Σελίδες

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Ελαιόλαδο: Εκτιμήσεις για τη σεζόν 2021-2022 – Οι τιμές παραγωγού


Στην Ελλάδα, οι τιμές από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 διαμορφώθηκαν στα 3,20 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 28,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Στους 3.098.500 τόνους προβλέπεται ότι θα φτάσει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).
Η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια, για να φθάσει τους 3.266.500 τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020. Την ίδια στιγμή, τα προσωρινά στοιχεία για την περίοδο 2020-2021 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9%, για όγκο 3.010.000 τόνων. Οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021-2022 ανεβάζουν την παραγωγή σε 3.098.500 τόνους (+2,9%).
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι χώρες μέλη του Συμβουλίου παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2020-2021, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η Ισπανία παρήγαγε 1.389.000 τόνους (+23,4%), η Ιταλία 273.500 τόνους (-25,4%), η Ελλάδα 275.000 τόνους και η Πορτογαλία 100.000 τόνους (-28,8%). Οι υπόλοιπες χώρες-μέλη παρήγαγαν 34,5% λιγότερο ελαιόλαδο από το προηγούμενο έτος καλλιέργειας, συνολικά 758. 500 τόνους. Η Τουρκία παρήγαγε 210.000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο 160.000 τόνους (+10,3%), η Τυνησία 140.000 τόνους (- 68,2%) και η Αλγερία 70.000 (-44%). Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση έφτασε τους 2.054 000 τόνους στις χώρες μέλη του Συμβουλίου και τους 1.071.000 τόνους σε τρίτες χώρες.
Εκτιμήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2021-2022
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και εκτιμήσεις του IOC, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να ανέλθει σε 3.098.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, 2,9% πάνω δηλαδή, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1.000.000 τόνους.
Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου πρόκειται να παράξουν 2.910.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2021-2022, ή το 93,9% του παγκόσμιου συνόλου, δηλαδή 3,6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να έχουν μια παραγωγή της τάξης των 1.974.100 τόνους, ή 3,8% λιγότερο από το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή στις υπόλοιπες χώρες – μέλη του Συμβουλίου εκτιμάται σε 1.936.500 τόνους.
Η παγκόσμια κατανάλωση μπορεί να ανέλθει σε 3.214.500 τόνους, 2,9% πάνω δηλαδή από το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.
Παγκόσμιο εμπόριο
Κατά το καλλιεργητικό έτος 2020-2021 (Οκτώβριος 2020-Σεπτέμβριος 2021), οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18% στη Ρωσία, 1% στον Καναδά και 2% στη Βραζιλία, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές στην Αυστραλία, αλλά μειώθηκαν κατά 2% στις ΗΠΑ, 15% στην Ιαπωνία και 8% στην Κίνα. Τους πρώτους 11 μήνες του καλλιεργητικού έτους 2020-2021, οι εξαγορές εντός της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1% και οι εισαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 29%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου
Οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Ισπανία από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 ήταν 3,34 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 31,2% την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά.
Στην Ιταλία, οι τιμές από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 ήταν 4,13 ευρώ ανά κιλό, σημειώνοντας πτώση 14%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Στην Ελλάδα, οι τιμές από τις 24 έως τις 30 Ιανουαρίου 2022 διαμορφώθηκαν στα 3,20 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 28,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Τέλος, στην Τυνησία, παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες, στα 3,43 ευρώ/κιλό, σημειώνοντας πτώση 18% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.   in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα