Σελίδες

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Ηλεκτρονική απάτη μέσω κινητού με θύμα Μεσσήνιο - Του άρπαξαν 11.500 ευρώ!


Αγνωστος υπέκλεψε τα στοιχεία ενός Μεσσήνιου, έβγαλε με ψευδή εξουσιοδότηση καινούργια κάρτα sim με τον αριθμό του κινητού του, απέκτησε πρόσβαση μέσω ebanking στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και του υπεξαίρεσε 11.520 ευρώ.
Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο τον καταγγέλλοντα και θύμα απάτης Γ.Φ. (σ.σ. ο ίδιος επιθυμεί να αναγραφούν τα αρχικά του), έγινε την Παρασκευή 7 του μήνα και το ανακάλυψε όταν αρχικά διαπίστωσε πως δεν έχει σήμα στο κινητό του.    
Ο καταγγέλλων μιλώντας στην “Ε” περιέγραψε αναλυτικά πώς του άδειασαν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς (μέθοδος sim swap) και έψεξε τόσο την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, που δεν ακολούθησε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο, όσο και την τράπεζα, γιατί δεν έχει αναπτύξει κατάλληλους μηχανισμούς για την προστασία από απατεώνες των πελατών της – ενώ ανέφερε και την πρόθεσή του να ασκήσει αγωγή.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ
Ο καταγγέλλων την Παρασκευή 7 του μήνα καθόταν σε ένα καφέ στην πλατεία της Πύλου όταν γύρω στη 1 το μεσημέρι παρατήρησε ότι δεν έχει σήμα στο κινητό του. Αφού ρώτησε και βεβαιώθηκε ότι μόνο αυτός αντιμετωπίζει πρόβλημα, απευθύνθηκε στο υποκατάστημα Πύλου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην οποία είναι πελάτης. Εκεί, μας λέει, “ακούω έκπληκτος από τον υπεύθυνο ότι έχω παραχωρήσει με εξουσιοδότηση τον αριθμό σύνδεσής μου σε άλλο πρόσωπο”. Ό καταγγέλλων επέμεινε ότι δεν ξέρει τίποτα και ο υπεύθυνος έδειξε ότι θορυβήθηκε. “Κατάλαβα ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια”, τόνισε. Αμέσως, όπως μας είπε, ο υπεύθυνος πήρε την ταυτότητά του και του έβγαλε καινούργια κάρτα sim. Οπως φάνηκε στη συνέχεια, κάποιος άγνωστος είχε εμφανιστεί 1.16 το μεσημέρι σε υποκατάστημα της εταιρείας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, όπου υπέδειξε μια πλαστή εξουσιοδότηση δήθεν από τον καταγγέλλοντα πως του παραχωρεί τον αριθμό σύνδεσής του.
ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΚΑΡΤΑ
Εκείνη τη στιγμή ο καταγγέλλων δεν κατάλαβε την έκταση της απάτης και θεώρησε ότι πρόλαβε τις καταστάσεις. Οταν όμως πήγε με την παρέα του για φαγητό και θέλησε να πληρώσει με την κάρτα του, διαπίστωσε ότι αυτή δεν είχε χρήματα. Με την επιστροφή του στο σπίτι μπήκε στο ebanking της τράπεζάς του και είδε ότι είχαν αδειάσει οι λογαριασμοί του, όπως και ένας ακόμη διασυνδεδεμένος λογαριασμός του σε άλλη τράπεζα, αλλά και οι πιστωτικές του κάρτες, αφήνοντάς του μόλις 5 ευρώ.
Στη συνέχεια, μίλησε για την ταλαιπωρία που υπέστη μέχρι να κλειδώσουν τις κάρτες του από την τράπεζα και κατήγγειλε ότι καμία άλλη ασφαλιστική δικλίδα δεν μπόρεσε να του προσφέρει το σύστημα της τράπεζάς του, ώστε να καθυστερήσει τους απατεώνες και να μην προλάβουν να αδειάσουν τους λογαριασμούς του.
ΠΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ
Οπως περιέγραψε ο καταγγέλλων, ο απατεώνας με το που απέκτησε την κάρτα sim με τον αριθμό του είχε και πρόσβαση στην εφαρμογή ebanking και με το username του καταγγέλλοντα προσποιήθηκε ότι ξέχασε το password και ζήτησε την έκδοση καινούργιου από την τράπεζα. Κι αφού απέκτησε νέο κωδικό πρόσβασης από το τηλέφωνο, μπορούσε πλέον να διαχειριστεί όπως αυτός ήθελε τα χρήματα στους λογαριασμούς του καταγγέλλοντα, αδειάζοντάς τους.
Ο καταγγέλλων ζήτησε λοιπόν να τονιστούν οι ευθύνες που κατά την άποψή του έχει τόσο η εταιρεία τηλεφωνίας όσο και η τράπεζα. Η πρώτη γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, “έκανε εγκληματικές παραλείψεις” μη εφαρμόζοντας το προβλεπόμενο πρωτόκολλο. Εξηγεί, λοιπόν, ότι “πηγαίνοντας ο κακοποιός με πλαστή εξουσιοδότηση δεν έλεγξε η υπάλληλος στο γκισέ με το barcode αν είναι γνήσια”. Επίσης, εκτιμά ότι “πιθανώς να μην κρατήθηκε και να μην σκαναρίστηκε η ταυτότητα του δράστη, και το κυριότερο, το πρωτόκολλο της εταιρείας λέει ότι αφού ελεγχθούν τα παραπάνω, καλείται και ερωτάται ο ενδιαφερόμενος αν πραγματικά επιθυμεί να παραχωρήσει τον αριθμό του τηλεφώνου του, για να το επαληθεύσει”. Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν εφαρμόστηκε από πλευράς εταιρείας.
ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IRIS
Ο καταγγέλλων επιρρίπτει ευθύνες και στο τραπεζικό σύστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές δεν έχουν να κάνουν με τη δοσοληψία που είχε ο απατεώνας με την τράπεζα, καθώς είχε υποκλέψει τα προσωπικά του στοιχεία και ενεργούσε αντ’ αυτού – αλλά “έχει να κάνει με το μετά”, καθώς πιστεύει ότι δεν τον βοήθησαν “με τα ηχογραφημένα μηνύματα στο μηχάνημα και την απάντηση από μια εκπρόσωπο που μπορούσε μόνο να κλειδώσει την κάρτα”.
Ο ίδιος πιστεύει “ότι η τράπεζα όφειλε να έχει εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε έγκαιρα να σταματήσει τις εκροές και οι συναλλαγές να έχουν περιθώρια αμφισβήτησης, γιατί ο κλέφτης με την υπηρεσία IRIS εκτέλεσε άμεσα τις εντολές εκροής, ενώ προσωπικά έπρεπε από την Παρασκευή να περιμένω μέχρι τη Δευτέρα για να ανοίξει η τράπεζα και να κάνω αίτηση αμφισβήτησης των συναλλαγών, κι ενώ είχαν αδειάσει τους λογαριασμούς μου”.  eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα