Σελίδες

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Σαν σήμερα 19 Ιουνίου: Το ζεύγος Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα


19 Ιουνίου 1953, το ζεύγος των Νεουορκέζων Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα για κατασκοπέια υπέρ της ΕΣΣΔ.
Ηεκτέλεση του Νεοϋορκέζικου ζεύγους Τζούλιους και Έθελ Ρόζεμπεργκ μετά την καταδίκη τους ως κατάσκοποι, της ΕΣΣΔ αποτέλεσε σημαντικό γεγονός στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Η υπόθεση υπήρξε θυελλώδης, έντονα αμφιλεγόμενη, επηρεάζοντας όλη την αμερικανική κοινωνία, ενώ αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μέχρι σήμερα.
Τα βασικά σημεία της υπόθεσης ήταν ότι ο Τζούλιους Ρόζεμπεργκ, ένας Αμερικανός κομμουνιστής, μεταβίβασε μυστικά της ατομικής βόμβας στην Σοβιετική Ένωση, τα οποία την βοήθησαν να αναπτύξει δικό της πυρηνικό πρόγραμμα. Η σύζυγός του Έθελ κατηγορήθηκε ότι συνεργάσθηκε μαζί του, όπως και ο αδελφός της Ντέιβιντ Γκριγκλας, ο οποίος τελικά στράφηκε εναντίον τους και συνεργάστηκε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Οι Ρόζεμπεργκ, που συνελήφθησαν το καλοκαίρι του 1950, αποκαλύφθηκαν όταν Σοβιετικός κατάσκοπος, ονόματι Κλάους Φουκς, ομολόγησε την ιδιότητά του στις Βρετανικές αρχές. Οι αποκαλύψεις του Φουκς οδήγησαν το FBI στους Ρόζεμπεργκ, τον Γκρίνγκλας και σε έναν Σοβιετικό σύνδεσμο, ονόματι Χάρι Γκολντ.
Την νύχτα που εκτελέστηκαν, στις 19 Ιουνίου 1953, πραγματοποιήθηκαν σε Αμερικανικές πόλεις βίαιες διαμαρτυρίες από πολίτες οι οποίοι θεωρούσαν την απόφαση άδικη. Ωστόσο πολλοί Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα έξι μήνες νωρίτερα, παρέμειναν πεπεισμένοι για την ενοχή τους.
Τις επόμενες δεκαετίες, συνεχίσθηκε η διαμάχη για την υπόθεση Ρόζενμπεργκ ενώ οι γιοι τους, οι οποίοι εν τω μεταξύ υιοθετήθηκαν μετά τον θάνατο των γονέων τους, αγωνίστηκαν με πάθος για να αποκαταστήσουν τα ονόματά τους.
Πεπεισμένοι, αλλά...
Την δεκαετία του ’90 αποχαρακτηρισμένο υλικό επιβεβαίωσε ότι οι Αμερικανικές αρχές ήταν πεπεισμένες ότι ο Ρόζενμπεργκ μεταβίβασε απόρρητο εθνικό υλικό στους Σοβιετικούς κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, παρέμεινε ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε κατά την διάρκεια της δίκης τους, την άνοιξη του 1951, ότι ο Τζούλιους δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πολύτιμα ατομικά μυστικά, ενώ ο ρόλος και ο βαθμός υπαιτιότητάς της Έθελ Ρόζενμπεργκ αποτελούν θέμα συζήτησης.
Οι Ρόζενμπεργκ εκτελέστηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα στη φυλακή Sing Sing στο Ossining της Νέας Υόρκης στις 19 Ιουνίου 1953 και ήταν οι μόνοι Αμερικανοί πολίτες που εκτελέσθηκαν για κατασκοπεία κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Πολλοί αναλυτές και ιστορικοί, χρόνια μετά, υποστηρίζουν ότι ο Τζούλιους και η Έθελ ήταν πράγματι ένοχοι, με την Έθελ να διαδραματίζει μικρό ρόλο, αλλά η δίκη και η ποινή τους ήταν άδικες εξαιτίας της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Ο καθηγητής Δικαίου του Harvard, Alan Dershowitz, δήλωσε ότι οι Rosenberg ήσαν «ένοχοι και παγιδευμένοι», υπονοώντας ότι ήταν κατάσκοποι, αλλά τα στοιχεία ήταν κατασκευασμένα εναντίον τους, προκαλώντας μια άδικη δίκη και τιμωρία.
Επίσης σαν σήμερα, το 1269 ο βασιλιάς Λουδοβίκος Θ΄της Γαλλίας εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία όλοι οι Εβραίοι υποχρεώνονται να φέρουν ειδικό κίτρινο σήμα.
Τέλος, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ όρισε τη 19η Ιουνίου κάθε χρόνου ως «Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της σεξoυαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων» (International Day for the elimination of sexuαl violence in conflict), αντιδρώντας στις ωμότητες που διαπράττουν ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως οι μουσουλμανικές Μπόκο Χαράμ (Boko Haram) στη Νιγηρία και Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία.
Η 19η Ιουνίου επίσης καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης (World Sickle Cell Day), κατόπιν πρωτοβουλίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Δρεπανοκυττάρωσης (SCDIO). Στόχος, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για μία αρρώστια του αίματος, ιδιαίτερα θανατηφόρα παλαιότερα. 
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα