Σελίδες

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Σ. Λιβανός στο Πρώτο: Επανέρχεται το αγροτικό πετρέλαιο – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι (audio)


«Η κυβέρνηση προσπαθεί με όλα τα όπλα που έχει και μέσα στα δύσκολα δημοσιονομικά πλαίσια που βρισκόμαστε, να ενισχύσουμε τους αγρότες τόσο στο κομμάτι του κόστους παραγωγής όσο και από τις φυσικές καταστροφές που βάλλονται» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Λιβανός, «ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και θα εξειδικεύσουμε αύριο με τον Υπουργό Οικονομικών το πολύ ουσιαστικό μέτρο που ήταν ζητούμενο εδώ και καιρό, της επιστροφής του φόρου πετρελαίου στους αγρότες. Αφορά στους νέους αγρότες, τους οποίους θέλουμε να υποστηρίξουμε με όλα μας τα εργαλεία, αφορά τους συνεταιρισμούς και τα συλλογικά σχήματα και είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα και ένα πάγιο αίτημα των αγροτών μας. Το μέτρο αυτό ακολούθησε λίγες εβδομάδες μετά και την μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, που πλαισιωμένα και με τις υπόλοιπες πολιτικές δίνουν μια βάση υποστήριξης».
«Την ίδια ώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε, ότι αυτή η εκτόξευση των τιμών λόγω της παγκόσμιας αύξησης των τιμών και του διεθνούς εμπορίου στις πρώτες ύλες δεν δυσχεραίνει την καθημερινότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων μας», επεσήμανε ο Υπουργός.
Ως προς το πόσους αγρότες αφορά το μέτρο, αυτό πρέπει να εξειδικευτεί για να απαντηθεί, πάντως σύμφωνα με τον κ. Λιβανό «σε κάθε περίπτωση μιλάμε για έναν πληθυσμό συνολικό, επαγγελματιών και ετεροεπαγγελματιών αγροτών που προσεγγίζουν τους 600.000». Όπως μάλιστα, πρόσθεσε, λειτουργεί ως ένα κίνητρο μαζί με άλλα, όπως η μείωση του φόρου στο 10%, η ενίσχυση των δυνατοτήτων χρηματοδοτήσεων και η συνολική προσπάθεια, να ωθήσουμε τους παραγωγούς σε συνεργατικά, συλλογικά σχήματα, προς όφελός τους, για την μείωση που θα έχουν στο κόστος παραγωγής και την δυνατότητα καθετοποίησης των μονάδων τους και την εμπορεία των προϊόντων τους.
«Η ελληνική πρωτογενής παραγωγή έχει το πρόβλημα του μικρού κλήρου, οπότε τα συλλογικά σχήματα είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και αυτό το οποίο έχουμε προδιαγράψει και στην εθνική μας στρατηγική ως ένας από τους βασικούς μας στόχους».
Η εξειδίκευση που αφορά το αν θα υπάρξουν κριτήρια και ποια θα είναι αυτά, θα γίνει σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών σήμερα και αύριο το πρωί θα γίνουν οι ανακοινώσεις, όπως και το πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο.
Αναφορικά με την παράνομη τουρκική αλιεία που έχει επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στα αλιεύματα των ελλήνων ψαράδων λόγω υπεραλίευσης, πριν από περίπου 4 εβδομάδες στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο, ο κ. Λιβανός έβαλε στην ατζέντα το ζήτημα αυτό όχι ως ένα διμερές θέμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά σημειώνοντας ότι τα χωρικά ύδατα στα οποία οι Τούρκοι ψαράδες υπό την εποπτεία του τουρκικού κράτους εισέρχονται και αλιεύουν παρανόμως, καταπατούν ευρωπαϊκά ύδατα. «Η θέση μας έγινε απολύτως αποδεκτή από το σύνολο των Υπουργών, 15 εκ των οποίων υπερθεμάτισαν μιλώντας για το ζήτημα αυτό. Κερδίσαμε ότι ένα πρόβλημα που δεν υπήρχε στην ατζέντα στα ευρωπαϊκά fora, τώρα μπήκε δυναμικά», είπε ο κ. Λιβανός.
Τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν σταλεί περί τις 3000 σχετικές υποθέσεις στην αρμόδια επιτροπή αλιείας, η οποία αντί να ακολουθήσει τον κοινοτικό κανονισμό, τις έβαλε στο συρτάρι, υπογράμμισε ο κ. Λιβανός. «Δεν είχε γίνει κανένα βήμα και αυτό θέσαμε στο Συμβούλιο. Ο επίτροπος στην απάντηση που μου έδωσε, συμπεριέλαβε το δεδομένο ότι τα ελληνικά χωρικά ύδατα ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και έτσι ξεκινάμε να το δούμε».
Ο κ. Λιβανός έχει αυτό το διάστημα επαφές με ομολόγους του από Ιταλία και Γαλλία που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, όπως και συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς κ. Δένδια και κ. Πλακιωτάκη προκειμένου να υπάρξει μια κοινή αντιμετώπιση και σταδιακά θα ανέβει, όπως είπε το θέμα για να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός εν αναμονή και του επιτρόπου αλιείας στην Ελλάδα σε 15 ημέρες. ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα