Σελίδες

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Κάτω από τη βάση ο Δήμος Δυτικής Μάνης στις Κοινωνικές Δομές-Ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής καταγράφει ο “προνοιακός χάρτης” της Περιφέρειας


Την ανυπαρξία Κοινωνικών Δομών στο Δήμο Δυτικής Μάνης επιβεβαιώνει το Μητρώο Κοινωνικών Δομών και Φορέων Κοινωνικού Χαρακτήρα που πρόσφατα και ολοκλήρωσε και δημοσίευσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάνοντας ουσιαστικά μια καταγραφή των προνοιακών και κοινωνικών υπηρεσιών-δομών που υπάρχουν και στους 5 νομούς της Περιφέρειας. Έναν “προνοιακό χάρτη” προκειμένου “να επικεντρώνονται οι δράσεις που υλοποιούνται και να αποδίδουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα κοινωνικής φύσεως προγράμματα”, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.
Από αυτή την “ακτινογραφία” των κοινωνικών δομών και των κοινωνικών φορέων προέκυψαν εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για τις δομές που διαθέτει κάθε νόμος αλλά και κάθε Δήμος.



Στην πιο μειονεκτική θέση στη Μεσσηνία βρίσκεται ο Δήμος Δυτικής Μάνης με πληθυσμό 7.258 μόνιμους κατοίκους και μία κοινωνική υπηρεσία, που όμως, όπως επισημαίνεται “είναι προς σύσταση” εν έτει 2022, που σημαίνει απουσία κοινωνικής πολιτικής σε ό,τι έχει να κάνει με κοινωνικές δομές, καθώς σύμφωνα με το Μητρώο της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχει καμία δομή στο θεματικό πεδίο ” Προσχολική Αγωγή και Διαπαιδαγώγηση” κανένα ΚΔΑΠ, ΜΦΠΑΔ, καμία δομή φιλοξενίας Ηλικιωμένων(ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ κτλ), καμία δομή φροντίδας ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων ατόμων. Αλλά και ανυπαρξία συλλόγων, σωματείων, αστικών εταιρειών που να παρέχουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ. Καμία δομή “Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης”. Τέλος μηδενικές δομές καταγράφονται στο πεδίο “Κοινωνική Φροντίδα και Προστασία στο Γενικό Πληθυσμό”.








Όλη αυτή η αποκαρδιωτική εικόνα προφανώς και αποτυπώνει τις διαχρονικές ευθύνες των δημοτικών αρχών της περιοχής που άφησαν τον Δήμο Δυτικής Μάνης χωρίς κοινωνικές δομές, που να αφορούν μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, αλλά και τον γενικό πληθυσμό, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας που έχουν οργανωθεί, έχουν ενταχθεί σε κοινωνικά προγράμματα και έχουν προχωρήσει ειδικά τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζοντας και λειτουργώντας στην περιφέρειά τους κοινωνικές δομές, παρέχοντας ουσιαστικές κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες τους.
Συμπερασματικά στη Μεσσηνία συνολικά λειτουργούν 65 κοινωνικοί φορείς και 129 κοινωνικές δομές, με τις περισσότερες όπως είναι φυσικό λόγω πληθυσμού( σχεδόν 70.000 κάτοικοι) να διαθέτει ο Δήμος Καλαμάτας (με 84 κοινωνικές δομές και 47 κοινωνικούς φορείς), ακολουθούν ο Δήμος Τριφυλίας ( με 27.926 πληθυσμό) με 12 κοινωνικές δομές και 7 κοινωνικούς φορείς, ο Δήμος Μεσσήνης (με 23.885 πληθυσμό) με 14 κοινωνικές δομές και 3 κοινωνικούς φορείς, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος ( 21.376 πληθυσμός) με 9 κοινωνικές δομές και 3 κοινωνικούς φορείς, ο Δήμος Οιχαλίας (11.228 πληθυσμό) με 9 κοινωνικές δομές και 4 κοινωνικούς φορείς και ουραγός στη Μεσσηνία ο Δήμος Δυτικής Μάνης (7.258 πληθυσμό) με 1 κοινωνική δομή και 1 κοινωνικό φορέα, με τον αστερίσκο της “προς σύσταση κοινωνικής Υπηρεσίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα