Σελίδες

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Έχεις χαμηλή βιταμίνη D; Τότε ίσως έχεις και ανεπάρκεια μαγνησίου


Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε επάρκεια σε μαγνήσιο και πώς οι διαταραχές του επηρεάζουν άλλες βιταμίνες και συστήματα του οργανισμού.
 μαγνήσιο είναι κυρίως ένα στοιχείο το οποίο βρίσκεται μέσα στα κύτταρά μας. Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία πολλών ενζύμων, για την μεταφορά πληροφοριών ανάμεσα στα νεύρα (που δίνουν τις εντολές από τον εγκέφαλο) και στους μύες (που καλούνται να εκτελέσουν τις εντολές που μεταφέρουν τα νεύρα) και στην μεταφορά ιόντων εντός και εκτός κυττάρων.
Η ρύθμιση των επιπέδων του μαγνησίου στο αίμα μας γίνεται κυρίως από το νεφρό με την επίδραση διαφόρων παραγόντων και ορμονών. Οι διαταραχές στις τιμές του μαγνησίου στο αίμα παρατηρούνται συχνά σε αρκετούς ανθρώπους.
Το χαμηλό όμως μαγνήσιο, που ονομάζεται αλλιώς υπομαγνησιαιμία, συνήθως παρατηρείται πιο πολύ από ότι η υπερμαγνησιαιμία.
Γιατί μπορεί να έχεις ανεπάρκεια σε μαγνήσιο
- Καταρχήν, από το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να υπάρχουν απώλειες μαγνησίου. Δηλαδή στην περίπτωση οξείας ή χρόνιας διάρροιας, δυσαπορρόφησης, σοβαρής υποθρεψίας, αλκοολισμού, σε οξεία παγκρεατίτιδα ή χειρουργικά σε προχωρημένες εκτεταμένες εντερεκτομές ή μεγάλες αναστομώσεις εντέρου.
- Από διάφορες δυσλειτουργίες των νεφρών μπορεί επίσης να έχουμε απώλειες μαγνησίου. Δηλαδή, σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, σε νεφροπάθεια από απόφραξη, σε αυξημένο ασβέστιο στο αίμα ή όταν κάποιος λαμβάνει για μακρό χρονικό διάστημα υγρά από την φλέβα ή έχει ρινογαστρικό σωλήνα (τότε μιλάμε για έναν βαρέως πάσχων ασθενή).
- Τέλος, ορισμένα φάρμακα προκαλούν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα. Αυτά είναι κάποια διουρητικά, ορισμένα αντιβιοτικά, η αμφοτερικίνη Β, η κυκλοσπορίνη, η σισπλατίνη και άλλα.
Τα συμπτώματα από την έλλειψη μαγνησίου
Ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το μαγνήσιο στο αίμα, τόσο πιο έντονες είναι και οι εκδηλώσεις των συμπτωμάτων που εμφανίζουμε. Μπορεί να είναι ασυμπτωματικός αυτός που έχει ήπια υπομαγνησιαιμία. Σε βαρύτερη μορφή όμως εμφανίζονται συμπτώματα από τους μύες και τα νεύρα. Πιο συχνά είναι η μυϊκή αδυναμία, οι κράμπες, οι παραισθήσεις, η ζάλη, η ναυτία, ο ίλιγγος ακόμη και οι σπασμοί.
Σε πολύ πιο σοβαρές και παραμελημένες περιπτώσεις, ίσως δούμε και καρδιαγγειακά προβλήματα, δηλαδή σοβαρές αρρυθμίες, διαταραχές στο σάκχαρο ή και βλάβες από τα οστά. Στις τελευταίες περιπτώσεις το πιο πιθανό είναι να συνυπάρχουν διαταραχές και άλλων στοιχείων, όπως το νάτριο ή το κάλιο και έτσι τα συμπτώματα δεν μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει εύκολα.
Πότε να πάρεις μαγνήσιο
Πρέπει να θεραπεύσεις το χαμηλό μαγνήσιο γιατί οι απώλειες πρέπει να αναπληρωθούν και φυσικά να βρεθεί η αιτία. Υπάρχουν υποκατάστατα μαγνησίου από το στόμα και ενδοφλέβια, ανάλογα με την λειτουργική κατάσταση κάποιου και το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημά του. Αν θες να προσθέσεις στην διατροφή σου μαγνήσιο, τότε επέλεξε τα πράσινα λαχανικά, το αυγό και ιδιαίτερα τον κρόκο του, την σόγια, το καστανό ρύζι και από ξηρούς καρπούς το κάσιους.
Μαγνήσιο και βιταμίνη D

Τελευταία έχει γίνει θέμα συζήτησης η σχέση αυτού του ηλεκτρολύτη με την βιταμίνη D. Και μάλιστα τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα δυσχεραίνουν τον ρόλο της βιταμίνης. Σύμφωνα με μια αρκετά μεγάλη έρευνα των Razzaque M. et al. που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουλίου 2020 σε μεγάλο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό βρέθηκε πως μάλλον απενεργοποιείται η δράση της βιταμίνης D σε όσους έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα.
Αυτή η μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι από τον αμερικανικό πληθυσμό περίπου οι μισοί έχουν υπομαγνησιαιμία. Αυτό κυρίως μπορεί να παρατηρείται επειδή ένα μεγάλο τμήμα των Αμερικανών υποτρέφονται και καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας, επεξεργασμένα, με πολλά λιπαρά, ζάχαρη και φωσφορικά.
Δυστυχώς όμως, η βιταμίνη D δεν μπορεί να μεταβολιστεί στις ενδιάμεσες και στην τελική της μορφή χωρίς επαρκή επίπεδα μαγνησίου να κυκλοφορούν στο αίμα. Ίσα ίσα αυτοί που έκαναν την μελέτη διαπίστωσαν και το αντίθετο, ότι δηλαδή όσοι είχαν επαρκή ποσότητα μαγνησίου χρησιμοποιούσαν λιγότερες ποσότητες βιταμίνης για να συμπληρώσουν τα επαρκή επίπεδα, άρα είχαν ποιοτικότερη βιταμίνη D κατά κάποιον τρόπο.
Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, εάν τα επίπεδα μαγνησίου δεν είναι επαρκή, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικού άλατος ενός ατόμου, ακόμη και αν παραμένουν ανεπαρκείς σε βιταμίνη D. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επασβέστωση στα αγγεία μας, εάν τα επίπεδα μαγνησίου δεν είναι αρκετά υψηλά για να το αποτρέψουν.
Ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα που θίγουν οι ερευνητές είναι πως η φυσική πρόσληψη μαγνησίου από φυσικά τρόφιμα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του τρόπου μαζικής καλλιέργειας των τροφίμων, αλλά φυσικά και λόγω των δραματικών αλλαγών στις δίαιτες των ανθρώπων και στο γεγονός ότι τρέφονται γρήγορα με έτοιμα προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα