Σελίδες

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Σαν σήμερα: Τζον Κένεντι: Η δολοφονία ενός προέδρου που ακόμα παραμένει μια σκοτεινή υπόθεση


Ακόμα και σήμερα, 58 χρόνια μετά, η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι παραμένει μυστήριο. Οι θεωρίες συνομωσίας έχουν τυλίξει σαν ιστός αράχνης την αλήθεια, που όσο περνούν τα χρόνια συνεχώς απομακρύνεται. Η μία και αξιόπιστη μαρτυρία από εκείνο το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου 1963 ήταν μία ερασιτεχνική κινηματογραφική λήψη διάρκειας 15 δευτερολέπτων από τον 58χρονο επιχειρηματία Αβραάμ Ζαπρούντερ. Κι όλα τα υπόλοιπα απλά εικάζονται.
Η καταγεγραμμένη αλήθεια έχει ως εξής: Σύμφωνα με το πρόγραμμα η πρώτη ημέρα επίσκεψης του Προέδρου στο Τέξας άρχισε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου του 1963, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Ζακλίν και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον. Πρώτος σταθμός, το Σαν Αντόνιο ακολούθως το Χιούστον και η πόλη Φορτ Γουόρθ όπου και διανυκτέρευσε.
Την επομένη το πρωί, μετά ένα δημόσιο πρόγευμα στο οποίο συμμετείχαν πολλοί επίσημοι, ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα επίσκεψης με προορισμό το Ντάλας, πρωτεύουσα της Πολιτείας του Τέξας και από εκεί το Όστιν όπου και θα διανυκτέρευε φιλοξενούμενος στο αγρόκτημα του Αντιπροέδρου, δίπλα από τις όχθες του ποταμού Πέντερναλ. Στις 11.40 τοπική ώρα (ανατολικών Πολιτειών των ΗΠΑ) το προεδρικό Air Force 1 προσγειώθηκε στην πίστα του αεροδρομίου Λαβ Φίλντ του Ντάλας όπου o Δημοκρατικός κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόνελι και η σύζυγός του, υποδέχθηκαν το προεδρικό ζεύγος.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι «υψηλοί επισκέπτες» θα διέρχονταν μέσα από την πόλη σε αυτοκινητοπομπή με κατεύθυνση το Εμπορικό Κέντρο Τρέιντ Μαρτ όπου θα ακολουθούσε ο προεδρικός λόγος και γεύμα. Η διαδρομή είχε καθοριστεί από τις μυστικές υπηρεσίες από τις 8 Νοεμβρίου. Τρεις ημέρες πριν, στις 19 Νοεμβρίου, δύο τοπικές εφημερίδες, η «Ντάλας Χέραλντ» και η «Μόρνιγκ Νιούς» είχαν δημοσιοποιήσει τη διαδρομή με λεπτομερειακούς χάρτες. Στις 11.50 ξεκίνησε από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή πλαισιωμένη από μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας με πρώτο όχημα την προεδρική λιμουζίνα, χωρίς τον θόλο ασφαλείας και με επιβαίνοντες τον πρόεδρο Κένεντι, πίσω δεξιά, έχοντας αριστερά την σύζυγό του και μπροστά, στα πτυσσόμενα καθίσματα, τον κυβερνήτη Κόνελι με τη σύζυγό του.
Ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, περίπου 150.000-200.000 άτομα, είχε παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων για να δει και να χειροκροτήσει τον πρόεδρο. Το προεδρικό αυτοκίνητο κινούταν αργά. Αργότερα ειπώθηκε ότι ο Κένεντις το είχε ζητήσει, βλέποντας από την ενθουσιώδη υποδοχή του κόσμου.
Στις 12:30, ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόνελι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από μια δεύτερη σφαίρα.


Τέσσερα δευτερόλεπτα μετά, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, συντρίβοντας μέρος του κρανίου. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι. Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ σηκώθηκε από το κάθισμα για να βοηθήσει τον μυστικό πράκτορα Κλίντον Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα από πίσω.
Αμέσως μετά, το προεδρικό αυτοκίνητο χάθηκε κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Μία ώρα αργότερα ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι είναι νεκρός.
Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, η αστυνομία του Ντάλας περικύκλωσε ένα κτίριο και άρχισε να το ερευνά.
Στον 6ο όροφο, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μία απαρχαιωμένη ιταλική καραμπίνα Μάνλιχερ-Καρκάνο με ιαπωνικής κατασκευής σκοπευτική διόπτρα.
Στην άλλη άκρη του ορόφου, δίπλα σε ένα ανοικτό παράθυρο με θέα στην οδό Ελμ, ανακάλυψαν τρεις κάλυκες. Λίγα λεπτά αργότερα, άρχισε το ανθρωποκυνηγητό για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον νεαρό που λίγο νωρίτερα βρισκόταν στο ισόγειο του κτηρίου που ερέυνησε η αστυνομία και ο οποίος συνελήφθη ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη μέσα σε αίθουσα κινηματογράφου. Λίγες ώρες αργότερα, ο Όσβαλντ, θα έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες ενός ακροδεξιού, ιδιοκτήτη κακόφημου νυκτερινού κέντρου και πασίγνωστου συνεργάτης και πληροφοριοδότη της αστυνομίας, του Τζακ Ρούμπι. Ο φόνος του Προέδρου χρεώθηκε στον Όσβαλντ και ζήσαν αυτοί καλά, εμείς καλύτερα, αλλά ο πρόεδρος Κένεντι είχε πάψει να ζει από το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου του 1963…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα