Σελίδες

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Κριτήρια «κόφτες» για τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών


Η παρατεταμένη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την πίεση στα δημοσιονομικά στοιχεία, οδηγούν την κυβέρνηση να αναζητήσει ένα νέο μοντέλο μέτρων στήριξης για την οικονομία.
Με δεδομένο ότι τα ταμειακά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα, ενώ τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κλείνουν ένα χρόνο, το οικονομικό επιτελείο αναζητά λύσεις προκειμένου να μην υπάρξει εκτροχιασμός στα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Άλλωστε η εκτέλεση του προϋπολογισμού απέχει από το αρχικό βασικό σενάριο καθώς εκτινάσσονται οι δαπάνες, ελαττώνονται τα φορολογικά έσοδα, ενώ το ΑΕΠ υποχωρεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Τα δεδομένα πλέον για το οικονομικό επιτελείου έχουν αλλάξει, καθώς η παράταση του lockdown στην Αττική και ταυτόχρονα η επέκταση του και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες πέρασαν στο «κόκκινο» έχει αυξήσει κατά 50% το εβδομαδιαίο κόστος των απωλειών, εκτοξεύοντας το από τα 500 εκατ. ευρώ στα 750 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μήνας καραντίνας στο λιανεμπόριο αφαιρεί εισπράξεις 1,4 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.
Επόμενες κινήσεις
Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να περιορίσει σταδιακά το πλαίσιο προστασίας επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Στη λίστα των μέτρων προστασία τα οποία θα επανεξεταστούν περιλαμβάνεται η επιδότηση πάγιων δαπανών, το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, για τα οποία θεσπίζονται νέα αυστηρότερα κριτήρια και προϋποθέσεις για να περιοριστεί το κόστος.
Πρώτο δείγμα αυτής της στρατηγικής ήταν η Επιστρεπτέα 6, από την οποία έμειναν εκτός 6 στις 10 επιχειρήσεις. Αυστηρότερα ήταν τα κριτηρια και για τις αναστολές Μαρτίου, όπου ως μέτρο σύγκρισης τέθηκε ο τζίρος του 2020, με αποτέλεσμα να αποκλεισθεί ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών.
Μέσα στο νέο πλαίσιο που δημιουργεί η πανδημία και τα αυξημένα μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Απρίλιο.
Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει:
Πάγιες Δαπάνες. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για ακόμα 5-10 ημέρες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με «τα επιμέρους στοιχεία του μέτρου».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από μείωση του τζίρου 30%, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν και ζημίες το 2020 προκειμένου να επωφεληθούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η πρόταση της Ελλάδος είναι να καλυφθούν οι δαπάνες τύπου ΔΕΚΟ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια για την κάλυψη των πάγιων δαπανών, παρέχοντας ελαφρύνσεις είτε μόνο μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κουπονιών που θα συμψηφίζουν οφειλές των επιχειρήσεων, είτε ενίσχυση κατά 50% μετρητά –σε μία τέτοια περίπτωση θα στηρίζονται μια σειρά από δαπάνες, όπως λογαριασμοί, ενοίκια, λοιπά έξοδα- και 50% με τα κουπόνια.
Πρόγραμμα Γέφυρα 2. Από 600 ευρώ έως και 50.000 ευρώ θα φτάνει η κρατική επιδότηση της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια και τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» του υπουργείου Οικονομικών.
Η διάρκεια της επιδότησης θα είναι 8μηνη ενώ η επιδότηση θα ξεκινάει από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και στο 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινάει από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%.
Προϋπόθεση για την ένταξη των δανείων που είναι σε καθυστέρηση και αυτών που έχουν καταγγελθεί είναι οι επιχειρήσεις να ρυθμίσουν προηγουμένως τις οφειλές τους με την τράπεζα .
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7. Με αυστηρότερα κριτήρια αναμένεται να εφαρμοστεί και η επιστρεπτέα 7, τα οποία αναμένεται να οριστούν ανάλογα με την πορεία του lockdown. Το βασικό θέμα παραμένει η περίοδος αναφοράς βάσει της οποίας θα υπολογιστεί για τη μείωση του τζίρου.
Η ουσιαστική αλλαγή που ετοιμάζεται για την έβδομη επιστρεπτέα είναι ότι για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α΄ τριμήνου του 2021, παρά το γεγονος ότι στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις ετος σύγκρισης να παραμείνει το 2019.
Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η σύγκριση του τζίρου να γίνει με βάση τον τζίρο του 2020 και όχι με αυτόν του 2019 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα