Σελίδες

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Έγινε η πρώτη ανάσταση σε Κέρκυρα και Χίο - Η πανηγυρική έξοδος του ιερέα στην Ευαγγελίστρια [εικόνες, βίντεο]


Η Κέρκυρα και η Χίος είναι παραδοσιακά τα δυο πρώτα νησιά στα οποία τελείται η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση στα χωριά και στην πόλη της Χίου το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Με κρότους στα στασίδια και χτυπώντας τα Σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης, από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου, που και φέτος αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατοντάδες πιστούς, που τηρουμένων των μέτρων και με τη χρήση μάσκας έσπευσαν να δουν τον π. Χρ. Γουρλή να μεταφέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το αναστάσιμο μήνυμα.


"Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι" έψαλε ο ιερέας π. Χριστοφόρος Γουρλής και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των Σημάντρων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.

  

Όπως αναφέρει το politischios.gr, ο ιερέας σκόρπισε δαφνόφυλλα σύμβολα της νίκης του Χριστού. Την ίδια ώρα οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνήθηκαν -σαν από σεισμό- και οι πιστοί χτύπησαν τις πάγκες, τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτό τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.


Η πανηγυρική έξοδος του ιερέα

Η πρώτη Ανάσταση στο νησί της Κέρκυρας
Η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα και στην ιστορική εκκλησία "Η Παναγία των Ξένων" έγινε 40 λεπτά μετά τις 6 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Οι Κερκυραίοι ακριβώς στις 11.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών, έριξαν στους δρόμους πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό, για να ξορκίσουν το κακό. Πρόκειται για ένα έθιμο που έρχεται από το βάθος του χρόνου και στηρίζεται στο χωρίο του Ευαγγελίου "..ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως...".
Το σύνθημα έδωσαν οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, που άρχισαν στις 11:00 ακριβώς να χτυπούν χαρμόσυνα. Όλοι οι πιστοί έσπευσαν, όπως θέλει η παράδοση, να πάρουν ένα κομμάτι από τις σπασμένες στάμνες για γούρι και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους. Αμέσως μετά το έθιμο, οι φιλαρμονικές με χαρούμενα εμβατήρια δίνουν στους δρόμους της πόλης τον πρώτο αναστάσιμο ρυθμό.


Τα μεσάνυχτα, ο μητροπολίτης Νεκτάριος θα τελέσει την αναστάσιμη ακολουθία στην κεντρική
πλατεία της Κέρκυρας και όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, αμέσως μετά με το "Χριστός Ανέστη"
η ατμόσφαιρα θα γίνει "εκρηκτική" και φαντασμαγορική από τα πυροτεχνήματα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα