Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του ypaithros.gr, σύμφωνα με το οποίο:
"Οι τιμές παραμένουν ως έχουν, στα 3,20 ευρώ για το έξτρα παρθένο και 3,25 για το ΠΟΠ, ανέφερε από τον Συνεταιρισμό Χανίων ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιόλαδου, επισημαίνοντας μία υποχώρηση που παρατηρείται στις τιμές βυτίου.
«Οι τιμές οι οποίες προσφέρονται είναι χαμηλότερες από πριν. Εδώ κι ένα δεκαήμερο υπάρχει μία πίεση στις τιμές βυτίου, δεν υπάρχει κινητικότητα» σχολίασε και πρόσθεσε μάλιστα ότι κάποια ιδιαίτερα λάδια που κλείνονται αφορούν παράδοση μετά από 20-30 μέρες και όχι άμεσα.
Εξηγεί ότι αν αυτό προκαλέσει πανικό στον κόσμο και αναγκαστεί να συναινέσει σε εμπορικές πράξεις με χαμηλότερες τιμές, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε χαμηλότερη τιμή παραγωγού. Η τελευταία, προσώρας, δεν έχει αλλάξει προς τα πίσω, υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας όμως κρίσιμες αυτές τις ημέρες.
«Το περιμέναμε να υπάρχει μία στασιμότητα ή μία μικρή διόρθωση τιμών, γιατί υπήρχε μία ροή κοπής με την τιμή των 3,20-3,25 και 3,30 ευρώ» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι εφόσον η τιμή του προϊόντος ανέβηκε τόσο γρήγορα, θα υπάρχει ένα διάστημα 1,5-2 μηνών μετά από το οποίο θα προκύψει μια πιο ασφαλής εκτίμηση για την τιμή του λαδιού.
«Θεωρώ ότι το λάδι θα το δούμε σε τιμές αρκετά ψηλότερες, εκτός αν συμβεί αυτό που προανέφερα» υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι πίσω έχουν μείνει μικρές ποσότητες -ίσως και 35.000-40.000 τόνοι αδιάθετοι πανελλαδικά- αφού λόγω και της κακής προηγούμενης χρονιάς, λάδια πωλούνταν με το που έβγαιναν από το ελαιουργείο.
«Έχουν πάρει αρκετό λάδι και υπάρχει μία στασιμότητα» ανέφερε και από την περιοχή του Μεραμβέλλου ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Ζαχαριάδης, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάμε για πάγωμα αγοραπωλησιών. Κατά τον ίδιο, υπάρχουν αυξητικές τάσεις στην τιμή, που αυτή την περίοδο είναι για τον παραγωγό στα 3-3,20 ευρώ, και γύρω στα 3,40 μέχρι 3,45 για το βυτίο. Πάντως, «το 80% του ελαιολάδου έχει δοθεί με χαμηλότερες τιμές» υποστήριξε.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Για την περιοχή Μεραμβέλλου, η επόμενη παραγωγή αναμένεται μειωμένη, αφού πέρυσι υπήρχε παραγωγή, εκτίμησε ο κ. Ζαχαριάδης. Ανομοιογένεια στον καρπό, αλλά και μία κατάσταση δύσκολη κυριαρχεί κυρίως στα πεδινά των Χανίων, όπου η παραγωγή προβλέπεται πολύ μειωμένη σε σχέση τη φετινή, ενώ τα ορεινά αναμένουν παραγωγή, όχι όμως υπερπαραγωγή, μετέφερε ο κ. Παρασκάκης, αποδίδοντας το πρόβλημα στους καύσωνες της περιόδου του Πάσχα και στις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Φορείς της περιοχής ήδη προετοιμάζονται για παρέμβαση στο υπουργείο, ώστε να υπάρξει μία προοπτική αποζημίωσης.
3,65 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ
Την εκτίμησή του ότι η ερχόμενη σοδειά για τη Λακωνία θα κινηθεί πιο πάνω από φέτος, ανέφερε ο Νικόλαος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μία εικόνα με τα σημερινά δεδομένα. Οι τελευταίες πράξεις ήταν στα 3,65 ευρώ σε συνεταιρισμούς του νομού, ενώ η τελευταία τιμή πράξης ήταν στα 3,66 για ποσότητα ενός βυτίου από τον Συνεταιρισμό Συκέας.
«Οι πιο πολλές πράξεις έχουν γίνει στα 3,55 ευρώ, αλλά έχουν ξεπεταχτεί και 5-6 πράξεις στα 3,65, 3,66 τώρα» ανέφερε, σχολιάζοντας ότι τα 3,55 αποτελούν παρελθόν. Κατά τον ίδιο, και στην περιοχή παρατηρείται μία τρόπον τινά απραξία, αφού καμία από τις πλευρές δεν δείχνει να κυνηγάει πράξη το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, υπάρχουν παραγωγοί που θα κρατήσουν κατά το σύνηθες ποσότητες και για τον Σεπτέμβριο, ενώ, όπως εκτίμησε, τα διαθέσιμα αποθέματα στη Λακωνία πρέπει να έχουν πέσει κάτω και από τους 5.000 τόνους που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΙΜΑ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στους 3,06 εκατ. τόνους προβλέπεται η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου 2020-2021, πτωτική για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ η ευρωπαϊκή παραγωγή ανακάμπτει στους 2,06 εκατ. τόνους, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Κομισιόν. Στους 1,4 εκατ. τόνους εκτιμάται η ισπανική παραγωγή, +24% από πέρυσι, στους 275.000 τόνους η ελληνική, στα περσινά επίπεδα, και στους 270.000 για την Ιταλία, -29% από πέρυσι.
Μεγαλύτερη μείωση προβλέπεται για τα μη ευρωπαϊκά κράτη κατά 22%, με κυριότερες τις απώλειες της Τυνησίας (-66%). Τα δεδομένα αυτά κάνουν την Επιτροπή να εκτιμά χαμηλότερη διαθεσιμότητα για το προϊόν την τρέχουσα περίοδο, ενώ τα αποθέματα τέλος Σεπτεμβρίου 2021 δεν αναμένεται να υπερβούν τους 453.000 τόνους.
Οι εισαγωγές το διάστημα Οκτωβρίου-Μαρτίου οριακά μειώθηκαν (-4,2%) για την ΕΕ-27, ωστόσο, σχετικά πρόσφατα άρχισαν να κινούνται ανοδικά από την πτωτική τάση που διέγραφαν από τον Μάρτιο του 2020. Ανοδικά κατά 10,1% κινήθηκαν οι εξαγωγές την ίδια περίοδο κυρίως προς ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και Καναδά.
Σχετικά σταθερό (+2,5%) χαρακτηρίστηκε το ενδοκοινοτικό εμπόριο το διάστημα Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου.
ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΓΙΑ ΕΕ ΚΑΙ ΤΥΝΗΣΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ USDA
Ρεκόρ τετραετίας αναμένει το USDA σε ό,τι αφορά την ερχόμενη χρονιά (2021-2022), προβλέποντας στους 3,3 εκατ. τόνους την παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου. Οι αυξήσεις που προβλέπει για ΕΕ και Τυνησία κατά περισσότερους από 100.000 τόνους αναμένεται να καθοδηγήσουν την άνοδο. Παράλληλα, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και αλλαγές καταναλωτικών συνηθειών θα αυξήσουν την κατανάλωση, κάτι που θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερες εξαγωγές για ΕΕ και Τυνησία, ενώ δεν προβλέπει υποχώρηση των τιμών για τους παραγωγούς”. eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα