Σελίδες

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Ληστεία και στην Καλαμάτα το 2012


Ληστεία στο Παγκράτι: Το λεξιλόγιο με τους "κωδικούς" των σεσημασμένων δραστών - Η "κοντή", τα "ΣΟΥ" και τα "κανόνια"
Οι 3 από τους 5 συλληφθέντες που "χτύπησαν" την χρηματαποστολή στο Παγκράτι το πρωί της Τρίτης πρωταγωνίστησαν σε ληστεία το 2012.
"Πρωταγωνιστές" σε ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Καλαμάτα το 2012, ήταν οι 3 από τους 5 συλληφθέντες που "χτύπησαν" την χρηματαποστολή στο Παγκράτι το πρωί της Τρίτης.
Λίγο μετά τη ληστεία στην πόλη της Μεσσηνίας, είχαν εμπλακεί σε ένοπλη συμπλοκή σε διαμέρισμα, κατά την οποία τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί. Οι 5 κακοποιοί είχαν… "εξειδίκευση" σε επιδρομές εναντίον χρηματαποστολών και στο παρελθόν είχαν συμμετοχή σε ληστείες σε Αττική, Πρέβεζα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Λάρισα, Λευκάδα.
Φορούσαν μάσκες σιλικόνης και κράνη για να κρύβουν τα χαρακτηριστικά τους, συνομιλούσαν μέσω ενδοεπικοινωνίας, ενώ φρόντιζαν να κινούνται με κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Με αντίστοιχο τρόπο έδρασαν και την περασμένη Τρίτη, όμως αυτή τη φορά οι αρχές κατάφεραν να τους εντοπίσουν και να βάλουν τέλος στην πολυετή δράση τους.
Η ληστεία της Καλαμάτας
Μάιος 2012. Δύο άτομα με κράνη, σπάνε με βαριοπούλα την κρυστάλλινη θύρα εισόδου υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στην Καλαμάτα και με την απειλή Καλάσνικοφ, αφαιρούν από το ταμείο 80.000 ευρώ, πριν διαφύγουν με μοτοσικλέτα. Όταν οι άνδρες της Ασφάλειας Καλαμάτας, εντοπίζουν τα ίχνη των δραστών σε διαμέρισμα ακολουθεί βροχή πυροβολισμών.
Τρείς αστυνομικοί και ένας από τους ενόπλους κακοποιούς θα καταλήξουν τραυματισμένοι, ενώ τρείς ακόμα δράστες θα καταφέρουν να διαφύγουν από το σημείο, ακινητοποιώντας διερχόμενο Ι.Χ..
Τρεις από τους εμπλεκόμενους στην συγκεκριμένη ληστεία και στην ένοπλη συμπλοκή, όπως αποδείχτηκε, ήταν ανάμεσα στους 5 σεσημασμένους δράστες που "χτύπησαν" την χρηματαποστολή στην Πλατεία Βαρνάβα. Οι δύο από αυτούς μάλιστα είναι αδέρφια. Ο 46χρονος "εγκέφαλος" της εγκληματική οργάνωσης, συνήθιζε να παρακολουθεί τις κινήσεις των υπαλλήλων που ανεφοδίαζαν τα ΑΤΜ και έδινε την εντολή για τις επιδρομές.
Μαζί με τον 49χρονο αδερφό του και τον 51χρονο που επίσης συμμετείχε στη ληστεία της Καλαμάτας, αποτελούσαν το εκτελεστικό τρίο. Συνεργοί τους αυτή τη φορά, ήταν ένας 53χρονος που είχε χρέη "αποθηκάριου" και ένας 48χρονος "μηχανικός" των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν.
Πριν το Παγκράτι, οι σεσημασμένοι δράστες κρύβονται πίσω από την επίθεση σε υπάλληλο χρηματαποστολής ανεφοδιασμού ΑΤΜ Εθνικής στον Υμηττό με λεία 30.000 ευρώ, που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2016, ενώ είχαν συμμετείχαν και σε ληστεία των Απρίλιο του ίδιου έτους με θύμα υπάλληλο χρηματαποστολής ανεφοδιασμού ΑΤΜ στην Πλ. Υμηττού. Τότε είχαν σπάσει με βαριοπούλα την είσοδο της τράπεζας, από την οποία είχαν καταφέρει να φύγουν με λεία 75.000 ευρώ.
Το κωδικό λεξιλόγιο των ληστών
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φρόντιζαν στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες να χρησιμοποιούν "κωδικές" ονομασίες, για να μην γίνονται αντιληπτοί. "Πάμε για έργο", έλεγαν αντί για ληστεία, ενώ αναφερόμενοι στους αστυνομικούς, χρησιμοποιούσαν τη λέξη "β……α". Για κάθε τράπεζα υπήρχε διαφορετική κωδική ονομασία. Τα ΑΤΜ της Πειραιώς, τα αποκαλούσαν "Κίτρινα" και της Eurobank, "Γιούρο".
Το ΑΤΜ και στα οχήματα χρηματαποστολής ήταν ο… "φίλος" και οι "φίλοι", ενώ τις κάμερες τις αποκαλούσαν "κανόνια". Άλλες "κωδικές" ονομασίες για την χρηματαποστολή, ήταν η "κοντή" ή η "κοπέλα". Τα Σούπερ Μάρκετ, τα αποκαλούσαν "ΣΟΥ" και τις μοτοσυκλέτες, "Κατσίκια".
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 231.400 ευρώ, δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov , έξι πιστόλια, δύο περίστροφα, δύο καραμπίνες και αεροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, πυροκροτητές, εκρηκτικές ύλες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κυνηγετικά μαχαίρια, αλεξίσφαιρα, χρονόμετρα, φορητοί ασύρματοι, διαρρηκτικά εργαλεία, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο μέσα σε κρύπτη στο πάτωμα αποθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα