Η επόμενη μέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε το ρήγμα που επικρατεί ανάμεσα στους "προεδρικούς" και στην "Ομπρέλα", την στιγμή που το κόμμα οδηγείται σε εσωκομματικές εκλογές.
Ένταση και αποδοκιμασίες μεταξύ των στελεχών αλλά και αποχωρήσεις σημάδεψαν την κορυφαία κομματική διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να πάρει δημόσια θέση για τα όσα έβλεπε να εξελίσσονται στο Ταε Κβο Ντο, μη θέλοντας να ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά, καθώς στόχος είναι η έξοδος του κόμματος από το κλίμα εσωστρέφειας που βρίσκεται μετά την ήττα στις εκλογές.
Ωστόσο, νέα ένταση προκάλεσε μία τροπολογία που κατέθεσε η "Ομπρέλα" την τελευταία στιγμή, με την οποία ζητούσε να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι έχουν ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά σε νομαρχιακές κομματικές εκλογές.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των "προεδρικών", καθώς αρκετοί σύνεδροι από την περιφέρεια είχαν αποχωρήσει και γι’ αυτό τον λόγο διαφώνησαν στο να τεθεί η πρόταση σε ψηφοφορία. Η αντιπαράθεση ήταν έντονη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη η ομάδα των "53".
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στις 15 Μαΐου σε εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Κ.Ε. αλλά και του προέδρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι κυρίαρχος. Στην κάλπη για την κεντρική επιτροπή θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής 61.600 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου. Όσο αφορά την εκλογή προέδρου, θα έχουν δικαίωμα ακόμη και όσοι παρουσιαστούν να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα της ψηφοφορίας.
"Καμπανάκι" Τσίπρα στις τάσεις
Ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου επιχείρησε να αφήσει πίσω του τις συγκρούσεις που είχαν προηγηθεί και επικεντρώθηκε κυρίως στην κριτική του απέναντι στην κυβέρνηση. Παράλληλα όμως έριξε μία προειδοποιητική βολή προς τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος.
"Κάποιοι σύντροφοι διαφωνούν, κάποιοι συμφωνούν. Αύριο, μπορεί πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στη μειοψηφία με άλλους από αυτούς που βρίσκονται στην πλειοψηφία, να είναι στην ίδια πλευρά και το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει κόμμα εν κινήσει και ρεύματα ιδεών εντός του κόμματος εν κινήσει. Προσέξτε, όμως: ρεύματα ιδεών, και όχι μηχανισμοί αναπαραγωγής αξιωματούχων", είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκ νέου πρόωρες εκλογές και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτικές που ακολουθεί, τόσο στα εργασιακά όσο και την οικονομική κρίση έκανε εκ νέου λόγο για καθεστώς Μητσοτάκη και επανέλαβε το παλιό σύνθημα "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα".
"Απαντάμε στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και στα πρόθυμα μιντιακά παπαγαλάκια, που έπαθαν ταραχή τις τελευταίες μέρες ακούγοντας το δίλημμα: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Τους απαντάμε: μην ταράζεστε. Αυτά που δεσμευτήκαμε προχθές, τα πέντε σημεία, δεν είναι ο σοσιαλισμός. Είναι απλά ο δρόμος για να αποφύγουμε τη βαρβαρότητα που γεννά η πολιτική του εκλεκτού σας, της εκλεκτής σας κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη".
Παράλληλα, έκανε νέο άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ, ζητώντας να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προτάσεις που κατέθεσε στο ο ΣΥΡΙΖΑ. "Ζητάμε κι από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, αν για λόγους τακτικής αποφεύγουν και θα αποφεύγουν το επόμενο διάστημα να ανοίξουν τα χαρτιά τους πάνω στις 5 + 1 προγραμματικές δεσμεύσεις που καταθέσαμε με το Συνέδριό μας, τουλάχιστον να είναι καθαροί σ’ ένα πράγμα: Ότι δεν θα επιδιώξουν να γίνουν δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος, της χειρότερης κυβέρνησης της Δεξιάς!".
Μαξίμου: Φιγούρα του χτες ο Τσίπρας
Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε για ανεύθυνη παροχολογία, τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φιγούρα του χτες. "Δεν μπορεί, γιατί με τα ίδια φθαρμένα στελέχη, με τα ίδια "στηρίγματα", με τα ίδια σκουριασμένα μυαλά δεν γίνεται να παράγει τίποτα νέο και χρήσιμο. Ο κ. Τσίπρας παραμένει μια φιγούρα του χθες. Δεν μπορεί, γιατί του φταίνε τα πάντα, εκτός από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Για αυτό και δεν βρήκε ούτε ένα έστω λόγο αποδοκιμασίας για εκείνον που με τον πόλεμο που ξεκίνησε την προκάλεσε και την γιγαντώνει".
Παράλληλα, στην κυβέρνηση δεν άφησαν ασχολίαστη την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στον Κώστα Βαξεβάνη και την Γιάννα Παπαδάκου εξακολουθώντας να μιλά για "σκάνδαλο Novartis". "Δεν μπορεί, γιατί -χωρίς ντροπή και συναίσθηση της ευθύνης- βάλλει εναντίον των βασικότερων θεσμών του κράτους, υπερασπιζόμενος μάλιστα πρόσωπα όπως ο κ. Βαξεβάνης. Τέλος, δεν μπορεί, γιατί το 2022 επαναφέρει (κάνοντας μια ακόμη αντιγραφή) το διχαστικό δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, παραλείποντας να πει ότι τα τελευταία εκατό χρόνια ο σοσιαλισμός ενίοτε ταυτίστηκε και συμπορεύτηκε με τη βαρβαρότητα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα