτων.
Σταδιακά εντός της επόμενης τετραετίας εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα στάδια της κτηματογράφησης, θα έχουν μετασχηματισθεί και τα 390 υποθηκοφυλακεία σε 92 Κτηματολογικά Γραφεία και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για όλες τις δικαιοπραξίες ακινήτων».
Νέες ψηφιακές υπηρεσίες
Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα σε λειτουργία για την 24ωρη εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών. Σταδιακά «χτίζεται ένα νέο ψηφιακό Περιβάλλον το οποίο θα απαρτίζεται από:
Τις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Κτηματολογίου
Την ΓΕΩΠΥΛΗ του Κτηματολογίου, η οποία ήδη βρίσκεται σε λειτουργία
Τον ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη για τον οποίο συνεργαζόμαστε με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων, ένα έργο, 200 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στην ομάδα έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου εντός των τελευταίων 12 μηνών πάνω από 600.000 μοναδικοί χρήστες από 128 χώρες επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα για ενημέρωση και χρήση ψηφιακών υπηρεσιών. Από αυτούς οι 360.000 ήταν νέοι επισκέπτες, εκ των οποίων οι 120.000 δήλωσαν ψηφιακά την ιδιοκτησία τους.
Οι 4 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσίασε αναλυτικά ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης είναι οι εξής:
1) Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από τα Κτηματολογικά Γραφεία που έχουν ενταχθεί στον Φορέα.
2) Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα.
3) Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συντάκτες τους για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα.
4) Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα- Αυτόματος προδικαστικός Έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης, στις αρχές του 2021 τίθεται σε λειτουργία ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές) στα κτηματολογικά στοιχεία (είδος ιδιοκτησίας, εμβαδόν, είδος δικαιώματος κτλ.) καθώς επίσης επεκτείνεται και η ηλεκτρονική χορήγηση σε όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα. Σήμερα εκδίδονται τα 3 δημοφιλέστερα που καλύπτουν το 80% των αιτούμενων πιστοποιητικών.
Τέλος, εντός του 2021 ξεκινά και το έργο της ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων, με ορίζοντα υλοποίησης τα 3 έτη και με χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπολογίζεται πως πάνω από 600 εκατομμύρια σελίδες πρόκειται να ψηφιοποιηθούν.
Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου είναι διαθέσιμες μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Δημοσίου Gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα