Σελίδες

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Σαν Σήμερα, Υπόθεση Λαμπράκη: Ποιοι ήταν το παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές Χατζηαποστόλου και Εμμανουηλίδη


Μια μέρα σαν σήμερα, το 2001, πεθαίνουν με διαφορά λίγων ωρών, στο ίδιο νοσοκομείο, σε απόσταση λίγων μέτρων ο ένας από τον άλλον, δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές της πολύκροτης δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Μανώλης Εμμανουηλίδης και ο Μανώλης Χατζηαποστόλου!
Πρώτος «έφυγε» ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, ο Τίγρης, και ώρες μετά το θάνατο του απεβίωσε και ο Μανώλης Εμμανουηλίδης
Ο Μανώλης Εμμανουηλίδης ήταν ένας από τους δύο φυσικούς αυτουργούς της στυγερής δολοφονίας του Λαμπράκη. Σεσημασμένος παιδεραστής, αλλά και συνεργάτης της Αστυνομίας και της ΚΥΠ, ήταν ο άνθρωπος που χτύπησε με σιδερολοστό τον βουλευτή της ΕΔΑ (ο άλλος ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης).
Ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, επονομαζόμενος Τίγρης ήταν εκείνος που σάλταρε, με κίνδυνο της ζωής του, πάνω στο τρίκυκλο που οδηγούσε ο Γκοτζαμάνης, ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει και συνέβαλε στη σύλληψη των δολοφόνων.
Ο Εμμανουηλίδης έπασχε από την καρδιά του, και ζούσε με μία μικρή σύνταξη του ΟΓΑ. Πέθανε μόνος συντροφιά με τις Ερινύες στη Β΄ καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ο Εμμανουηλίδης κατά την απολογία του

Ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, χτυπημένος από τον καρκίνο, δεν άντεξε και άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 72 χρονών, στο ίδιο νοσοκομείο με τον Εμμανουηλίδη.
Τι είχε γίνει τότε
Για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ο Εμμανουηλίδης είχε καταδικαστεί από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη 8,5 ετών, ενώ η ποινή του Γκοτζαμάνη ήταν 11 χρόνια. Τόσο στον Γκοτζαμάνη όσο και στον Εμμανουηλίδη αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του «πρότερου έντιμου βίου» καθώς και ότι δεν «ενήργησαν από ταπεινά αίτια»! Τελικά, αμφότεροι αμνηστεύτηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, ο Τίγρης, πίσω αριστερά

Ο «Τίγρης», ο Μανώλης Χατζηαποστόλου, ήταν ο άνθρωπος που εκείνο το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 βοήθησε στη σύλληψη των δολοφόνων του βουλευτή. Νεαρός και ευέλικτος τότε, βλέποντας τη σκηνή της επίθεσης όρμησε στο μικρό όχημα και κατάφερε, έπειτα από άγρια πάλη με τον Εμμανουηλίδη, να το σταματήσει μερικές δεκάδες μέτρα από το σημείο όπου ο Λαμπράκης είχε πέσει αιμόφυρτος. Μετά τη δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη, ο Χατζηαποστόλου καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση του συνταγματάρχη Καμουτσή! Η Χούντα συνέλαβε τον Mανώλη Xατζηαποστόλου και τον φυλάκισε.
Της μοίρας το παιχνίδι
Οι δύο άνθρωποι, που έμελλε να περάσουν στην Ιστορία μέσα από μια συμπλοκή, παλεύοντας στην καρότσα του μοιραίου τρίκυκλου που παρέσυρε τον μαραθωνοδρόμο της ειρήνης· οι Χατζηαποστόλου και Εμμανουηλίδης πάλεψαν με τον θάνατο σχεδόν πλάι πλάι ξανά, 38 χρόνια μετά, Μάιο, τον μήνα που σκοτώθηκε ο Λαμπράκης. Ο ένας έφυγε τιμημένος για τη γενναιότητα του, ο άλλος απομονωμένος και στιγματισμένος. Και οι δυο παραδόθηκαν να τους κρίνει ο Δημιουργός για τις πράξεις τους την ίδια ημέρα! Εστιν ειμαρμένα πάντα.…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα