Σελίδες

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Σαν σήμερα, πεθαίνει ο θρυλικός Τζιμ Λόντος: Ποιος ήταν ο έλληνας παλαιστής που προσγείωνε τους αντιπάλους του με αεροπλανικό κόλπο


Το όνομά του ήταν Χρήστος Θεοφίλου, είχε γεννηθεί στο Κουτσοπόδι της Αργολίδας το 1897 και πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, ως Τζιμ Λόντος πια, στις 19 Αυγούστου του 1975.
Ο Χρήστος Θεοφίλου, σε ηλικία 14 χρονών, μετανάστευσε με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα πρώτα του χρήματα ο έφηβος Χρήστος τα κέρδισε δουλεύοντας ως υπάλληλος – για άλλους ως αρτίστας – στον ιππόδρομο κάνοντας ακροβατικές φιγούρες πάνω σε άλογα.
Ο Χρήστος ήταν ανδροπρεπής, με κορμί αθλητικό γι’ αυτό στα νεανικά του χρόνια εργάστηκε ως μοντέλο για ζωγράφους και φωτογράφους. Η μεγάλη του αγάπη ήταν ο αθλητισμός και η πάλη. Μόλις τρία χρόνια από την ενασχόλησή του με την πάλη είχε γίνει ένας από τους ικανότερους ερασιτέχνες παλαιστές στο Σαν Φρανσίσκο.
Κατάλαβε γρήγορα ότι τα χρήματα ήταν στην επαγγελματική πάλη και ασχολήθηκε ενεργά με το άθλημα, αφού πρώτα εργάστηκε σε τσίρκο κάνοντας ακροβατικά νούμερα. Αρχικά εμφανιζόταν ως Christopher Theophelus, αλλά αργότερα καθιέρωσε το συντομότερο και πιο εύηχο ψευδώνυμο Jim Londos.


Όσοι τον είχαν δει να παλεύει έχουν να λένε πως είχε ζωώδη δύναμη αλλά και άρτια τεχνική κατάρτιση· γρήγορα κέρδισε τίτλους, χρήμα, αλλά και την αγάπη των φιλάθλων και όχι μόνο των Ελλήνων. Ο Τζιμ Λόντος είχε δώσει αγώνες στην Αμερική, στην Ευρώπη, την Αφρική (Αίγυπτο) και την Αυστραλία· έγινε διάσημος για το «αεροπλανικό κόλπο», με το οποίο έβγαζε νοκ άουτ τους αντιπάλους του.
Και Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Ο Τζιμ Λόντος κέρδισε τίτλους με σημαντικότερε την ανάδειξή του σε Παγκόσμιο Πρωταθλητή βαρέων βαρών στις 18 Νοεμβρίου του 1938· διατήρησε τον τίτλο του ως το 1946, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Εκείνο το διάστημα έδωσε περί τους 2.500 αγώνες κι ηττήθηκε λιγότερες από 10 φορές!
Το όνομά στην Ελλάδα απέκτησε μυθικές διαστάσεις. Εκεί στις δεκαετίες του '50 και του '60 όταν ήθελαν να χαρακτηρίσουν ένα άτομο δυνατό – ανίκητο τον αποκαλούσαν «Τσιμπλόντο».
Γράφει ο ο Γιώργος Αντωνίου στην εφημερίδα «Αργολίδα»: «Τον Δεκέμβριο του 1928, και ενώ η δημοτικότητα του τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα βρίσκεται στα ύψη, αποφασίζει να έλθει, για πρώτη φορά στη πατρίδα του, συνοδευόμενος από τον Δημή¬τρη Τόφαλο που είναι πλέον προπονητής του. Ενώπιον λοιπόν ελληνικού κοινού ο Τζιμ Λόντος αντιμετωπίζει τον διάσιμο τότε αμερικανοπολωνό γίγαντα Καρλ Σιμπίσκο. Τόσο στη πρωτεύουσα όσο και στην υπόλοιπη χώρα επικρατούσε αναβρασμός. Όλοι ήθελαν να δουν από κοντά τον θρυλικό Έλληνα. Φθάνει η ημέρα του αγώνα και ο Τζιμ Λόντος επευφημούμενος απο τα πλήθη το κατάμεστου Παναθηναϊκού Σταδίου καταφέρνει περιφανή νίκη επί του αντιπάλου του μέσα σε κλίμα πανζουρλισμού».
Το θρυλικό αεροπλανικό κόλπο
Τι ήταν το αεροπλανικό κόλπο; «Το λεγόμενο αεροπλανικό κόλπο, η λαβή αυτή που έκανε διάσημο τον Λόντο ήταν δικό του δημιούργημα. Ευέλικτος, ταχύς αλλά και δυνατός ο Λόντος, με άρτια τεχνική, αφού αρχικά προσπαθούσε να κουράσει τον αντίπαλο του, έσκυβε ξαφνικά έπιανε τον αντίπαλο με το ένα χέρι, τα πόδια, ενώ το άλλο χέρι τοποθετούσε στο λαιμό του αντιπάλου. Τον σήκωνε ψηλά, τον στριφογύριζε κάμποσες φορές και στη συνέχεια τον έριχνε βαρύ στο καναβάτσο. Ήταν μια λαβή δικής του έμπνευσης και συνήθως αποτελούσε και τη κορύφωση κάθε αγώνα του. Το αεροπλανικό κόλπο προσπάθησαν να το εφαρμόσουν και άλλοι παλαιστές στη συνέχεια, όχι πάντα με επιτυχία».
Όταν αποσύρθηκε από τα ριγκ, ο Τζιμ Λόντος εργάστηκε για λογαριασμό διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων, κυρίως για την περίθαλψη και προστασία ορφανών Ελληνόπουλων, θυμάτων του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Για την φιλανθρωπική του δράση τιμήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον και από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο Τζιμ Λόντος «νικήθηκε» από καρδιακή προσβολή στις 19 Αυγούστου του 1975, στην Καλιφόρνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα