Σελίδες

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Παιδική παχυσαρκία: Σε χώρες της Μεσογείου τα υψηλότερα ποσοστά


Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία παρουσιάζει 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ενώ στις μεσογειακές χώρες που κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με βάση τα ευρήματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Παρακολούθηση της Παιδικής Παχυσαρκίας του Οργανισμού που εξέτασε τα δεδομένα σε 36 χώρες σε σύνολο 250.000 παιδιών δημοτικού.
Η πανδημία σύμφωνα με τα στοιχεία έχει επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας και το κλείσιμο των σχολείων επηρέασε την πρόσβαση στα σχολικά γεύματα και τους χρόνους σωματικής άσκησης για παιδιά, διευρύνοντας τις ανισότητες.
Ωστόσο τα ποσοστά του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας σταθεροποιήθηκαν ή μειώθηκαν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Σλοβενία και την Ισπανία, που κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, όπου μείωση του ποσοστού των υπέρβαρων παιδιών κυμαίνεται από 4% έως 12 % για τα αγόρια και από 3% έως 7% για τα κορίτσια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας τα υψηλότερα ποσοστά παιδικού υπέρβαρου και παχυσαρκίας παρατηρήθηκαν σε χώρες της Μεσογείου όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου πάνω από το 40% των αγοριών και των κοριτσιών βρέθηκαν υπέρβαρα, ενώ ένα 19% έως 24% των αγοριών και 14% έως 19% κοριτσιών παρουσιάζουν παχυσαρκία.
Τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικού υπέρβαρου και παχυσαρκίας παρατηρήθηκαν σε χώρες της Κεντρικής Ασίας όπως το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, όπου 5% έως 12% των αγοριών και κοριτσιών είναι υπέρβαρα και λιγότερο από 5% παχύσαρκα.
Κατά μέσο όρο, το 80% των παιδιών τρώει καθημερινά πρωινό, περίπου 45% τρώει φρούτα και περίπου 25% καταναλώνει λαχανικά . Ωστόσο, τα στοιχεία σε επίπεδο χώρας για αυτές τις υγιεινές συνήθειες ποικίλλουν μεταξύ τους καθώς η καθημερινή κατανάλωση κυμαίνεται από 49% έως 96% για το πρωινό, από 18% έως 81% για τα φρούτα και από 9% έως 74% για τα λαχανικά.
Διαπιστώνεται επίσης πως η κατανάλωση γλυκών σνακ είναι πιο διαδεδομένη από την κατανάλωση αλμυρών σνακ, ενώ το ποσοστό των παιδιών που τρώνε αυτά τα ανθυγιεινά τρόφιμα περισσότερο από 3 ημέρες την εβδομάδα παρουσίασε διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών που ανήλθε σε 5% έως 62% για γλυκά σνακ και λιγότερο από 1% έως 35% για αλμυρά σνακ.
Κατά μέσο όρο, 1 στα 2 παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο περπατώντας ή με το ποδήλατο, ενώ σε όλες τις χώρες, τα περισσότερα παιδιά περνούσαν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα παίζοντας έξω.
Τα παιδιά με πιο μορφωμένους γονείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να ασχοληθούν με αθλήματα η τον χορό. Η διαφορά μεταξύ των παιδιών των γονέων με υψηλό και χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης ξεπέρασε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες σε 7 χώρες. Αντίθετα, τα παιδιά των λιγότερο μορφωμένων γονέων είχαν περισσότερες πιθανότητες να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο από και προς το σχολείο.  ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα