Στο κοινοβούλιο μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, με τους λόγους για τους οποίους η ΕΥΠ προχώρησε σε αυτή την κίνηση να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστοί.
Στο διάστημα που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, έχουν ακουστεί πολλά και έχουν γραφεί ακόμα περισσότερα σενάρια, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Άλλωστε, όπως λένε στην κυβέρνηση, το απόρρητο της όλης διαδικασίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια προκειμένου να γίνουν γνωστοί οι λόγοι της παρακολούθησης, παρά μόνο αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θελήσει να προσέλθει προκειμένου να ενημερωθεί, κάτι που μέχρι στιγμής αρνείται πεισματικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος, δικαιολογώντας αυτή τη στάση, παραπέμπει στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία ο Παναγιώτης Κοντολέων απέκρυψε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνό του.
Εκδούλευση σε συνυποψήφιο;
Την τελευταία εκδοχή για τους λόγους που η ΕΥΠ προχώρησε στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τον Νίκο Ανδρουλάκη έδωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος. Μιλώντας στο news247, ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έγινε η παρακολούθηση προκειμένου να δοθούν στοιχεία σε συνυποψήφιο του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
"Μήπως τη σχετική πρωτοβουλία είχε αναλάβει κάποιος που ήθελε να πουλήσει εκδούλευση σε κάποιον από τους άλλους υποψηφίους; Και αν ναι, ήταν ο τελευταίος εν γνώσει της υποκλοπής; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα, για τα οποία πολύ αμφιβάλλω αν η επικείμενη συζήτηση στη Βουλή θα μας διαφωτίσει", είπε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος ήταν πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής διαδικασιών και δεοντολογίας στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής το 2017 και δεν είχε κρύψει την στήριξη του για την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είχε ταχθεί κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο ένας ακόμη συνταγματολόγος, ο οποίος όμως προέρχεται από τον χώρο των εκσυγχρονιστών, βάλει εναντίον της κυβέρνησης.
Λόγοι εθνικής ασφάλειας ;
Αρχικά ένα από τα πρώτα σενάρια που διέρρευσαν ήταν πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο του ευρωβουλευτή και υποψηφίου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για λόγους εθνικής ασφάλειας και μάλιστα το είχαν ζητήσει υπηρεσίες ξένων χωρών, όπως η Αρμενία και η Ουκρανία.
Οι πρεσβείες των δύο κρατών διέψευσαν κατηγορηματικά με επίσημες ανακοινώσεις τους τα δημοσιεύματα που υπήρξαν. Μετά από αυτή την αντίδραση σταμάτησαν να κυκλοφορούν ανάλογες πληροφορίες, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους η ΕΥΠ προχώρησε στην άρση του απορρήτου.
Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν αναμένεται να αποκαλύψουν την αιτία, άλλωστε κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δημόσια, παρά το γεγονός πως το ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται, όπως επιμένουν να λένε στην κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται, προσθέτουν, η αλλαγή σκυτάλης στην ΕΥΠ με την τοποθέτηση του έμπειρου πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες, έτσι ώστε ο Νίκος Ανδρουλάκης να προσέλθει για να ενημερωθεί.
Παράλληλα τρέχει και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο, καθώς θα κληθεί να καταθέσει και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα