Σελίδες

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Έρχονται «φθηνά» δάνεια για αγρότες


Την… κάνουλα της χρηματοδότησης για τον αγροτικό τομέα, με τη χορήγηση δανείων ύψους έως 25.000 ευρώ και επιδότηση επιτοκίου, ανοίγει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο χθες ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου Ταμείου Παροχής Μικροπιστώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα αρχικά κεφάλαια του Ταμείου που θα δεσμευθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα ανέρχονται στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ με τη συμμετοχή των τραπεζών ο «κουμπαράς» εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ.
Στόχος του νέου εργαλείου είναι να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας των γεωργών για την υλοποίηση επενδύσεων που θα καταστήσουν τα ελληνικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής.
Το νέο Ταμείο έρχεται μετά την απροθυμία των τραπεζών που συμμετέχουν στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 480 εκατ. ευρώ να χορηγήσουν δάνεια σε αγρότες, ομάδες παραγωγών, αλλά και μεταποιητικές επιχειρήσεις, θέτοντας αυστηρά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων.
Αιχμές…
Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, σε ομιλία του στο 7ο συνέδριο για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διοργανώνει η DG-Agri μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τους τελευταίους εννέα μήνες που λειτουργεί το Ταμείο Εγγυήσεων, παρά την αυξημένη ζήτηση, η προσφορά εκ μέρους των τραπεζών αποτυπώνεται σαφώς με πιο αργούς ρυθμούς από τους επιδιωκόμενους. «Απαιτείται από τις τράπεζες ακόμα περισσότερη προώθηση του εργαλείου, αλλά και γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτήσεων. Πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να εμπιστευθούν την αγροτική παραγωγή, τους αγρότες και τους παραγωγούς, να έλθουν μαζί μας και να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός. Πρόσθεσε, δε, τα ότι παρόλο που μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχονται δάνεια με ιδιαίτερα μειωμένες εξασφαλίσεις, ένας μεγάλος αριθμός αγροτών, αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων, αδυνατεί να παρέχει τέτοιες εξασφαλίσεις ακόμη και για πολύ μικρά δάνεια.
Χαρακτηριστικά
Προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στον αγροτικό τομέα, το οποίο εκτιμάται στα 14 δισ. ευρώ, το ΥπΑΑΤ αποφάσισε να δημιουργήσει το Ταμείο Παροχής Μικροπιστώσεων, με πόρους 20 εκατ. ευρώ από το ΠΑΑ 2014-2020, ενώ μαζί με τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν σε αυτό, τα συνολικά κεφάλαια αναμένεται να αγγίξουν τα 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», το νέο Ταμείο θα χορηγεί δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ, με χαμηλό επιτόκιο, μακρά διάρκεια αποπληρωμής, επιδότηση επιτοκίου και με ελάχιστες ή και καθόλου εξασφαλίσεις. Δικαιούχοι θα είναι μόνο αγρότες-φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να πληρούν κάποια τραπεζικά κριτήρια, δεδομένου ότι τα δάνεια θα χορηγούνται από τις τράπεζες. Επομένως, οι αγρότες με «κόκκινα» δάνεια δεν θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο μηχανισμό, όπως αναφέρουν όμως στον «Ε.Τ.» πηγές του υπουργείου, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ενταχθούν γεωργοί οι οποίοι έχουν δάνεια σε ρύθμιση και τα αποπληρώνουν.
«Μέσω του ΠΑΑ 2014-2020 και με πόρους του Ενωσιακού Μέσου Ανάκαμψης (EURI) συστήνουμε ένα νέο Ταμείο παροχής δανείων επιμερισμένου κινδύνου. Στο νέο Ταμείο θα μπορούν να συμμετέχουν, ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, τόσο τράπεζες όσο και πάροχοι μικροπιστώσεων», σημείωσε ο κ. Λιβανός τονίζοντας ότι στην επενδυτική στρατηγική τού Ταμείου προβλέπεται συνδυασμός των δανείων με επιδότηση επιτοκίου και με τεχνική στήριξη των τελικών αποδεκτών.
Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που σε Ταμείο θα μπορούν να συμμετάσχουν και funds, καθώς με την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων ενθαρρύνεται η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος παρόχων μικροπιστώσεων στον αγροδιατροφικό τομέα περιορίζοντας σημαντικά το ρίσκο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να βγει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο και στη συνέχεια να συναφθούν οι σχετικές συμβάσεις. Στόχος, πάντως, του ΥπΑΑΤ είναι να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τους αγρότες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα