Σελίδες

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

4+1 λόγοι που το ακτίνιδιο σου κάνει καλό και ένας πιθανός κίνδυνος που πρέπει να έχεις κατά νου


Τα ακτινίδια είναι τροφή πυκνή σε θρεπτικές ουσίες και χαμηλή σε θερμίδες. Στα πιθανά οφέλη στην υγεία περιλαμβάνονται η υγιής υφή του δέρματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η πρόληψη της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.
Σε μέτριο μέγεθος περιέχει:
Θερμίδες 42
Πρωτεΐνες 0.8 γραμμάρια
Ολικά λιπαρά: 0.4 γραμμάρια
Ίνες: 2.1 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 64 mg
Βιταμίνη A: 3 μικρογραμμάρια
Σίδηρο: 0.2 mg
Κάλιο: 252 mg
Φυλλικό οξύ: 17 μκρογραμμάρια
Το ακτινίδιο επίσης περιέχει βιταμίνη E, χαλκό, βιταμίνη K, χολίνη, μαγνήσιο και φώσφορο.
Πιθανά οφέλη στη υγεία
Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών όπως το ακτινίδιο μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και θνησιμότητας.
1.Ωραίο δέρμα: Το κολλαγόνο εξαρτάται από τη βιταμίνη C, που δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθά στην πρόληψη της βλάβης από τον ήλιθο, τη ρύπανση και τον καπνό, μαλακώνει τις ρυτίδες και βελτιώνει τη γενική υφή του δέρματος.
2.Καλύτερος ύπνος: Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης ακτινιδίων στην ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες με προβλήματα ύπνου, η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την έναρξη του ύπνου, καθώς και τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητά του σε ενήλικες με διαταραχές ύπνου.
3.Υγεία της καρδιάς: Οι ίνες και το κάλιο στο ακτινίδιο στηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Μια αύξηση στην πρόληψη καλίου μαζί με μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τον Mark Houston, του Vanderbilt Medical School.
Σε έρευνα, όσοι κατανάλωναν 4.069 mg καλίου την ημέρα είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο.
Η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προστασία από απώλεια μυϊκής μάζας, διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μείωση της δημιουργίας λίθων στα νεφρά.
4.Μείωση της πίεσης: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, το ακτινίδιο μπορεί να συμβάλει στην ουδετεροποίηση της επίδρασης του νατρίου. Είναι πιθανό η χαμηλή πρόσληψη καλίου να αποτελεί το ίδιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου για υπέρταση όσο και η υψηλή πρόσληψη νατρίου.
Υψηλή πρόσληψη σε κάλιο συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.
5.Πρόληψη της δυσκοιλιότητας: Πολλές έρευνες ανέφεραν ότι το ακτινίδιο μπορεί ενδεχομένως να έχει ελαφριά καθαρτική επίδραση και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους με δυσκοιλιότητα.
Η τακτική κατανάλωση φάνηκε να προάγει τη δημιουργία πιο μαλακής και συχνότερης παραγωγής κοπράνων.
Κίνδυνοι και προφυλάξεις
Οι βήτα αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα. Τροφές υψηλές σε κάλιο, όπως η μπανάνα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο όταν κάποιος λαμβάνει βήτα αναστολείς.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καλίου μπορεί να είναι επιβλαβής για όσους δεν έχουν πλήρη λειτουργία νεφρών. Αν τα νεφρά δεν μπορούν αν αποβάλλουν το υπερβάλλον κάλιο από το αίμα μπορεί να επέλθει θάνατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα