Τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να πέσουν στη Γη αργά σήμερα το βράδυ ή νωρίς αύριο, Κυριακή, ανακοίνωσε ένα χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση αμερικανικό κέντρο διαστημικής έρευνας και ανάπτυξης.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, πως τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά. Νωρίτερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ παρακολουθεί αυτό που αποκάλεσε ανεξέλεγκτη επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα.
Η Κίνα έθεσε σε τροχιά στις 29 Απριλίου το πρώτο στοιχείο του διαστημικού σταθμού της με τη βοήθεια ενός πυραύλου φορέα Μεγάλη Πορεία 5Β -- του πιο ισχυρού και επιβλητικού κινεζικού πυραύλου.
Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αυτού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη. Χάνει σταδιακά ύψος και το σημείο πρόσκρουσης της πτώσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συμβεί γύρω στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής. Όμως η πρόβλεψεη αυτή έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών νωρίτερα ή αργότερα. Το περιθώριο αυτό αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώνεται καθώς ο πύραυλος θα πλησιάζει.
Ωστόσο σε μήνυμα που ανήρτησε χθες το βράδυ (τοπική ώρα) στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση κέντρο διαστημικής έρευνας και ανάπτυξης Aerospace Corporation ανακοίνωσε πως η τελευταία πρόβλεψή του για την επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στην ατμόσφαιρα είναι για τις 07:19 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, με περιθώριο σφάλματος οκτώ ωρών νωρίτερα ή αργότερα.
Σύμφωνα με την τελευταία πηγή, το σημείο όπου ο πύραυλος θα εισέλθει και πάλι στην ατμόσφαιρα βρίσκεται κοντά στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο επισημαίνεται πως η είσοδός του μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος διαδρομών που καλύπτουν μεγάλα τμήματα του πλανήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα