Σελίδες

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Δεύτερη φορά το υπουργείο Πολιτισμού δεν εγκρίνει τη μελέτη “ανάπλασης” της πλατείας Φιλιατρών!


Ούτε την υποτίθεται επικαιροποιημένη μελέτη για την “ανάπλαση” της ιστορικής και βραβευμένης πλατείας Καποδιστρίου Φιλιατρών ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού, που για δεύτερη φορά κρίνει ότι η προτεινόμενη ανάπλαση του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν θα διαφυλάξει την ιστορικότητα της πλατείας. Με απόφασή της η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου δεν εγκρίνει ούτε την “επικαιροποιημένη” μελέτη. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνεται ο μεγάλος αγώνας που έχουν δώσει κάτοικοι της περιοχής, δυνάμεις του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών και συλλογικότητες, παρά τη μεγάλη πίεση που έχει ασκηθεί ενάντια στην προσπάθειά τους, να διασωθεί η συλλογική ιστορική μνήμη μέσα από την αποτροπή της σχεδιαζόμενης ανάπλασης…
“Αποφασίζουμε τη μη έγκριση της μελέτης «Ανάπλαση Πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)» εντός του οικισμού Φιλιατρών, Δ.Ε. Φιλιατρών, Δήμου Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, δεδομένου ότι δεν είναι σύμφωνη με τις παρατηρήσεις της ομόφωνης γνωμοδότησης του Συμβουλίου στο πλαίσιο διαφύλαξης της ιστορικότητας της πλατείας, δημιουργίας αρμονικού περιβάλλοντος με τα περιμετρικά αυτής νεότερα μνημεία αλλά και διασφάλισης της γεωμετρίας της κάτοψης και του περιβάλλοντος χώρου της πλατείας κατά την 12η/10-09-2021 Συνεδρία του” σημειώνεται συγκεκριμένα στην απόφαση της Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.
Ακόμη η Υπηρεσία σημειώνει: “Ειδικότερα δεν έχουν ληφθεί υπ' όψιν τα οριζόμενα ως προς:
α). Την αναγκαιότητα μελέτης του Βορειοανατολικού τμήματος της Πλατείας Καποδιστρίου, όπου χωροθετούνται τα ιστορικά διατηρητέα κτήρια του Δημαρχείου, το μνημείο - Ρολόι και ο περιβάλλον χώρος τους, ως ενιαίου συνόλου σύνδεσης της Πλατείας Καποδιστρίου και του Δημαρχείου,
β). την απόρριψη των κάτωθι προτάσεων της μελέτης σχετικά με:
  • τη διαφοροποίηση της δαπεδόστρωσης σε υλικά και αποχρώσεις,
  • τη δημιουργία οδεύσεων με ασύμμετρη, διάταξη, ως προς κάποιο άξονα ή το συντριβάνι,
  • την κοπή των υπαρχόντων δένδρων (εκτός των ιστορικών ευκαλύπτων και δύο μεγάλων δένδρων στη παιδική χαρά) και φύτευση νέων, ενός είδους -Ροδίτικος φίκος- σε δύο μεγέθη.
  • τη δημιουργία χώρου στάθμευσης και δενδροφύτευσης, στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται το διώροφο ιστορικό διατηρητέο μνημείο «Γ. Σπέτζα» (Νότια πλευρά της Πλατείας),
Ο Δήμος Τριφυλίας, δύναται να υποβάλλει νέα πρόταση μελέτης επί του θέματος, σύμφωνα με τις ανωτέρω παρατηρήσεις και σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, η οποία επιπλέον θα πρέπει να συμπληρωθεί με ολοκληρωμένη φυτοτεχνική μελέτη”.  Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα