Σελίδες

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Σύγκρουση βορρά - νότου στη Σύνοδο Κορυφής: Ένταση και αποχωρήσεις μεταξύ των "27" για την ενέργεια


Τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ανυποχώρητα σε τέτοιο βαθμό που ήταν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κοινό κείμενο συμπερασμάτων

Έντονες διαβουλεύσεις, προειδοποιήσεις και αποχωρήσεις περιλάμβανε το σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στον ευρωπαϊκό βορρά και τον νότο προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει πλήξει τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης.
Τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα μεταξύ των "27" ήταν ανυποχώρητα σε τέτοιο βαθμό που ήταν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κοινό κείμενο συμπερασμάτων, γεγονός που θα σήμαινε την πλήρη ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή. "Είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν θα έχουμε συμπεράσματα εάν δεν υπάρχει αναφορά στο ζήτημα του πλαφόν και αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει παραπάνω το ζήτημα αυτό" τόνισε ο πρωθυπουργός αποτυπώνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το κλίμα έντασης που επικράτησε στις Βρυξέλλες.
Συμβιβασμός μετά από 9 ώρες
Προκειμένου να μην υπάρξει οριστικό ναυάγιο στις δύσκολες συζητήσεις που κράτησαν περίπου 9 ώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Φιλανδία και η Αυστρία πείστηκαν με αποτέλεσμα να επέλθει συμβιβασμός.
Η Κομισιόν θα εξετάσει τελικά το ζήτημα του πλαφόν στη τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία, αλλά και τρόπους αποσύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. "Καταφέραμε και πετύχαμε, μετά από πολλή επιμονή, να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιληφθεί πως η αγορά φυσικού αερίου έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας καθώς δεν αντανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης.
Οι βόρειοι δεν θέλουν καμία αλλαγή
Μέσα σε ένα μήνα οι "27" έχουν συνεδριάσει τρεις φορές για το Ουκρανικό και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, την ώρα που εκατομμύρια νοικοκυριά πλήττονται από τις αυξήσεις στα καύσιμα και τα προϊόντα. "Η Ευρώπη δεν αποφασίζει ποτέ μέσα σε μια νύχτα. Και για το Ταμείο Ανάκαμψης χρειαστήκαμε πέντε μήνες εντατικών διαβουλεύσεων" τόνισε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.
Οι χώρες του νότου πιέζουν για μια ευρωπαϊκή λύση καθώς οι εθνικοί πόροι δεν επαρκούν για την στήριξη των πολιτών τους. Στον αντίποδα οι βόρειοι δεν επιθυμούν να υπάρξει καμία αλλαγή στο ισχύον καθεστώς. Θεωρούν πως το φαινόμενο θα είναι παροδικό, πιστεύουν πως θα διαταραχθούν οι οικονομικές ισορροπίες στην ευρωζώνη και ακολουθούν πιστά τις εκτιμήσεις των αγορών κάτι με το οποίο διαφώνησε ανοικτά ο πρωθυπουργός. "Πιστεύω ότι όταν οι αγορές δεν δουλεύουν προς όφελος των πολιτών πρέπει να παρεμβαίνει ο ρυθμιστής και εν προκειμένω ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής. Άρα χώρες οι οποίες θεωρούν ότι "οι αγορές έχουν πάντα δίκιο" ήταν πιο πολύ στη γραμμή ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση στις αγορές.
Η αποχώρηση του Σάντσεθ
Το αδιέξοδο που έδειχναν να οδηγούνται οι συζητήσεις στην Σύνοδο Κορυφής προκάλεσε την οργή του Ισπανού πρωθυπουργού, οποίος αποχώρησε για λίγη ώρα από την αίθουσα προκειμένου να ηρεμήσει. Ο Πέδρο Σάντσεθ ζητούσε με επιμονή την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η χώρα του μαζί με την Πορτογαλία έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Τελικά οι "27" άναψαν το πράσινο φως στο αίτημα του Ισπανού πρωθυπουργού. "Συμφωνήσαμε να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει σε αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος" δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Ενόχληση για την ουδετερότητα της Τουρκίας
Εκτός όμως από το ενεργειακό στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε ενόχληση για την ουδέτερη στάση που εξακολουθεί να κρατά η Άγκυρα απέναντι την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει ακολουθήσει την γραμμή των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωατλαντική Συμμαχία στη Μόσχα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως τα μέτρα είναι περισσότερα αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται από όλους, τονίζοντας πως το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των "27".
"Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για χώρες οι οποίες δεν συντάσσονται με τις υπόλοιπες, που έχουν επιβάλλει κυρώσεις. Διότι εδώ είναι ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να επιβάλλονται από όσο το δυνατόν περισσότερους. Και η Τουρκία δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Είναι δική της επιλογή αλλά είναι και δική μας επιλογή αυτή την επιλογή της, να τη στηλιτεύουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα