Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φιλοδοξεί να κλείσει μέσα στον μήνα τις όποιες εκκρεμότητες, οι οποίες αφορούν ως επί το πλείστον, σε «ειδικές» περιπτώσεις.
Αμέσως μετά τις πληρωμές όμως θα αρχίσουν και εκτεταμένες διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι από τους κατόχους ακινήτων επιχείρησαν να «ξεγελάσουν» το σύστημα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έως και σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί τα ποσά, τα οποία τους αναλογούν, από τις αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων που χορηγήθηκαν την περίοδο των σκληρών περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.
Ο στόχος που έχει θέσει η ΑΑΔΕ είναι έως το τέλος Φεβρουαρίου να έχει «καθαρίσει» με τις αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες της πανδημίας με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Διασταυρώσεις για «μαγείρεμα» ενοικίων
Πάντως, αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης και των τελευταίων δηλώσεων που κατατέθηκαν πριν κλείσει το σύστημα.
Η διαδικασία αφορά σε αρχικές και τροποποιητικές «Δηλώσεις COVID» όπως επίσης και τις τροποποιητικές «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» που αφορούν στους μήνες Νοέμβριο 2020 έως και Ιούλιο 2021.
Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των τελευταίων πληρωμών, προς τα τέλη Φεβρουαρίου, η ΑΑΔΕ θα αρχίσει εκτεταμένη διασταύρωση στοιχείων, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλες οι πληρωμές έγιναν αποκλειστικά σε δικαιούχους και δεν έχουν κάποιοι επιχειρήσει να επωφεληθούν της έκτακτης κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία.
Αντίστοιχα στο στόχαστρο των ελέγχων θα μπουν και περιπτώσεις που μυρίζουν «μαγείρεμα» των ενοικίων, καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που μέσα στην πανδημία δηλώθηκε υπέρμετρη αύξηση του μισθώματος.
Σε πολλές από τις περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης επιχείρησε να επωφεληθεί με υψηλότερη αποζημίωση, προκειμένου όχι μόνο να καλύψει το «κούρεμα» του ενοικίου, αλλά να βγάλει και επιπλέον χρήματα.
Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις ενοικίου
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται στην «ουρά» περιμένοντας την αποζημίωση των «κουρεμένων» ενοικίων τους είναι:
· Όσοι τροποποίησαν το ενοίκιό τους εν μέσω πανδημίας. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ και έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
· Όσοι έχουν υπεκμισθώσει το σύνολο ενός ακινήτου. Δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία, και υπέβαλε “Δήλωση COVID”.
Εφόσον, ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε και έλαβε αποζημίωση, δεν δύναται να ωφεληθεί και από την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος.
Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε “Δήλωση COVID”, ή υπέβαλε “Δήλωση COVID”, η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Mάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης, είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση, ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε “Δήλωση COVID”.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις/υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
Όσοι έχουν υπεκμισθώσει μερικώς το ακίνητό τους.
Σε περίπτωση μερικής υπεκμίσθωσης, όπου τόσο ο μισθωτής / υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι, δικαιούχοι των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών, καθίστανται τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο υπεκμισθωτής του εν λόγω ακινήτου για το ποσοστό επί του μισθώματος που απώλεσαν και αντιστοιχεί στη χρήση μέρους του ακινήτου.
Προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό ποσό υποχρεούνται σε υποβολή “Δήλωσης COVID” και οι δύο (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής). enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα