Σελίδες

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Σαν σήμερα, πυροβολισμοί αναστατώνουν το Κολωνάκι - Ο εκδότης Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του πέφτουν νεκροί από τη 17 Νοέμβρη


Κολωνάκι μια μέρα σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου του 1985. Ο εκδότης της «Απογευματινής» Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του δολοφονούνται άνανδρα από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».
Είχε σκοτεινιάσει πια και το κρύο του Φλεβάρη κυνηγούσε τους διαβάτες… Στην πλατεία, στο Κολωνάκι, οι περαστικοί κοίταζαν τις φωτισμένες βιτρίνες, σεργιάνιζαν αμέριμνοι σκοτώνοντας την ώρα τους.
Τότε ήταν, που ακούστηκαν κάτι κρότοι, που είπαν όσοι γνώριζαν: πυροβολισμοί! Και μετά ακούστηκαν φωνές κι έπειτα ένας δυνατός θόρυβος σαν να σπάνε κρύσταλλα τζαμαρίας. Και μετά σιωπή και αίμα και τρομαγμένα μάτια και χείλη σφιγμένα.
Ήταν 21 του Φλεβάρη του 1985 και η διαβόητη «17 Νοέμβρη» είχε ξαναβγεί για το ανελέητο κυνήγι της: Εκείνη τη βραδιά θύματά της ο εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του Παναγιώτης Ρουσέτης!
«Στην επίθεση αυτή πήραμε μέρος εγώ ως οδηγός μοτοσικλέτας μάρκας Honda με επιβάτη τον Λουκά (Δημήτρης Κουφοντίνας), ακόμη ο Νικήτας (Παύλος Σερίφης) ως οδηγός της άλλης μοτοσικλέτας τύπου βέσπα και με συνεπιβάτη τον Αλέκο (Πάτροκλο Τσελέντη). Ο Λάμπρος (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος) είχε τον ρόλο για την ειδοποίηση όταν ο στόχος πλησίαζε. Ο Λουκάς μάς εφοδίασε με οπλισμό, γάντια κτλ, και πυροβόλησαν εναντίον του Μομφεράτου και του οδηγού του ο Αλέκος και ο Λουκάς με 45άρια πιστόλια. Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στις μοτοσικλέτες και απομακρυνθήκαμε εγκαταλείποντας τις κλεμμένες μοτοσικλέτες στην περιοχή Νεάπολη Εξαρχείων και στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε σε κλεμμένο ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας Fiat, το οποίο και αυτό εγκαταλείψαμε σε κάποιο στενό πλησίον του ζαχαροπλαστείου "Σόνια" της Λ. Αλεξάνδρας. Τον οπλισμό και σ' αυτήν την επίθεση τον μάζεψε ο Λουκάς», θα καταθέσει ο Χριστόδουλος Ξηρός χρόνια μετά.
«Συστηματική αποβλάκωση...»
Το αιτιολογικό μια ψυχρής δολοφονίας με δύο θύματα; «Η «Απογευματινή» είναι γνωστή στο πανελλήνιο για τις ιδιαίτερες επιδόσεις της στην προσπάθεια συστηματικής αποβλάκωσης και αποχαύνωσης των πιο καθυστερημένων τμημάτων του λαού, προβάλλοντας τα διάφορα αισθηματικά σκάνδαλα, τις ημίγυμνες, καλλιεργώντας τα πιο χυδαία και χαμηλά ένστικτά του. Εκδότης και κύριος μέτοχος της «Απογευματινής», ο φασίστας Μομφεράτος, υπουργός της χούντας, που έγινε ιδιοκτήτης της «Α» με χρήματα της CIA...», αυτά και άλλα πολλά έγραφε η προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης…
Η εκτίμηση της Αστυνομίας τότε; «Πρόκειται για ολιγομελή ομάδα τρομοκρατών που βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες της Ιταλίας, τους τρομοκράτες της RAF, της Δυτικής Γερμανίας, καθώς και άλλες ομάδες και οργανώσεις της διεθνούς τρομοκρατίας. Τα μέλη της 17Ν έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο κομάντος κάποιας χώρας του ανατολικού μπλοκ»…
Τα εκτενή ρεπορτάζ των εφημερίδων έγραφαν την επομένη: «Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 1985, στις 19.10, δολοφονούνται στο Κολωνάκι, στη γωνία Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ, ο εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του Γιώργος Ρουσέτης. Ενοπλοι πλησίασαν το αυτοκίνητο όπου επέβαιναν ο Μομφεράτος και ο Ρουσέτης και άνοιξαν πυρ με δύο 45άρια. Το αυτοκίνητο του εκδότη (που βρήκε ακαριαίο θάνατο «με τέσσερις σφαίρες στην καρδιά» κατά τον τίτλο της «Απογευματινής») έπεσε πάνω σε βιτρίνα καταστήματος ενώ οι δράστες εξαφανίστηκαν».

Μομφεράτος και Καραμανλής.

Φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Ο Νίκος Μομφερράτος (28 Φεβρουαρίου 1924 - 21 Φεβρουαρίου 1985) ήταν εκδότης και τραπεζίτης, στενός φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του κεντροδεξιού Τύπου της εποχής. Ο Μομφεράτος διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή (1959-1963) όπως επίσης και υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας (1960-1963). Επί χούντας (1973) διετέλεσε υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Μετά τη Μεταπολίτευση ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με το «Βήμα» την «Ακρόπολη» και αργότερα δαστηριοποιήθηκε ως εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή».
Ο δημοσιογράφος Κώστας Μπακατσέλος, ο οποίος τότε εργαζόταν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς βγήκε στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του ατελιέ, όπου γινόταν το μοντάζ στην εφημερίδα του ΔΟΛ, και είδε τέσσερα άνδρες να αποχωρούν ψύχραιμα από τον τόπο του φονικού. Ο Κώστας Μπακατσέλος αναγνώρισε, χρόνια μετά, τον Γιωτόπουλο ως έναν από τους δράστες της επίθεσης και τον Ξηρό ως έναν από τους δύο που πυροβόλησαν.
Ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας Μομφερράτου ήταν η ηθοποιός Κίττυ Αρσένη, αδελφή του Γεράσιμου Αρσένη, η οποία υποστήριξε ότι ο ένας από τους δράστες έδωσε και χαριστική βολή στο Μομφεράτο. Τον περιέγραψε ως έναν καλοντυμένο άνδρα με μπλέιζερ ή κοστούμι…
Ο οδηγός του Μομφεράτου, Παναγιώτης Ρουσέτης, πατέρας ενός παιδιού έξι χρονών, τραυματίστηκε βαρύτατα και μετά 11 ημέρες νοσηλείας κατέληξε στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα