Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι πληρωμές αναμένεται να γίνουν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, αφού πρώτα το υπουργείο Οικονομικών ορίσει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων.
Σε αυτόν τον κύκλο το κονδύλι είναι αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς ο τελικός λογαριασμός θα φτάσει το 1 δισ ευρώ από 500 εκατ που ήταν.
Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι σε σχέση με την επιστρεπτέα 6, όπου βρέθηκαν οι 6 στους 10 εκτός λίστας. Ωστόσο και σε αυτό τον κύκλο οι «κόφτες» θα είναι αρκετοί, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μείνουν εκτός.
Και σε αυτόν τον κύκλο όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση θα μάθουν τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι θα περιλαμβάνει και νέους δικαιούχους, όπως επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν είχαν πάρει ποτέ ξανά Επιστρεπτέα.
Αντίθετα, βέβαιο είναι ότι και από αυτόν τον κύκλο θα αποκλειστούν επιχειρήσεις οι οποίες το 2020 είχαν έστω και 1 ευρώ αύξηση τζίρου έναντι του 2019.
Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.
Η επιλογή των δικαιούχων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα γίνει με βάση την πτώση του τζίρου της επιχείρησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.
Οι δικαιούχοι
Στην αναμονή βρίσκονται όσοι είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση καθώς δικαιούχοι υποβολής αίτησης ήταν:
Oι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι Οργανισμοί Λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» (ΚΑΔ 93.29.19.07) και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών» (ΚΑΔ 96.04.10.04).
Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Αντίθετα, εξαιρούνται οι ακόλουθες:
Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Μαρτίου 2021,
Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο αυτή,
Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,
Επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,
Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα