Πλέον είναι σύνηθες φαινόμενο σχεδόν σε κάθε διαγωνισμό να υπάρχει ένταση από οικονομικούς φορείς. Σχετικό ερώτημα απηύθυνε από την αντιπολίτευση ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσαφαράς, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Δημήτρη Στριμπάκο επισήμανε ότι έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα για το δήμο με τις προσφυγές σε κάθε σχεδόν διαγωνισμό. Πρέπει, είπε, να σταματήσει αυτή η αιμορραγία αξιοπιστίας του δήμου και να δούμε τι δεν πάει καλά.
Απαντώντας ο κ. Στριμπάκος στάθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό Λιπαντικών όπου έγιναν 3 προσφυγές και σημείωσε ότι όλα έγιναν κανονικά από την Οικονομική Επιτροπή. Από εκεί και πέρα κάθε εταιρεία προσπαθεί να «σαμποτάρει» την άλλη για το δικό της συμφέρον.
Συνεχίζοντας ο κ. Τσαφαράς συμπλήρωσε πως υπάρχει θέμα με τους όρους των διαγωνισμών κατά των οποίων γίνονται προσφυγές και είναι μεγάλος ο αριθμός των προσφυγών.
Ο κ. Στριμπάκος επανέλαβε πως από την πλευρά τους αυτό που μπορούν να κάνουν το κάνουν. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας σημείωσε πως για το διαγωνισμό του αγωγού στο Αλικοντούζι η μια προσφυγή αποσύρθηκε. Συμπλήρωσε δε πως παντού συμβαίνουν αυτά και δεν γίνονται μόνο στο Δήμο Τριφυλίας.
Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε πως ο νόμος δίνει το δικαίωμα της ένστασης. Το θέμα όμως είπε είναι άλλο, ότι πολλά έργα θα μείνουν στον αέρα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συμπλήρωσε επίσης ότι ενστάσεις δεν γίνονται από οικονομικούς φορείς, εδώ έχουμε μήνυση από δημοτικούς συμβούλους στο δήμαρχο, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και υπηρεσιακούς παράγοντες, για έργο που θέλει να κάνει ο δήμος. Και κατέληξε λέγοντας πως σκοπός τους είναι να καθυστερήσουν το έργο της δημοτικής αρχής.
Παίρνοντας το λόγο ο Σαράντος Κουκούμης που είναι μεταξύ των μηνυτών σημείωσε πως το θέμα είναι κατά πόσο τηρείται η νομιμότητα και όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Από τη στιγμή που το Πράσινο Ταμείο έχει προϋπόθεση για την ένταξη (της πλατείας Γαργαλιάνων) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία όχι μόνο δεν υπήρξε αλλά ήταν αντίθετη, μας κάνει να ενιστάμεθα, είπε – δεν τηρήθηκαν αυτά που προβλέπει ο νόμος.
Όσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν, η κατάρτιση Μεσοπρόσθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026 του υποτομέα των ΟΤΑ, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τον κ. Κουκούμη να ψηφίζει κατά, επισημαίνοντας τη μείωση των πόρων προς τους δήμους και σημειώνοντας επίσης ότι επιλέγονται έργα που δεν είναι πρώτης προτεραιότητας.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα «Σύνταξη τριμηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας Γ΄-Δ΄ Τρίμηνο οικ. έτους 2021». Με τον κ. Τσαφαρά να ρωτά τι γίνεται με τα 4,7 εκ. ευρώ που είναι ανείσπρακτα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Στριμπάκο να του ζητά να καταθέσει εγγράφως το ερώτημα ώστε να του απαντήσει, καθώς δεν έχει τα στοιχεία.
Ο Σαράντος Κουκούμης είπε ότι αποτυπώνεται η αναξιοπιστία του προϋπολογισμού, όταν από τα 5,5 εκ. που είχαν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν δεν εισπράχθηκε ούτε 1 εκ. ευρώ, αλλά ούτε και ως προς τα έξοδα μπόρεσε η δημοτική αρχή να ανταποκριθεί.
Ο Σωτήρης Μπακούρος χαρακτήρισε αντιπολιτευτικές τακτικές να ζητούν από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να απαντήσει σε ζητήματα που δεν οφείλει να γνωρίζει. Υπογραμμίζοντας πως γίνεται προσπάθεια ένα τυπικό θέμα να γίνει μείζον για εντυπωσιασμό.
Η ψήφος μου είναι πολιτική ανταπάντησε ο κ. Τσαφαράς, άρα και οι τοποθετήσεις μου ουσιαστικές και όχι τυπικές. Συμπληρώνοντας πως εκ της θέσεώς του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είναι αρμόδιος να απαντήσει αφού αυτός δίνει τις πολιτικές κατευθύνσεις στις οικονομικές υπηρεσίες.
Το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα να κηρυχθεί η 27η Απριλίου ως ημέρα ιστορικής μνήμης για το Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας μετά την ηρωική μάχη κατά του τουρκικού στρατού το 1827, αν και εισήχθη για συζήτηση, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από πολλούς δημοτικούς συμβούλους για το πώς αυτό τεκμηριώνεται ιστορικά, και τελικά αναβλήθηκε. Έγινε αποδεκτή τόσο η πρόταση της Σταματίας Αλεξοπούλου να το αναλάβει μια επιτροπή ιστορικών που θα φέρει μια πρόταση, όπως και του αντιδημάρχου Αντώνη Βλάχου να γίνει ένα αίτημα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, να ασχοληθούν και να μας απαντήσουν.
Ο Δημήτρης Δριμής είχε ζητήσει την μη εισαγωγή του για συζήτηση. Επίσης ο κ. Δριμής που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργούνται τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Ο πρόεδρος και το προεδρείο για άλλη μια φορά δεν φρόντισαν για την προετοιμασία και ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Από τα παρόντα στη συνεδρίαση μέλη 12 έλαβαν μέρος με φυσική παρουσία και 8 με τηλεδιάσκεψη.
Η τηλεδιάσκεψη όμως δεν λειτούργησε. Οι 8 σύμβουλοι ούτε ακούγαμε, ούτε ακουγόμαστε. Δεν συμμετείχαμε ουσιαστικά στο ΔΣ. Δεν ακούγαμε τα λεγόμενα ούτε μας δόθηκε λόγος ώστε να ακουστούμε. Δεν υπήρξε διάλογος πριν τις ψηφοφορίες και τις αποφάσεις.
Οι συμμετέχοντες με τηλεδιάσκεψη (8 τον αριθμό) κληθήκαμε, για άλλη μια φορά, να στείλουμε με το πέρας της συνεδρίασης τις τοποθετήσεις και προτάσεις μας με email. Από τη στιγμή που, για άλλη μια φορά, δεν έγινε δυνατή η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους συμβούλους και δεν υπήρξε ενιαία ψηφοφορία, η συνεδρίαση έχει υπονομευτεί και πάσχει ακυρότητας.
Ενίσταμαι ως προς τη νομιμότητα της συνεδρίασης, για τους παραπάνω λόγους». Κ.Μπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα