Σελίδες

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Είναι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής «σπατάλη χρημάτων»;


Μόνο ορισμένα συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες συστήνονται από τους ειδικούς, καθώς δεν μπορούν να προσληφθούν πλήρως μέσω της διατροφής.
Τα συμπληρώματα βιταμίνων και μετάλλων είναι απίθανο να προστατεύσουν κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών ασθενειών ή του θανάτου, σύμφωνα με τις ενημερωμένες οδηγίες της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF). 1
Αν και τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται που συχνά ανάμεσα στους ενήλικες, κάποιοι ειδικοί οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα είναι «σπατάλη χρημάτων».
Ο John Wong, MD , καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Tufts και μέλος του USPSTF, μιλώντας στον Verywellhealth, είπε ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ορισμένα αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ή καρδιαγγειακής νόσου, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία υποστηρίζουν αυτή τη σχέση.
«Στην ουσία πρόκειται για μια έκκληση για περισσότερη έρευνα», είπε ο Wong.


Το USPSTF εξέδωσε όντως βαθμό «D» για ορισμένα συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και της βήτα καροτίνης, για να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν προσφέρουν προστατευτικά οφέλη κατά του καρκίνου ή των καρδιαγγειακών παθήσεων, εξήγησε ο Wong. Τα συμπληρώματα βήτα καροτίνης, τα οποία μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα, μπορούν ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που έχουν ήδη ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα ή η επαγγελματική έκθεση στον αμίαντο.
Ο Wong τόνισε ότι αυτές οι συστάσεις έγιναν ειδικά για μη έγκυες ενήλικες. Δεν ισχύουν για παιδιά, ενήλικες που είναι χρόνια άρρωστοι, άτομα που έχουν διατροφικές ελλείψεις ή σε περιπτώσεις όπου ασθένειες ή φάρμακα παρεμβαίνουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
«Πολλά από αυτά εξαρτώνται από περιστάσεις για κάθε άτομο», είπε.
Παρερμηνείες για τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων
Το USPSTF πραγματοποίησε την ίδια σύσταση το 2014, που έδειξε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για την πρόσληψη πολυβιταμίνων η συμπληρωμάτων μετάλλων. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που ξοδεύουν πολλά χρήματα για συμπληρώματα διατροφής.
«Στους ανθρώπους αρέσει κάτι χειροπιαστό όταν πρόκειται για την υγεία τους. Συνήθως είναι πιο εύκολο να λάβεις ένα χάπι από το να επενδύσεις σε μια συμπεριφορά, δίαιτα ή την αλλαγή του τρόπου ζωής» ανέφερε η η Melissa Majumdar, MS, RD , εγγεγραμμένη διαιτολόγος και βαριατρική συντονίστρια στο Emory University Hospital Midtown, στο Verywellhealth.
Πριν λάβεις ένα συμπλήρωμα, οι ειδικοί συστήνουν να εξετάσεις τους ισχυρισμούς στην ετικέτα. O FDA δεν εγκρίνει συμπληρώματα διατροφής για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων ούτε εγκρίνει την επισήμανση πριν από την κυκλοφορία ενός συμπληρώματος. Ορισμένες ετικέτες συμπληρωμάτων προωθούν αναπόδεικτους ισχυρισμούς ότι το προϊόν «δεν έχει παρενέργειες» ή είναι «καλύτερο από» ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο.
Χωρίς στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων, πολλοί ειδικοί στη διατροφή και τη δημόσια υγεία λένε ότι είναι καλύτερο να εστιάσετε στη λήψη θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή σας.
Είναι ευκολότερο για το σώμα σας να χρησιμοποιεί βιταμίνες και μέταλλα που προέρχονται από μια ισορροπημένη διατροφή παρά από συμπληρώματα, σύμφωνα με την Emma Laing, PhD, RDN , κλινική καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας και εκπρόσωπο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. .
Ο Laing είπε στον Verywell ότι οι ενώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά λειτουργούν «συγκεντρωτικά» για να προάγουν την υγεία και αυτές «δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε ένα συμπλήρωμα διατροφής».
Τι ισχύει με το φολικό οξύ ή τη βιταμίνη D;
Παρά τα ανεπαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, το USPSTF συνιστά ορισμένα συμπληρώματα. Για παράδειγμα, το φολικό οξύ , γνωστό και ως βιταμίνη Β9, έλαβε βαθμολογία «Α» για χρήση σε έγκυες ενήλικες, καθώς βοηθά στην πρόληψη ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.
«[Θα πρέπει] να λαμβάνουν φυλλικό οξύ 0,4 έως 0,8 χιλιοστόγραμμα σε καθημερινή βάση», είπε ο Wong.
Αν και ορισμένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με φολικό οξύ, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης μόνο μέσω της διατροφής.
Η βιταμίνη D είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθεί πλήρως μέσω της διατροφής. Το σώμα σας παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα σας εκτίθεται στον ήλιο, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να απορροφήσουν αρκετή βιταμίνη μέσω της έκθεσης στον ήλιο και τροφών όπως τα λιπαρά ψάρια και το βοδινό συκώτι.
«Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων με πιο σκούρο δέρμα, εκείνων που ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη και εκείνων που αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο», είπε ο Laing.
Ωστόσο, η περίσσεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως πέτρες στα νεφρά , σύγχυση και έμετο. Μπορείτε να ζητήσετε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σας για έλεγχο αίματος εάν δεν είστε βέβαιοι εάν πρέπει να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D δεν είναι το μόνο συμπλήρωμα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε υψηλές δόσεις. Το υπερικό, ένα βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του κακού ύπνου, μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον έλεγχο των γεννήσεων και άλλα φάρμακα, ενώ η βιταμίνη C μπορεί να κάνει ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο λιγότερο αποτελεσματικές.
Ακόμη και όταν τα συμπληρώματα δεν προκαλούν βλάβες, η λήψη υπερβολικής ποσότητας από αυτά μπορεί να είναι περιττή, καθώς μένουν αχρησιμοποίητα από τον οργανισμό.
«Το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής», είπε ο Laing.
ΠΗΓΗ: verywellhealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα