Σελίδες

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Γιώργος Παπανδρέου: Οικονομία και ανάπτυξη δεν υπάρχουν χωρίς την υγεία


Τοποθέτηση Παπανδρέου για τον ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας - Η πρότασή του για την "πράσινη" ανάπτυξη.
"Η πανδημία ανέδειξε ότι οικονομία και ανάπτυξη δεν υπάρχουν χωρίς την υγεία" τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, στην διάρκεια συζήτησης με τον αρχισυντάκτη του TheTOC, Χάρη Ιωάννου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Regional Growth Conferance, που συνδιοργανώνει η Εφημερίδα "Πελοπόννησος" και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό το οποίο έδωσε τα πάντα και αναδείχθηκε ως βασικός μοχλός για τη θωράκιση έναντι της πανδημίας, όχι μόνο στη δική μας χώρα, αλλά και παγκοσμίως".
Ανέφερε επίσης ότι η πανδημία ανέδειξε πολλά, όπως ανισότητα στο χώρο της υγείας και της παιδείας, καθώς και την θετική αλλά και αρνητική χρήση της τεχνολογίας. Αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, είπε ότι ενώ στην αρχή χειρίστηκε το θέμα ώριμα στην πορεία έγιναν λάθη. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν θα τελειώνει σύντομα η υγειονομική κρίση.


Η λύση είναι η "πράσινη" ανάπτυξη
Σαν λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι είναι η πράσινη ανάπτυξη. "Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της χώρας μας με τον σωστό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα. Η πράσινη ανάπτυξη είναι μία νέα σχέση με την παραγωγική διαδικασία, που αντλεί από τις καλύτερες των παραδόσεων μας και όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι συνδεδεμένα και με την τουριστική ανάπτυξη" συμπλήρωσε.
Σημείωσε δε ότι "πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, δηλαδή να μην φορτωθούν το κόστος της μετάβασης η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα στρώματα".
Στη συζήτηση έφερε ως παράδειγμα ότι το ελληνικό σπίτι καταναλώνει 4 φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τη Σουηδία.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με θέματα όπως η ενέργεια, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια στην σύγχρονη κοινωνία και οι επενδύσεις. Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της δυνατότητας τα ελληνικά ΑΕΙ να δέχονται ξένους φοιτητές με δίδακτρα, αναφέροντας παραδείγματα από τεράστιες αγορές με υψηλή ζήτηση για σπουδές όπως π.χ. η Κίνα και η Ινδία.
Σημείωσε ακόμη πως "κάτι κάνουμε λάθος", όταν η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, τη ναυτιλία και είναι πρώτη στην Ευρώπη σε ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ τα αντίστοιχα τμήματα σπουδών είναι σε αυτά με τη χαμηλότερη ζήτηση.
Ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι χώρα που πρέπει να επενδύσει κάποιος. Τόνισε ότι εδώ υπάρχουν μυαλά και η χώρα έχει δυνατότητες να μπει στη νέα εποχή.
Ειδικά στα θέματα των αγωγών και τη γεωπολιτική τους διάσταση, σημείωσε ότι η δική του πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο δεν είχε στόχο να αποκλείσει την Τουρκία, αλλά να την εντάξει σε ένα σχέδιο με κανόνες καλής γειτονίας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι προ ετών η Ελλάδα είχε ένα εκατ. Τούρκους τουρίστες ετησίως.
Ολόκληρη η συζήτηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Χάρη Ιωάννου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα