Σελίδες

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

«Πήγασος»: Σάλος από τις αποκαλύψεις για το λογισμικό που παρακολουθεί δημοσιογράφους και πολιτικούς

Guardian
Το λογισμικό «Πήγασος» της ισραηλινής εταιρείας NSO Group φέρεται να χρησιμοποιούσαν κυβερνήσεις για να παρακολουθούν ακτιβιστές, δημοσιογράφους και πολιτικούς σε όλο τον κόσμοΔιεθνή σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του βρετανικού Guardian και 16 ακόμα Μέσων Ενημέρωσης από όλο τον κόσμο για τη λειτουργία του λογισμικού «Πήγασος» και τη χρήση του από κυβερνήσεις προκειμένου να παρακολουθούν ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και δικηγόρους.
Σύμφωνα με τον Guardian το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης (hacking) πωλείται από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group και η έρευνα έδειξε εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρησή του παρότι η εταιρεία επιμένει πως προορίζεται αποκλειστικά για χρήση εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών.Ο «Πήγασος» (Pegasus) είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που «μολύνει» iPhone και συσκευές Android επιτρέποντας στους χειριστές του να αποσπούν μηνύματα, φωτογραφίες και email, να καταγράφουν τηλεφωνικές συνομιλίες και να ενεργοποιούν μυστικά τα μικρόφωνα.

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μια λίστα περισσότερων από 50.000 τηλεφωνικών αριθμών που έχουν ταυτοποιηθεί, όπως πιστεύεται, ως πρόσωπα ενδιαφέροντος από πελάτες της NSO την τελευταία πενταετία.

Σταδιακά ο Guardian και τα υπόλοιπα ΜΜΕ που συμμετέχουν στο «Pegasus project» θα αποκαλύψουν τις ταυτότητες των ατόμων των οποίων ο αριθμός εμφανίζεται στη λίστα.

Ανάμεσά τους βρίσκονται εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων, θρησκευτικοί ηγέτες, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, συνδικαλιστές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιλαμβανομένων υπουργών, προέδρων και πρωθυπουργών.

Αρχικά αποκαλύφθηκε ότι στη λίστα περιλαμβάνονται οι αριθμοί περισσότερων από 180 δημοσιογράφων, ανάμεσά τους στελέχη των «Financial Times» (συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριάς τους, Ρούλα Κάλαφ), του CNN, των «New York Times», της «Wall Street Journal», της «El Pais», της «Le Monde» και του Al Jazeera.

Από την ανάλυση των δεδομένων που διέρρευσαν εντοπίστηκαν τουλάχιστον 10 χώρες οι οποίες πιστεύεται ότι ήταν πελάτες της NSO: το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, το Καζακστάν, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Ρουάντα, η Σαουδική Αραβία, η Ουγγαρία, η Ινδία και τα ΗΑΕ.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα δείχνει πως η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν χρησιμοποιεί την τεχνολογία της NSO στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει στα μέσα ενημέρωσης, στοχοποιώντας ερευνητές δημοσιογράφους καθώς και τον στενό κύκλο ενός από τους λιγοστούς ανεξάρτητους επιχειρηματίες του Τύπου στην Ουγγαρία.
newsbomb με πληροφορίες 
από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα