Σελίδες

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Ανοιξαν τα σχολεία: Πάνω από 15.500 κρούσματα με το "καλημέρα" από τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς


Σε συνολικά 15.547 ανέρχονται τα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν μέσω self test το βράδυ της Κυριακής στην εκπαιδευτική κοινότητα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας.
Όπως αναφέρουν, πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας: 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι. Τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός, καθώς έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον και οι εμβολιασμένοι- και αυτό γίνεται χάρη στη λειτουργία των σχολείων.
Από τον έλεγχο ανιχνεύθηκαν 15.547 εν δυνάμει κρούσματα, τα οποία, όπως επισημαίνουν, δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. "Όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του self test είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς" ανέφεραν.
Από σήμερα η είσοδος μαθητών και εκπαιδευτικών, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού test. Ειδικότερα για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, έως την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου προβλέπεται η διεξαγωγή τριών self test, και από την ερχόμενη εβδομάδα στις 17 Ιανουαρίου τα απαραίτητα self test θα είναι δύο ανά εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, την Τρίτη και την Παρασκευή. Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι είναι υπόχρεοι σε 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
Πότε θα κλείνει ένα σχολικό τμήμα
Σε περίπτωση που υπάρξει θετικό κρούσμα σε ένα τμήμα θα γίνονται διαγωνιστικοί έλεγχοι κάθε ημέρα για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για 5 ημέρες.
Εάν παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά (50% +1), τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν 2 rapid και 3 self – test σε διάστημα πέντε ημερών, ενώ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε 4 rapid και 1 self – test το ίδιο διάστημα. Oι εμβολιασμένοι μαθητές κι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self – test σε πέντε ημέρες. Στόχος είναι τα τμήματα να παραμένουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά, αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους.
Αναμένουν έκρηξη κρουσμάτων οι ειδικοί
Οι λοιμωξιολόγοι έχουν προειδοποιήσει για αύξηση κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των σχολείων που θα προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο της κινητικότητας.
"Αυτή την εβδομάδα περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, τα οποία στην πλειοψηφία τους έμειναν χωρίς τεστ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ήταν κάτι που είχαμε δει και τον Σεπτέμβριο και δε θα πρέπει να μας ανησυχήσει", τόνισε στον ΣΚΑΙ η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία υποστήριξε πως με την αύξηση των τεστ θα μειωθεί η διασπορά στην σχολική κοινότητα.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Με το βλέμμα στο άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται το Μαξίμου που από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ αυτού, για λόγους εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς, ενώ εκτιμούν πως τα παιδιά θα είναι περισσότερο προστατευμένα από την πανδημία στο σχολικό περιβάλλον με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην οποία θα εξεταστεί η πορεία της πανδημίας και κυρίως της μετάλλαξης "Όμικρον" σε σχέση με τις νοσηλείες και την πίεση του συστήματος υγείας. Οι ειδικοί αναμένεται να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την μεταδοτικότητα της νόσου στα σχολεία στα τέλη της εβδομάδας και θα αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν πως η νέα παραλλαγή της νόσου προκαλεί ήπια συμπτώματα στους εμβολιασμένους και όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους. Το γεγονός αυτό αρχίζει να καταγράφεται και νοσηλείες. "Αυτό που μας προβληματίζει στο υπουργείο, όσον αφορά τις νοσηλείες, είναι ότι το 50% αφορούν ασθενείς με "Όμικρον" και το 50% με "Δέλτα", δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Θάνος Πλεύρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα