Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Αντικρουόμενες απόψεις και συμφέροντα για τη σταφίδα


Διαμετρικά αντίθετες απόψεις για την κορινθιακή σταφίδα εξέφρασαν βουλευτές και Επιμελητήρια στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.
Οι βουλευτές ζήτησαν να απορροφηθεί το πλεόνασμα από το απόθεμα των 8.000 τόνων που έχει συσσωρεύσει η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, ενώ τα Επιμελητήρια τάχθηκαν ξεκάθαρα ή εμμέσως κατά της παρέμβασης στην αγορά και ενίσχυση των παραγωγών το Σεπτέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παναιγιάλειος κινδυνεύει να καταρρεύσει αν δεν αποσυρθούν τα αποθέματα για απόσταξη όπως και στον κλάδο της οινοποιίας. Για αυτό οι συνεταιριστές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πιέζεται από ιδιώτες εξαγωγείς σταφίδας να μην αγοράσει τα αποθέματα, προκειμένου να βγει από την αγορά η Παναιγιάλειος που αγοράζει το προϊόν σε υψηλές τιμές. Πέρυσι η Παναιγιάλειος αγόρασε το προϊόν 1,60 ευρώ το κιλό, αλλά εξαιτίας του κορονοϊού δεν μπόρεσε να το διαθέσει στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή τηλεδιάσκεψη κατέληξε σε απλή καταγραφή απόψεων, καθώς η ηγεσία του υπουργείου δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αγορά των αποθεμάτων ακόμα και αν συγκρουστεί με τους βουλευτές που στηρίζουν ανοιχτά την πρόταση των συνεταιρισμών.
Μετά την τηλεδιάσκεψη το υπουργείο εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: "Κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με θέμα την κορινθιακή σταφίδα. Ο κ. Λιβανός, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι το υπουργείο ομνύει στο δημοκρατικό διάλογο και στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Aκόμη, υπογράμμισε ότι η σταφίδα είναι από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα, ενώ μέγιστο μέλημα του ΥΠΑΑΤ αποτελεί η στήριξη των παραγωγών, όπου διαπιστώνεται διαταραχή λόγω του κορονοϊού.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί (σ.σ. και βουλευτές Κορινθίας) Χρίστος Δήμας και Νίκος Ταγαράς, η γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και οι βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης, Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων Φωτήλας, Διονύσιος Ακτύπης, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Μαριλένα Σούκουλη. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος. Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Κορινθίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας. Οι Ενώσεις Μεσσηνίας και Ζακύνθου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα