Σελίδες

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Κατώτατος μισθός: Στο τραπέζι το μοντέλο της αύξησης κάθε εξάμηνο - Τα σενάρια


Μοντέλο σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού ανά εξάμηνο προτείνουν στις μελέτες τους τεχνοκράτες των επιστημονικών ινστιτούτων, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας, χωρίς να μπει σε κίνδυνο η προβλεπόμενη ανάπτυξη της οικονομίας την επόμενη διετία.
Στα 663 ευρώ από τον Ιανουάριο
Η συζήτηση αναμένεται να «ανοίξει» το 2022, όταν ξεκινήσει η διαδικασία για τις αυξήσεις των μισθών του 2023. Οπότε, προς το παρόν παραμένει «κλειδωμένη» η επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού 2,5%-3% στα μέσα του 2022, πέραν της αυξήσεως 2% που έχει ήδη αποφασιστεί να ισχύσει στους μισθούς από 1.1.2022. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός που είναι σήμερα 650 ευρώ θα ανέλθει από τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ και μετά από 6 μήνες θα φτάσει στα 680-683 ευρώ το μήνα.
Η διπλή αύξηση θεωρείται επιβεβλημένη από την κυβέρνηση, για να αντισταθμίσει μέρος από τις απώλειες λόγω ακρίβειας, αλλά κυρίως για να δώσει ώθηση στην απασχόληση, επειδή τα «κορονοεπιδόματα» έχουν προκαλέσει στρεβλώσεις και κενά στην αγορά εργασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από έναν μήνα, όταν φάνηκε ότι η ανάπτυξη φέτος «πέταξε» πάνω από 6% και 7%, τα πρώτα σενάρια μιλούσαν για επιπλέον αύξηση 5% στον κατώτατο το β' εξάμηνο ή συνολικά στα 700 ευρώ (+50 ευρώ πάνω από τα 650).
Το μέρισμα ανάπτυξης, ωστόσο, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση επαναπροσδιορίστηκε καθώς η πορεία της οικονομίας αποδείχθηκε ευάλωτη.
Τι λένε οι τεχνοκράτες
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ορισμένες από τις μελέτες που θα καταθέσουν οι τεχνοκράτες των ΚΕΠΕ, ΣΟΕ, ΤτΕ και άλλων οργανισμών προτάσσουν το μοντέλο ενίσχυσης των μισθών «βήμα προς βήμα», δηλαδή σταδιακά ανά εξάμηνο, προκειμένου τα εισοδήματα να συμβαδίζουν με την πορεία των ανατιμήσεων, εφόσον αποδειχθούν εξωγενείς και προσωρινές.
Ειδικότερα, οι συντάκτες των εκθέσεων θα τονίζουν ότι:
Για να έχουν διάρκεια οι αυξήσεις και να μη γυρίσουν «μπούμερανγκ» για τους εργαζόμενους και την οικονομία, πρέπει να έχει διάρκεια η ανάκαμψη.
Οι αυξήσεις μισθών πρέπει να ανακουφίζουν από την κρίση ακρίβειας που έχει ξεσπάσει διεθνώς. Αλλά όχι να τροφοδοτήσουν και μονιμοποιήσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Όπως επισημαίνουν συμπληρωματικά οι επιστήμονες: «Προσεκτικά βήματα ενίσχυσης των εισοδημάτων θα βοηθούσαν στη διόρθωση του προβλήματος, καθώς οι ανατιμήσεις έχουν σχέση και με τα περίσσια χρήματα που τυπώθηκαν και δόθηκαν απότομα παγκοσμίως ως έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης πανδημίας, δημιουργώντας πλεονάζουσα ρευστότητα και αναβαλλόμενη ζήτηση που πιέζουν ανοδικά τις τιμές».
Έτσι, το μοντέλο που εξετάζεται μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία είναι η σταδιακή αύξηση των μισθών, αφού ό,τι κι αν ανακοινωθεί ως αύξηση για τις αρχές του 2023, θα μπορούσε να αποδειχθεί υπερβολικά υψηλό ή αδικαιολόγητα χαμηλό, αν παραμένουν η αστάθεια και οι μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά
Η επιπλέον παράμετρος
Μια επιπλέον παράμετρος που εξετάζεται είναι επίσης η σύνδεση παραγωγικότητας και διεθνούς ανταγωνιστικότητος των μισθών. Σε σχέση με το εξωτερικό, το 2021, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται ακριβώς στο μέσον των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: μεταξύ των χωρών 21 χωρών (από τις 27 της ΕΕ) που ισχύει κατώτατος μισθός, οι 10 έχουν υψηλότερο μισθό και οι 10 κατώτερο.
Την Ελλάδα με κατώτατο 758 ευρώ σε 12μηνη βάση (650 € Χ 14 μισθοί) ξεπερνούν Πορτογαλία (776) Μάλτα (785), Σλοβενία (1.024), Ισπανία (1.106), Γαλλία (1.555), Γερμανία (1.654), Βέλγιο (1.626) , Ολλανδία (1.685), Ιρλανδία (1.726) και Λουξεμβούργο (2.202). Με πολύ λιγότερα (332-642 ευρώ) ζουν στις υπόλοιπες δέκα (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Λιθουανία κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα