Σελίδες

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Eγκρίθηκε το φάρμακο κατά της αλωπεκίας


Η αλωπεκία είναι μια ασθένεια που ποικίλλει ως προς τη βαρύτητά της. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ανατρέψει ολοκληρωτικά τη ζωή του πάσχοντος, προκαλώντας την απώλεια όλων των τριχών του σώματος, ακόμα και των φρυδιών και των βλεφαρίδων. Μέχρι σήμερα η αλωπεκία ήταν ανίατη και οι πάσχοντες έπρεπε να συμβιβαστούν με τη νέα πραγματικότητα.
Τη Δευτέρα, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ως θεραπεία της ασθένειας το σκεύασμα μπαρισιτινίμπη, της εταιρείας Εli Lilly, το οποίο επιτρέπει την εκ νέου ανάπτυξη των τριχών, παρεμποδίζοντας την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των θυλάκων τους. Στο προσεχές μέλλον, παρόμοια σκευάσματα πρόκειται να κυκλοφορήσουν και από τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και Concert Pharmateuticals. Τα νέα φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων JAK (αναστολείς των κινασών του Ιανού), που ήδη χορηγούνται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.
Το σκεύασμα μπαρισιτινίμπη της Εli Lilly έχει ήδη περάσει από δύο κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 1.200 ασθενείς με βαριά αλωπεκία. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Οπως διαπιστώθηκε, 40% εκείνων που έλαβαν το φάρμακο είδαν τις τρίχες τους να μεγαλώνουν πλήρως ή περίπου όπως ήταν πριν αρρωστήσουν, έπειτα από 36 εβδομάδες. Υστερα από ένα χρόνο, το 50% των ασθενών είχε πλούσια τριχοφυΐα.
Ο συντονιστής των δύο κλινικών μελετών, καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, δρ Μπρετ Κινγκ, υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος πως η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θα αποδειχθεί με το πέρασμα του χρόνου ακόμα μεγαλύτερη, αλλά και ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα σκευάσματα κατά της αλωπεκίας. Οι παρενέργειες που εμφάνισαν οι συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη της Eli Lilly ήταν σχετικά ήπιες, με μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ακμής, ουρολοίμωξης και άλλων παρεμφερών λοιμώξεων.
Σήμερα, 300.000 Αμερικανοί υποφέρουν από τη βαριά μορφή της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα