Σελίδες

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Πλαστικό χρήμα: Διεθνείς παίκτες στην ελληνική αγορά - Η στρατηγική των τραπεζών


Η πανδημία covid-19 λειτούργησε ως επιταχυντής της ψηφιακής μετάβασης τόσο για τον δημόσιο τομέα όσο και για τον ιδιωτικό με τις τράπεζες να έχουν ηγετική θέση, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων κλήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω των εναλλακτικών – ψηφιακών καναλιών τους, αλλά και να προσαρμόσουν την εσωτερική τους λειτουργία στις νέες συνθήκες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της τηλεργασίας που αφορούσε χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ από την 1η Ιούλιου 2022 πρώτες οι τράπεζες, μαζί με τα σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές, οι κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) είχαν την τιμητική τους, καθώς οι καταναλωτές κυρίως για υγειονομικούς λόγους στράφηκαν σχεδόν μαζικά στη χρήση πλαστικού χρήματος, ακόμα και αγορές πολύ μικρής αξίας. Σε αυτό συνετέλεσε και η αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών στα 50 ευρώ από 25 ευρώ που ήταν πριν την έξαρση της πανδημίας.
Μεγάλη ανάπτυξη
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες το 2021 ανήλθε σε 1.658 εκατ. από 1.150 εκατ. το 2020, δηλαδή την πρώτη χρονιά της πανδημίας σημειώθηκε αύξηση 44%. Οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες αντιπροσωπεύουν το 92% των συνολικών συναλλαγών με κάρτες και μόλις το 8% με πιστωτικές.
Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε το 2021 στα 83 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 25% σε σχέση με το 2020. Το 93% των συναλλαγών έγινε με χρεωστικές κάρτες και η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 18% σε 4.186 ευρώ, από 3.350 ευρώ.
Ακόμα και όταν η πανδημία covid θα έχει τελειώσει η χρήση καρτών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, καθώς επιχειρήσεις -αλλά και δημόσια διοίκηση- και συναλλασσόμενο κοινό δεν έχουν λόγο να επιστρέψουν στην προ πανδημίας «κανονικότητα» σε ό,τι αφορά τις πληρωμές.
Η αγορά των ψηφιακών πληρωμών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μετασχηματίζεται προσφέροντας μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές. Την περίοδο 2019-2021 η εν λόγω αγορά είχε αύξηση 25% και εκτινάχθηκε στα 46 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος προβλέπεται αύξηση του τζίρου κατά 5 δισ. ευρώ (+11%).
Alpha Bank
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε στρατηγικές συμμαχίες-συμπράξεις με τους μεγάλους διεθνείς «παίκτες» που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία, τεχνογνωσία και κυρίως τα κεφαλαία για να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.
Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, στη προχθεσινή επίσημη παρουσίαση της συνεργασίας με την ιταλική Νexi –αν και η τράπεζα έχει πολύ ισχυρή θέση, τόσο στο κομμάτι του acquiring με μερίδιο το 25%, όσο και στο issuing- αναγνώρισε ότι η μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον των πληρωμών απαιτεί επενδύσεις που «όχι μόνο εμείς αλλά καμία άλλη συστημική τράπεζα μιας χώρας –μικρής όπως η δική μας– θα μπορούσε να κάνει. Αρα, λοιπόν, προσπαθήσαμε να βρούμε ένα τρόπο για να ‘παντρέψουμε’ τη δυνατή γνώση και την ευρεία επαφή, την οποία είχαμε στο ελληνικό περιβάλλον από την πλευρά, τόσο των εμπόρων, όσο και των πελατών μας σε πιστωτικές κάρτες και ενός φορέα, ο οποίος θα μπορούσε να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, φέρνοντας το στοιχείο της τεχνογνωσίας»
Ειδικότερα, η Alpha Bank που εξυπηρετεί 130.000 εμπόρους και έχει 4,3 εκατ. ενεργές κάρτες εκ των οποίων τα ¾ κάνουν χρήση POS, μεταβίβασε τον τομέα αποδοχής πληρωμών δια απόσχισης στη νέα εταιρεία (Nexi Payments Greece), η οποία και έλαβε άδεια ιδρύματος πληρωμών. Η Nexi θα κατέχει ποσοστό 51% σε αυτή, ενώ η Alpha Bank (49%) μέσω της υπογραφής μακροπρόθεσμης σύμβασης προώθησης και διανομής, θα παραμείνει προσηλωμένη στον τομέα αποδοχής πληρωμών, αποτελώντας τον αποκλειστικό διανομέα των προϊόντων και υπηρεσιών της νέας εταιρείας στην ελληνική αγορά.
Οπως προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Nexi Payments Greece, Διονύσης Γρηγοράτος, στην ελληνική αγορά θα διατεθούν νέα δύο νέες καινοτόμες λύσεις. Το Nexi SoftPOS, για μικρούς και μεγάλους εμπόρους που τους επιτρέπει να μετατρέψουν το smartphone τους σε τερματικό POS που δέχεται όλες τις ανέπαφες μεθόδους πληρωμής και τo Smart POS Terminal για μεγαλύτερους εμπόρους που τους επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των λογαριασμών τους, μέσω νέων λειτουργιών.
Η Nexi θα ενοποιήσει τη νέα εταιρεία, εξέλιξη που αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 196.000 τερματικά POS και 12 δισ. ευρώ όγκου πληρωμών, με τα έσοδα για το 2022 να υπολογίζονται σε περίπου 94 εκατ. ευρώ, σε pro-forma βάση και προ συνεργειών.
Σημειώνεται ότι η ιταλική Νexi είναι εισηγμένη το χρηματιστήριο Euronext του Μιλάνο και είναι ηγέτιδα δύναμη στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, με παρουσία σε 25 ευρωπαϊκά κράτη και απασχολεί 10.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.000 στην Ελλάδα. Επενδύει σε τεχνολογία και καινοτομία περί τα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, διαθέτοντας σχεδόν 9.000 ειδικούς στις πληρωμές.
Εurobank
Ευκαιρία επέκτασης στη Νότια Ευρώπη αποτελεί η για Worldline η εξαγορά του merchant acquiring της Εurobank και οι πελάτες της τράπεζας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στο φυσικό όσο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα κορυφαίας τεχνολογίας προϊόντα της Worldline μέσω του δικτύου της Eurobank», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας με την ευκαιρία της ολοκλήρωση της εξαγοράς.
Ειδικότερα, η Worldline θα κατέχει το 80% της εταιρείας που αποτελεί σύμπραξη μεταξύ της ίδιας και της Eurobank, εξυπηρετώντας ένα ποικιλόμορφο και υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο 123.000 εμπόρων, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η Eurobank, στηριζόμενη στο μεγάλο δίκτυο διανομής της, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων τραπεζών στην Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αποδοχή πληρωμών και εκκαθάριση συναλλαγών της χώρας, με περισσότερες από 200 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως, οι οποίες αντιπροσωπεύουν όγκο πληρωμών περίπου επτά δισ. ευρώ και διεκπεραιώνονται από ένα δίκτυο 190.000 POS, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Worldline που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες και απασχολεί 20.000 εργαζόμενους. Το 2021 τα proforma έσοδα της Worldline προσέγγισαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η γκάμα προϊόντων της Worldline που θα είναι διαθέσιμη για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει Android και Smart POS, αλλά και υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το e-Gateway, το Payment Link και το Live Pay.
Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική τράπεζα έχει συνάψει συμφωνία με την EVO Payments, κορυφαίο πάροχο τεχνολογίας και υπηρεσιών πληρωμών που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 αγορές και 150 νομίσματα διεθνώς. Πριν από λίγες ημέρες το ΔΣ της ΕΤΕ έδωσε το πράσινο φως για τη απόσχιση του κλάδου αποδοχής πληρωμών και την εισφορά του σε νέα εταιρεία, την ΝΒG, στην οποία η ΕVO θα κατέχει το 51% έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ, με την ΕΤΕ να διατηρεί σημαντική, στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής, ο κλάδος POS εξυπηρετεί περίπου 165.000 εμπόρους και διαχειρίζεται περίπου 239.000 POS. Η συμφωνία ΕΤΕ – ΕVO προβλέπει μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία διανομής, βάσει της οποίας η ελληνική τράπεζα θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τις λύσεις αποδοχής καρτών που θα προσφέρει η νέα εταιρεία, βασισμένες στα εξειδικευμένα συστήματα και προηγμένα προϊόντα του αμερικανικού Ομίλου.
Τράπεζα Πειραιώς
Τέλος, η τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που ακολούθησε την παγκόσμια τάση μερικής ή και ολικής «εξόδου» των τραπεζών από τον τομέα των πληρωμών και το 2021 ήλθε σε συμφωνία με την Εuronet Worldwide για την εξαγορά του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (Piraeus Bank Merchant Acquiring).
Το τίμημα της εξαγοράς ήταν 300 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε περί τα 205.000 POS τερματικά σε 170,000 εμπόρους σε όλη την Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει μερίδιο αγοράς περίπου 20%, καθώς επίσης και το κανάλι online/mobile ψηφιακών πληρωμών με μερίδιο αγοράς περίπου 40%.
Η συμφωνία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, με τη διαδικασία απόσχισης του κλάδου των υπηρεσιών αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών σε νέα εταιρεία και η μεταβίβαση αυτής στην Euronet Worldwide.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα