Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Σαν σήμερα, πώς ένας στρατιώτης πήγε να ουρήσει κάτω από τη Γέφυρα του Μάρκο Πόλο και προκάλεσε τον Β’ Σινοϊαπωνικό πόλεμο


Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Ιουλίου του 1937 ανάβει η σπίθα για τον Β’ Σινοϊαπωνικό πόλεμο, από έναν στρατιώτη που έκανε την «ανάγκη» του κάτω από τη Γέφυρα του Μάρκο Πόλο!
Μέσα στα σκοτάδια του αχάραγου πρωινού, ο ιάπωνας στρατιώτης Κικουτζίρο πήγε κρυφά να αφοδεύσει κάτω από τη γέφυρα Λούγκο (η γέφυρα Μάρκο Πόλο) στα περίχωρα του Πεκίνου. Εκείνη την ώρα κάποιος αξιωματικός έτυχε να τον αναζητήσει.
Οι άλλοι στρατιώτες προσπάθησαν να τον δικαιολογήσουν: «Άνοιξε η γη και τον κατάπιε», είπαν κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον, έντρομοι. Αμέσως όταν έγινε αντιληπτή η αδικαιολόγητη απουσία του και μη γνωρίζοντας τι είχε απογίνει ο Κικουτζίρο, οι ανώτεροί του, θεώρησαν πως είχε απαχθεί από τους Κινέζους! Και δεδομένων των εξαιρετικά τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς δεύτερη σκέψη διατάχτηκε επίθεση.
Το περιστατικό αυτό σηματοδότησε την έναρξη του Β' Σινοϊαπωνικού πολέμου, τον Ιούλιο του 1937 και ουσιαστικά αποτέλεσε μία από τις προκαταρκτικές βολές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έχοντας αρνηθεί την αυθαίρετη απαίτηση των Ιαπώνων να ψάξουν για τον αγνοούμενο Κικουτζίρο, στην κοντινή πόλη της Γουανπίνγκ, οι Κινέζοι άρχισαν να κινητοποιούν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις ενώ Ιάπωνες έστειλαν ενισχύσεις για να περικυκλώσουν την πόλη. Όταν πια ο Κικουτζίρο είχε κάνει την ανάγκη του και γύρισε στο σύνταγμα του: «Πού ήσουν» του είπαν; «Για…», απάντησε. «Καλά, έτσι όπως τα έκανες τώρα δεν μαζεύονται», απάντησαν και του έδωσαν το τουφέκι στο χέρι.


Από το 1937 μέχρι το 1941 η Κίνα αντιμετώπισε την Ιαπωνία με οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία, τη Σοβιετική Ένωση (1937-1940) και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941, ο πόλεμος μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις στα πλαίσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Β΄ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος ήταν ο μεγαλύτερος ασιατικός πόλεμος στον 20ο αιώνα.
Στις 14 Αυγούστου του 1945 η Ιαπωνία υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει αφού προηγήθηκε η ρίψη των 2 ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Έτσι τελείωσε ο οκταετής πόλεμος και για την Κίνα που άφησε πίσω του τουλάχιστον 15 εκατομμύρια νεκρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα