Σελίδες

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Μειωμένη 20% η παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία



Μειωμένη κατά 20% περίπου σε σχέση με την αναμενόμενη φαίνεται ότι θα είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή της Τριφυλίας. Καθοριστικός παράγοντας για αυτή τη μείωση είναι η ανομβρία σε κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης του ελαιοκάρπου, όπως αυτό της καρπόδεσης.
Όπως μας είπε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή στην περιοχή θα φτάσει τους 21 με 22.000 τόνους, ενώ η παραγωγή που αναμενόταν με βάση τη χρονιά ήταν περίπου 28.000 τόνοι σε σχέση με τους 25.000 τόνους που ήταν πέρυσι. Και παρόλο που φέτος ήταν καλή χρονιά για την περιοχή, η ανομβρία και ειδικά η έλλειψη νερού σε κρίσιμα στάδια, όπως αυτό της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, έχουν επηρεάσει την παραγωγή.
Ευτυχώς οι βροχές του Σεπτεμβρίου βοήθησαν κάπως την κατάσταση και δεν υπάρχουν ακόμη πιο αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης οι αποδόσεις, αν και διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, δείχνουν ότι είναι κατά μέσο όρο 8 με 10%.
Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έχει συγκομιστεί το 30% των ελαιοκαλλιεργειών και περίπου 6.000 τόνοι ελαιολάδου. Η ποιότητα είναι εξαιρετική, οι οξύτητες είναι πολύ καλές και δεν υπάρχουν προβλήματα από το δάκο.
Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος, οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιοτριβείς θα πρέπει να δίνουν έμφαση στις οδηγίες που έχουν δοθεί, ώστε η μάλαξη του ελαιοκάρπου να μην ξεπερνά τα 30 με 40 λεπτά και σε θερμοκρασίες 27 ως 28 βαθμούς. Επίσης κατά τη διάρκεια της ελαιοσυγκομιδής θα πρέπει να υπάρχει προσοχή ώστε να μην γίνονται επιμολύνσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ορυκτέλαιων στα μηχανήματα και να χρησιμοποιούνται λάδια φυτικής προέλευσης.  Κ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα