Σελίδες

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Το αδιέξοδο στις συντάξεις έφερε… εθνική προκαταβολή


Οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα προβλήματα και οι εξαιρέσεις της ρύθμισης για τις εκκρεμείς αιτήσεις στις συντάξεις. Τι προβλέπει η ρύθμιση Χατζηδάκη.
Προκαταβολή της… προσωρινής σύνταξης ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στους μισούς από τους ασφαλισμένους που ζουν χωρίς εισόδημα, μπροστά στα αδιέξοδο με τις εκκρεμείς αιτήσεις.
Μετά από δηλώσεις επί δηλώσεων, αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και εξαγγελίες μηνών περί ψηφιακής σύνταξης και εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων εντός… διμήνου, ο «συνταξιοδοτικός φάκελος», περισσότερο σκονισμένος και βαριά γραφειοκρατικός, εκδικείται.
Για να παρακάμψει την «ουρά» των 175.000 αιτήσεων μόνο για τις κύριες συντάξεις (και 440.000 στο σύνολο για επικουρικές, εφάπαξ και διπλές συντάξεις), ο νέος υπουργός Κ.Χατζηδάκης προωθεί:
Την χορήγηση επιδόματος σύνταξης 345 (για 15 έτη ασφάλισης) ή 384 (για 20 έτη) ευρώ σε όλους όσοι αναμένουν την σύνταξη. Προϋπόθεση η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας.
-Μέχρι το Πάσχα που θα προωθηθεί η όλη διαδικασία θα αποδοθούν και τα αναδρομικά (π.χ. 345 επί όσους μήνες εκκρεμή η αίτηση συνταξιοδότησης).
-Προτεραιότητα στην καταβολή της εθνικής σύνταξης θα έχουν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση πριν από το 2018 (περισσότερα από 3 χρόνια αναμονής). Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, πρόκειται για περίπου 15.000 περιπτώσεις.
-Την εν λόγω διαδικασία θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία που θα αναπτύξει την σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή (πλατφόρμα).
-Προς τούτο την επόμενη εβδομάδα θα προωθηθεί σχέδιο νόμου όπου θα προβλέπονται οι σχετικές διαδικασίες ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση με σχετικά γρήγορες κινήσεις.
-Όσοι κατέθεσαν αίτηση για σύνταξη και δεν έχουν λάβει προσωρινή θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού) προκειμένου να τους πιστωθεί το σχετικό ποσό της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών.
-Παράλληλα, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με την Intrasoftτ (για τον ιδιωτικό τομέα) θα προχωρούν τις διαδικασίες της προσωρινής σύνταξης και της οριστικής εκκαθάρισης των συντάξεων.
Τα «αγκάθια»
Ο σχετικός χειρισμός ενός τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος από την κυβέρνηση, αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας αλλά και της συσσώρευσης επιπλέον 90.000 αιτήσεων μόνο τον προηγούμενο χρόνο, πέραν της έκτακτης ανακούφισης ορισμένων εν αναμονή συνταξιούχων, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα:
1.Το μέτρο δεν αφορά τις μητέρες με ανήλικο, τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις στοές, τους ναυτικούς κ.α. που συνταξιοδοτούνται προ του 62ου έτους.
2.Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, όπου και τώρα δεν χορηγείται προσωρινή σύνταξη, οι συνταξιούχοι τιμωρούνται εκ νέου. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος για 30 χρόνια στο ΙΚΑ και τα τελευταία 10 χρόνια στον ΟΑΕΕ δεν θα λάβει την εθνική σύνταξη. Ή, αν μέσα στην κρίση κάποιος μετακινήθηκε από τον αστικό τομία προς την περιφέρεια και ασφαλίστηκε τελευταία στον ΟΓΑ για λιγότερα από 15 έτη, δεν θα λάβει καμία έκτακτη ενίσχυση…
3.Σε κάθε περίπτωση από τις 175.000 εκκρεμείς αιτήσεις, προσωρινή σύνταξη μέχρι σήμερα έλαβε το 20% (35.000 αιτήσεις). Για τις λοιπές 140.000 περιπτώσεις δεν αποδόθηκε λόγω διαδοχικής ασφάλισης. Και τώρα, εθνική σύνταξη θα δοθεί στους μισούς –εκ των υπολοίπων- δικαιούχους, καθώς για τους υπολοίπους δεν προκύπτει ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης (15 έτη) στο τελευταίο-απονέμον ταμείο.
4. Αν στο τελευταίο (πριν την συγχώνευση) ταμείο διανύθηκε χρόνος ασφάλισης 15 έτη, ο ασφαλισμένος θα πάρει εθνική σύνταξη 345 € και όχι την πλήρη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.
5.Το μέτρο αποτελεί παλινδρόμηση αναφορικά με την υποχρέωση της πολιτείας να αποδώσει τις οφειλές προς τους δικαιούχος, ενώ λοιδορούνται και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να είναι σε ισχύ εδώ και χρόνια...
6.Το 15% των αιτήσεων συνταξιοδότησης απορρίπτεται από τον ΕΦΚΑ καθώς οι ασφαλισμένοι δεν έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις λήψης της παροχής. Εν προκειμένω, υπάρχει κίνδυνος να τους ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».
7.Η ενασχόληση των λιγοστών υπαλλήλων του ΕΦΚΑ (επικουρικά και) με την απόδοση της εθνικής σύνταξης, συν τις προσωρινές και, επιπλέον, το καθήκον της οριστικής εκκαθάρισης των συντάξεων, κατά τεκμήριο θα καθυστερήσει την κανονική και εμπρόθεσμη συνταξιοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα