Σελίδες

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Τι μπορεί να προκαλεί την έλλειψη βιταμίνης Β12; Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας


Η Β12 είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου σου. Η Β12 ή κοβαλαμίνη είναι μια βασική βιταμίνη, που είναι απαραίτητη στο σώμα μας αλλά δεν μπορεί να τη συνθέσει μόνο του. Έχει πολλούς ρόλους στη λειτουργία του οργανισμού μας, ανάμεσά τους είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των νευρικών κυττάρων ενώ χρειάζεται για τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA.
Τι μπορεί να σου προκαλεί ανεπάρκεια Β12
Συχνά η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 δεν οφείλεται μόνο στην μειωμένη πρόσληψη αλλά και στην ελλειπή απορρόφησή της από τον οργανισμό. Η διαδικασία απορρόφησης της Β12 αποτελείται από μία σειρά σταδίων. Γι' αυτό και κάθε πρόβλημα κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της. Όσο μεγαλώνουμε, θεωρείται δεδομένη και η μείωση της λόγω της μειωμένης δράσης του ενδογενή παράγοντα, μιας πρωτεΐνης απαραίτητης για το τελικό στάδιο της απορρόφησης στον ειλεό. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται ακόμα και με την χρήση των "παραδοσιακών" συμπληρωμάτων διατροφής.
Τα συμπτώματα από την ανεπάρκεια Β12
Σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια Β12 είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν μία σειρά από συμπτώματα: Μια "περίεργη" αίσθηση στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, έλλειψη ισορροπίας κατά το περπάτημα, αναιμία, "πρησμένη" γλώσσα, μείωση της ταχύτητας σκέψης ή απώλεια μνήμης, αδυναμία και κόπωση. Τέτοια συμπτώματα αντιμετωπίζουν συχνά χορτοφάγοι που δεν συμπληρώνουν την διατροφή τους με βιταμίνη Β12, άτομα που έχουν υποβληθεί σε γαστρικές επεμβάσεις για την απώλεια βάρους και άτομα με κοιλιοκάκη ή νόσο του Crohn.
Πώς θα καλύψεις τις ανάγκες σου σε βιταμίνη Β12
Για την κάλυψη των αναγκών βιταμίνης Β12 απαιτείται η κατανάλωση ζωικών τροφίμων, αφού μόνο εκεί βρίσκεται. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα οστρακοειδή, το γάλα και άλλα ζωικά προϊόντα. Τέλος, ορισμένα φυτικά τρόφιμα εμπλουτίζονται με Β12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα